Átalakítások a használt autón: lehet belőle baj?

használt autó optikai tuning műbizonylat hasznos

Látványos, széles abroncsok a pilincka gyári kerék helyett, lesötétített üvegfelületek, utólagos nappali menetjelző fény, látványos gallytörő egy pickupon – sok használt autót emelnek ki a kínálat tömegéből kisebb-nagyobb utólagos átalakítások. Az „optikai tuning” oly népszerű intézményével viszont nem árt óvatosnak lenni. A rendőr is beleköthet némelyik szépészeti beavatkozásba, a műszaki vizsgán is merülhetnek fel problémák, de ami a legrosszabb: akadnak kifejezetten balesetveszélyes, vagy a kocsit műszakilag kikezdő, rongáló díszítési próbálkozások is.

Nem stimmel a szín? Ez nem probléma, de ha az előző tulajdonos nem jegyeztette be a változást a forgalmi engedélybe, akkor ezt nekünk kell megtennünk. Az átfestett vagy dekorfóliázott autót egy hatósági vizsgaállomáson bemutatva a kapott állapotfelmérő lappal az okmányirodában át lehet íratni a színt, pár ezer forintos eljárási díj ellenében.

Nagyobb kerék? Ha az autóra épp felszerelt felnik, gumik mérete szerepel az adott típusra gyárilag megadott méretek között, nem lehet probléma a műszaki vizsgán sem (érdekes, de például Ausztriában a forgalmi engedély tartalmazza a gumiméretet, ott sokkal nehézkesebb akár csak egy gyári sportosabb változat kerekének felszerelését megoldani egy alaptípusra). Az extrém méretű, netán a sárvédő alól kilógó vagy kanyarodáskor, berugózáskor más alkatrészekbe beérő kerekek nem csak adminisztrációs okokból problémásak, hanem veszélyesek is. Biztos, hogy ilyenekkel nem gurulhat át az autó egy szabályos, hivatalos műszaki vizsgán, és ha a magyar rendőrség nem is túl aktív az ilyen műszaki jellegű szabálytalanságok feltárásában, van esély rá, hogy egy külföldi túrán drágán meg kell fizetni a túlméretes kerék szépségének árát.

Sportkormány, sportülés, négypontos öv? Hacsak nem regisztrált versenyautóról van szó, ezek az átalakítások csak gyártói és beépítői műbizonylattal együtt legálisak. Szabályos műszaki vizsgán egy netről rendelt sportkormánnyal nem megy át a kocsi és a rendőr is intézkedhet, ha dokumentáció nélküli, a biztonságot befolyásoló tuning-kiegészítőket lát az autón!

Utólagos menetjelző? Az autók világítására különösen szigorú szabályok vonatkoznak. Az új autóknál már 2014 óta előírt menetjelző fények esetleges utólagos felszerelésénél precízen meg vannak adva azok a beépítési méretek, távolságok, de még az is, mi történjen a fényerővel, ha a tompítottat is felkapcsolja a sofőr. Ezeknek a menetjelzőknek kell rendelkezniük európai forgalomba hozatali engedéllyel, de a beszerelésről nem kell műbizonylat, elég, ha a lámpák működése megfelel a mai (illetve a beszerelés idején hatályos) szabályoknak. Egy márkás, ismert gyártó helyesen felszerelt menetjelző lámpájával nem lehet gond se a műszaki vizsgán, se a rendőr előtt.

Sötétített üvegek? Az első szélvédőt nem szabad fóliázni (legfeljebb a napellenzők által takart felső sávot, de azt is csak olyan fóliával, ami nem változtatja meg a közlekedési lámpák bent érzékelhető színét) Az első oldalablakok fényáteresztő képességének legalább 70%-osnak kell lenni. A szabályosságot igazoló műbizonylatnak a kocsiban kell lennie, sőt: az engedélyszámnak az ablakokon is ott kell lenniük (matrica a fólia alatt), különben még az is megeshet, hogy egy forgalmi ellenőrzésen a rendőr megtiltja a továbbhaladást a lesötétített autóval!

Gallytörő rács, csörlő, munkalámpa? A terepjárók látványos kiegészítőinek felszerelésére, használatára szintén szigorú szabályok vonatkoznak. A népszerű magyar megoldás ennek a helyzetnek a kezelésére, hogy a műszaki vizsgára leszerelt kiegészítőkkel megy a kocsi, de mi azt javasoljuk, hogy a forgalomban se viseljen senki az autóján olyan kiegészítőket, ami veszélyt jelent a többi közlekedőre! Bizonytalan eredetű, dokumentáció nélküli tuningalkatrészekért pedig vásárláskor se fizessünk felárat – van épp elég kocsi a használtautó-piacon, válasszunk olyat, amit nem rontottak el szabálytalan kiegészítőkkel!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum