A tíz legmegbízhatóbb autó egy brit szaklap szerint

megbízhatóság közvélemény-kutatás top 10

Az Auto Express összeállított egy tízes listát azokról a kocsikról, amelyek több ezer fős közvélemény-kutatásuk szerint a legkevésbé hajlandóak elromlani.

A brit autós magazin folyamatosan gyűjti a felhasználói véleményeket az autókról. Hogy olvasóikat a Driver Power nevű gördülő közvélemény-kutatás adatlapjának kitöltésére ösztönözzék, még heti díjakat is kisorsolnak a kérdőív kérdéseire válaszolók között. Ez is segít abban, hogy az eredmények, a ranglisták több ezer darabos minta adatait tükrözzék, tehát relevánsak legyenek azok számára, akik az autóvásárlási döntés meghozatala során mások tapasztalataiból is okulva igyekeznek választani. Az Auto Express szerkesztői a gyakoribb mai modellekkel kapcsolatos tulajdonosi vélemények és tapasztalatok alapján állította össze az alábbi top tízes listát a legmegbízhatóbb kocsikról. Ami nem meglepő: hogy milyen sok a japán modell a listában. Ami igen: hogy melyik modell végzett az első helyen!

10: Nissan Leaf. Az elektromos autók műszakilag eleve jóval egyszerűbbek a belsőégésű motoros kocsiknál. Számos, a benzines vagy dízel kocsiknál rendszeres pótlást igénylő kopó-fogyó alkatrész eleve nincs is meg bennük, a fékük az elektromos rekuperációs lassítások miatt nagyon lassan használódik el. A kötelező szervizlátogatások is jellemzően csak egy gyors éves átvizsgálásról szólnak. A Nissannak ráadásul már évtizedesnél is hosszabb tapasztalata van a második generációjánál tartó nagy sorozatú, kompakt elektromos modellel, így nem csoda, hogy az újonnan vásárolt mai Leafek első tulajdonosai elégedettek a kocsi megbízhatóságával.

9: Hyundai Kona. A kis koreai crossover kapható elektromos hajtással is, de a benzines változattal sincs sok gond a brit Kona-tulajdonosok szerint. Aggasztó lehet viszont, hogy a modell 2022-ben még a második volt ugyanebben a top 10-es listában!

8: Lexus RX. A Toyota presztízsmárkájának hagyományosan nagyon erős az ügyfélmegtartó képessége, ebben pedig benne van a váratlan meghibásodások ritkasága is. Az RX megbízhatóságának fontos tényezője a hibridhajtás: az elektromos segédhajtás kímélő üzemet jelent a belsőégésű motor számára. Kíváncsiak vagyunk viszont, hogyan szerepel majd az RX modell a jövő évi listában. A nagy prémium SUV épp a legutóbbi modellváltással kapott komplikáltabb technikát, turbófeltöltős benzinmotort és hagyományos automata váltót a korábbi jóval egyszerűbb, robusztusabb műszaki tartalom helyett.

7: Lexus NX. A fentiek fényében nem csoda, hogy a Lexus egy mérettel kisebb szabadidőautója is felkerült az Auto Express tízes megbízhatósági listájára.

6: BMW i3. A német elektromos kiskocsi különleges szerkezeti felépítése, szénszál-erősítéses műanyag váza, úgy tűnik, nincs negatív hatással a megbízhatóságra. Az elektromos technika pedig ebben a villanyautóban is segít a minimálisra szorítani még a tervezett szervizlátogatások számát is.

5: Mazda CX-5. A brit tulajdonosok ugyan magasnak tartják a kompakt szabadidőautó fenntartási költségeit, de ha a tervezett szervizlátogatások drágák is, legalább meghibásodásokra nem kell számítaniuk. A Mazda CX-5 harmadik éve szerepel zsinórban az Auto Express megbízhatósági top 5-jében.

4: Toyota Prius. A japán hibrid kifutó negyedik generációja, épp úgy, mint elődei, rendkívüli futásteljesítményeket képes elérni élettartama során, miközben igen ritkán romlik el. A modell megbízhatóságát igazolja a brit szaklap kutatása mellett a számtalan taxiüzemben futó Prius is.

3: Ford EcoSport. Első olvasatra meghökkentő lehet, hogy egy olcsó tömegmodell ilyen rangos helyezést ért el ezen a listán. Ha viszont tudjuk, hogy a kocsit eredetileg a dél-amerikai piacra fejlesztette ki a Ford, megérthetjük, hogy a műszakilag egyszerű konstrukció és a fejletlen úthálózatra, bizonytalan szervizháttérre is felkészített, robusztus szerkezet számára nem jelent nagy megterhelést a brit forgalomban való hibamentes részvétel.

2: Toyota GR Yaris. A japán kisautó sportverziója azért volt képes ilyen kiválóan szerepelni a megbízhatóságot illetően, mert a masszív műszaki alapok és a tucat-Yarisokkal sok helyen azonos alkatrészek miatt képességeihez képest sokkal könnyebb és olcsóbb akár extrém használat mellett is üzemeltetni, mint a kékvérűbb, de kényesebb sportkocsikat.

1: Subaru Outlander. A tradicionálisan összkerékhajtású kocsikra szakosodott japán gyártó autói megbízhatóságukról is híresek, de hogy a Subaru nagy családi autójával e tekintetben ennyire elégedettek legyenek a brit Outlander-tulajdonosok, az azért számunkra is meglepetés!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum