Autóalkatrészek az internetről - remek lehetőségek, veszélyes csapdák

alkatrész webshop online bontó hasznos

A legtöbb autótulajdonos gyakorlatilag soha nem vesz alkatrészt az autójához. Ha elromlik valami, elviszi a kocsit a szervizbe, ahol a diagnosztika után mondanak neki egy előzetes becslést az alkatrészárakra és egy másikat a munkadíjra; ha ezt elfogadja, az alkatrészt a szerviz biztosítja.

A szervizek nem is nagyon szeretik, ha a tulaj a már valahol máshol megvásárolt alkatrésszel együtt állít be hozzájuk javításra, mert az alkatrész jellemzően 40% körüli árrése az általános üzleti modell szerint az ő hasznuk része. Ezt az árrést a hazai alkatrész-nagykereskedések kettős árazása biztosítja számukra. A szerződött javítók, mint kiskereskedők, jóval olcsóbban kaphatják meg az árut tőlük. Bizony, ha a civil autós ballag be valamelyik autóalkatrész-szaküzletbe, valószínűleg csaknem kétszer akkora árat fog hallani egy féktárcsára, kuplungszettre, mintha regisztrált, szerződött szerelő vagy "partner" lenne.

Itt már rögtön adódik is egy lehetőség arra, hogy spóroljunk az alkatrészek árán: legyünk mi is szerződött partnerek! Ehhez általában nem kell több, mint egy kis utánajárás, ugyanis a több tíz százalékos kedvezményt sokszor nem csak szervizek, de márkaklubok tagjai, vásárlói közösségek is megkaphatják. Vagy amúgy magyarosan egy autószerelő ismerős, barát nevében vásárolva is meg lehet oldani okosban, hogy ne kelljen kifizetni a mezei vevőknek szóló árakat. Ezek a kedvezmények később a nagy hazai alkatrészkereskedők webshopjaiban vásárolva egy partnerkód megadásával automatikusan érvényesíthetők is!

Persze, ha már online vásárlásról van szó, nem csak a hazai kereskedések jöhetnek szóba. Vigyázni kell azonban az utóbbi időkben megsokasodott távol-keleti autóalkatrész-webshopokkal, mert a minőségre nézve az utángyártott termékek között hatalmasak a különbségek. A nagyon olcsó, jelöletlen származási helyű áruról könnyen kiderülhet, hogy hasznavehetetlen vacak.

Bontott alkatrészeket is kényelmesen, kevés kockázattal lehet online vásárolni. Sajnos igazán jó hazai bontós adatbázisok nincsenek, a magyar autóbontók hagyományosan nem szeretik belistázni az alkatrészeket, az árajánlatok a legtöbb esetben ad-hoc képződnek, de újabban azért vannak ígéretes próbálkozások, melyek több bontó kínálatát egységesítik egy webáruházban. A legjobb, vagy legalábbis leggyorsabb sikerrel kecsegtető megoldás viszont leginkább - a Facebook. Egy kis kereséssel, esetleg egy klubcsoporthoz csatlakozással gyorsan friss, valós hirdetések tömegét lehet megtalálni, a hirdetőről olvasható vélemények, a korábbi adás-vételekkel kapcsolatosan esetlegesen elérhető üzenetváltások pedig segíthetnek eldönteni, hogy megbízható eladóval van-e dolgunk.

Drágább de nem túl nagy méretű bontott vagy akár új alkatrészek esetén érdemes egy próbát tenni a "világpiacon" is. Az ebayen nagyon egyszerűen rákereshetünk arra, ami kellene és bizonyos típusokhoz bizonyos piacokon minden sokkal olcsóbb lehet, mint itthon vagy akár Európában. A szállítási költségre ilyenkor figyelni kell, mert könnyen lehet, hogy a postaköltséggel együtt már értelmetlenné válik messziről, hosszú szállítási idővel megvenni azt, amit itthon is meg lehet kapni.

Akárhonnan is rendelünk végül, az általános online vásárlási szabályokhoz az autóalkatrészek webes vétele esetén is tanácsos ragaszkodni. Előre utalni csak megbízható platformon, sok vevő által pozitívan minősített vevőnek szabad. A bankkártyánk adatainak kiadását ugyanolyan óvatosan végezzük, mint bármilyen más online vásárlásnál. És mindig számoljunk vele, hogy a neten rendelt áruk beérkezésének ideje nagyon könnyen megcsúszhat: ha sürgős a javítás, gyorsan kell az alkatrész, az online rendelés, pláne külföldről komoly bosszúságot okozhat.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum