Beszámított autók márkakereskedésből: jó ötlet?

használt autó autóbeszámítás beszámított autó hasznos

A régi vicc szerint egy munkát a vállalkozók el tudnak végezni jól, gyorsan és olcsón – de ezek közül egyszerre mindig legfeljebb kettőt lehet választani. Hasonló a helyzet a használtautó-vásárlással is. Egy kocsit meg lehet venni gyorsan, olcsón és a kocsi lehet kiváló állapotú is, de igen kicsi az esély rá, hogy ez a három feltétel egyszerre valósuljon meg.

A márkakereskedésekben, újautó-szalonokban lévő beszámított autókat azoknak ajánljuk, akik számára a megbízható állapot és a gyorsaság a fontos.

A magyar újautó-piac kereskedelmi vállalkozásai közül a rendszerváltást követő vadkeleti évek óta, pláne pedig a 2008-as gazdasági válságot követően mára jórészt eltűntek a kalandor jellegű tipikus korai poszt-KGST cégek. A legtöbb mai autószalont, pláne a régóta üzemelő, mára komoly múlttal rendelkező kereskedéseket megalapozott üzleti tervek alapján profi menedzserek irányítják, akik számára az ügyfélelégedettség, a visszatérő vevőkör és az elégedett vevők által biztosított jó hírnév jelenti a további sikeres működés elsődleges zálogát. Arról nem is beszélve, hogy ha az elégedett ügyfél bízik a cégben és szervizelni is visszahordja az autóját a márkakereskedésbe, az számukra hosszú távú biztos bevételt és akár még az eladási árrésnél is komolyabb hasznot jelent.

Az ügyfélbarát szemlélet pedig gyakran kiterjed a használtautó-értékesítésre is. Természetesen nem a mindenkori kínálat legaljáról, a „muszájból” beszámított épp-csak-hogy-nem roncsokról beszélünk, a pár százezer forintos kategória autóitól itt sem lehet csodát várni. A közepes és magas árfekvésű kocsiknál viszont a kereskedés jó eséllyel számít rá, hogy a vevő akár visszatérő szervizlátogató is lehet. Sőt: arra is van esély, hogy ha a későbbiekben új autó vásárlására is módja vagy kedve nyílik az ügyfélnek, oda megy majd vissza, ahol korábban is jó tapasztalatai voltak. Ezért gyakran igyekeznek korrekt módon, profi értékesítői szemlélettel eljárni a használt autók eladása során is.

Az autószalonok új kocsikba beszámított használt autóit értelemszerűen alaposan átvizsgálják átvétel előtt, hisz a cég tudni akarja, mennyit adhat a kocsiért. Az állapotfelmérés adatait pedig, ha már megvannak, sokszor az új vevőnek is készséggel megmutatják. Nem ritkaság, hogy a beszámított kocsi előéletével is teljesen tisztában vannak, így a korábbi hibákról vagy sérülésekről, azok javításáról is megalapozott beszámolót kaphat a vevő. Az átvizsgálás során vagy utána rendszerint alaposan ki is takarítják az autót, ami ugyancsak kellemes élményt jelent a majdani vevőnek az első találkozás során. A kisebb műszaki hibák elhárítása sem lehet gond egy márkaszerviznek és ha közel a műszaki érvényességének lejárati időpontja, az új vevő könnyen belealkudhatja az árba a friss vizsgát is, majd teljesen gondtalanul, további feladatoktól mentesen viheti haza a használt-új kocsit.

Egy beszámított autó iratainak rendezettsége nem lehet kérdés, az adásvétellel járó papírmunka a kereskedői rutinnak köszönhetően vélhetőleg hiba nélkül készül el (ez korántsem magától értetődő dolog magánszemélyek közti adás-vételek során). És persze, ha mégis kiderül valamilyen rejtett hiba a vásárlás után, nagy valószínűséggel a használt autókkal kapcsolatban érvényesíthető szavatossági igényeket is civilizáltan kezeli a cég.

Persze mindennek ára van. A márkakereskedői beszámított, pláne saját márkás használt autók jellemzően nem a legolcsóbb ajánlatokat jelentik a piacon, de még ez alól a szabály alól is lehet kivétel. Kevésbé keresett típus, népszerűtlen szín, az átlagosnál magasabb futásteljesítmény: ilyen vagy hasonló okból előfordul, hogy „beragad” egy-egy kocsi a használtkészletbe. Ezekre pedig aztán egy kis várakozás, vissza-visszanézés, fárasztás után remek alkut köthetünk, ha úgy döntünk, hogy a gyors vásárlás helyett mégis inkább az olcsó vételt részesítjük előnyben a három lehetőség közül.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum