Közeleg a lejárt műszaki vizsgák rendezésére adott türelmi időszak vége!

műszaki vizsga türelmi idő

A pandémia miatt bevezetett rendkívüli intézkedések egyike volt az autók műszaki vizsgáztatására adott extra türelmi idő. Hamarosan azonban itt a végső határidő a vizsga megújítására, ideje bejelentkezni egy vizsgaállomásra!

Mint oly sok mindent a megszokott életünkből, az autók műszaki vizsgáztatásának rendjét is felforgatta a COVID-19. A kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások hatásának enyhítése érdekében két évvel ezelőtt az 500/2020-as számú kormányrendeletben meghirdette a különböző okmányok, igazolványok lejárati idejének átmeneti meghosszabbítását. A rendelet értelmében a gépjárművek műszaki vizsgájának érvényességi ideje is kitolódott. A szöveg egészen pontosan azt mondta ki, hogy az érintett okmányok, műszaki vizsgák "a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek".

A kormány később módosította ezt a szabályt. A 2021. évi CXXX. törvényben (amely decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben) újrafogalmazták a lejárt műszaki vizsgák érvényességének határidejét. Az új szabály szerint "A magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró (...) hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is (...) 2022. június 30. napjáig érvényes."

A május végéig lejáró vagy lejárt műszaki vizsgájú járműveket tehát legkésőbb idén június 30-ig kell újra levizsgáztatni! Ezzel valószínűleg nem is lesz gond. Az Információs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az üzembentartók túlnyomó többsége nem halogatta a vizsgáztatást, nem halasztották el tömegesen a magyar autósok a műszaki vizsgák megújítását. Tavaly decemberi adatok szerint időarányosan gyakorlatilag nem volt tapasztalható érdemi csökkenés országosan az elvégzett műszakiztatások számában. Ez örömteli dolog, hiszen ezek szerint nem gyűltek fel az utakon bizonytalan műszaki állapotú járművek, az autósok nagy többsége nem használta ki a vészhelyzeti rendelkezések adta lehetőséget arra, hogy egy kicsit tovább közlekedhessen olyan hibával, amelyet a vizsga előtt mindenképpen ki kell javítani.

Autószervizektől, vizsgahelyektől és autósoktól viszont úgy tudjuk, hogy azért mégiscsak voltak, akik éltek ezzel a könnyítéssel és nem siettek nagyon a lejárt vizsga pótlásával. A leterheltebb szervizeknél előfordult, hogy a műszaki vizsgáztatás halasztását javasolták néhány ügyfélnek és persze a halogatóbb lelki alkatú autósok vagy a vizsgáztatás egyébként fix, hatóságilag szabályozott, pár tízezer forintos költségét egy kicsit arrébb tolni kívánó üzembentartók is könnyen rálegyinthettek a lejáró műszakira az elmúlt hónapokban, hiszen "ej, ráérünk arra még".

Azt javasoljuk minden érintett jármű-üzembentartónak, autósnak, motorosnak, hogy a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ne várjanak ki egészen június végéig a vizsgáztatással. A műszaki vizsgaállomások száma minimálisan növekedett is az elmúlt pár év alatt, elvileg kapacitásgondokra, felgyűlő sorokra tehát nem kell számítani. Viszont, ha országosan nem is, lokálisan lehetnek torlódások a rendszerben, így most, alig néhány héttel a lejáró határidő előtt már érdemes leszervezni egy vizsgaidőpontot. És persze érdemes átnézni, átnézetni az autó műszaki állapotát, hogy ne a vizsgasoron derüljön fény egy olyan hibára, ami miatt a jármű nem kapja meg az új műszakit és végül mégiscsak kicsúszik a határidőből.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum