Alváz- és üregvédelem használt autóra: megéri?

használt autó alvázvédelem üregvédelem hasznos

A KGST-korszakban, amikor sokat kellett várni a Zsigulira, Skodára, Wartburgra, utána pedig több évtizedre terveztek ezekkel a kocsikkal a tulajdonosok, még sokkal elterjedtebb volt az utólagos alváz- és üregvédelem intézménye, mint manapság. Pedig ez a szolgáltatás ma is elérhető és éppen olyan hasznos a mai kocsikon is, mint a régieken volt. Hogy mégis kevesebbet hallunk róla, annak oka főleg a sok gyártó által hangoztatott 6-8-10 vagy még több év átrozsdásodás elleni garancia. Ez annyira jól hangzik, hogy egy új kocsinál szinte senkinek nem jut eszébe extra védelemről gondoskodni. Hiszen eleve kevesen is szándékoznak ma már 6-8-10 évnél tovább ülni ugyanabban az új kocsiban.

Ugyanakkor viszont a hazai autópark átlagos életkora már 14 év körül jár és még mindig özönlenek be az országba a nyugati import használt autók. Ezeknél a hazai vevő rendszerint csak azt figyeli, hogy megindult-e már a rozsdásodás, és boldog, ha talál olyan kocsit, amelyiken nem – de már csak kevesen viszik el az autót egy szakműhelybe, hogy a jó állapotot akár egy újabb évtizedre vagy még tovább bebiztosítsák egy korróziógátló kezeléssel. Azt kell mondjuk, van is olyan pontja az autó életciklusának, amikor ennek már nincs is értelme. A modern kocsikat már nem az öröklétnek tervezték. Egy hétköznapi, átlagos értékvesztésű tömegmodellnél, amikor már alig pár százezer forint a kocsi értéke és kezd látszani az életút vége, egy hosszú időre szóló, akár 100-150 ezer forintos állagmegóvó kezelés már csak akkor jöhet szóba, ha valamiért nagyon ragaszkodik az autóhoz a tulaj, és tudja, hogy nem csak az alvázvédelemre, hanem a mechanikai elemek javítására is hajlandó lesz költeni majd.

Egy jó állapotú, fiatal, de akár 10-15 éves, várhatóan még legalább egy évtizedet szolgáló, esetleg középtávon eladásra kerülő használt kocsinál viszont nagyon is hasznos dolog a korrózióvédelem. Az alsó kavicsfelverődések hatását tompító, a zártabb elemekbe bekerülő és ott megrekedő víz, netán téli sós sár elől a lemezeket elzáró bevonatréteg és persze a felhordása előtti tisztítás sok évvel és sok ezer kilométerrel toldja meg azokat a gondtalan időket, amíg nem kell folyton szaladni a rozsda után a küszöbjavításokkal, padlóhegesztésekkel – a végső összeomlásig.

A teljes költség a kocsi méretétől, az alkalmazott technológiától és még számos paramétertől függően jellemzően bruttó 70 és 200 ezer forint között alakul, de sok múlik azon, hogy mennyire haladt már előre a korrózió, mennyire munkaigényes a rozsdamentesítés és az előkészítés. (Ennek megfelelően furamód egy tip-top állapotú, újszerű autó kezelése olcsóbb lehet, mint egy kisebb értékű, de már itt-ott megkorhadt öregebb kocsié.) A fix egységárat garantáló és gyorsan dolgozó cégek kissé gyanúsak. Felelős szolgáltató nem ad árajánlatot anélkül, hogy ne látta volna, min is kell dolgoznia, illetve az alapos munka nem csak egy kis fújkálás a kocsi alatt, hanem komoly, időigényes alsó bontással-visszaépítéssel is jár.

A munkát érdemes az internet népe által pozitívan értékelt, ismert cégre bízni, a díjak ugyanis, ha jó minőségű védőanyagokkal, profi technológiával végzik, úgysem lehetnek annyival alacsonyabbak, hogy megérje kockáztatni a kontár munkát. A legismertebb kezelési technológiák: Mike-Sanders, Dinitrol, Tuff-Kote-Dinol neve bizonyára még a laikusok számára is ismerősen cseng és nehéz is hibázni, ha valamilyen több évtizedes, már bizonyított rendszer mellett döntünk. De ha nagyon rá akarnak beszélni valami újabb vagy olcsóbb megoldásra, azzal sem kockáztatunk sokat. Már eleve az alapos tisztítás, a megindult rozsdásodás megállítása, a korrózió passziválása sokat segít a kocsi állagromlásának megállításában. Hogy milyen bevonat kerül a rendbe tett lemezekre – igazából megfelelő előkészítés után másodlagos fontosságú.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum