Extraszolgáltatások a használtautó-piacon

használt autó kereskedés szolgáltatás állapotfelmérés garancia

Kereskedői garancia, aktív oxigénes fertőtlenítés, állapotfelmérés, kiszállítás próbaútra: sok mindennel keresik a vevők kegyeit a kereskedők.

Nagyot változott a használtautó-kereskedelem hazai kultúrája a KGST-idők hétvégi klasszikus autópiacai óta, ahol a tulajdonosok még maguk kínálták autóikat az érdeklődőknek. Az autókereskedelemből élő vállalkozók egész sor szolgáltatást találtak ki, hogy kitűnjenek a tömegből és magukhoz csalogassák a vevőket. A vevő korábbi autójának átvállalása beszámítása, a hitelügyintézés és az adminisztráció már teljesen természetes szinte minden kereskedőnél, de van néhány újdonság is az adás-vételhez kapcsolódó szolgáltatások között. Ezek közül gyűjtöttünk össze öt, még mindig nem általánosan elterjedt de gyorsan hódító érdekességet.

Utastér-fertőtlenítés ózongenerátorral

A legutóbbi idők szüleménye. A koronavírus-járvány elleni legjobb védekezés, ha nem megyünk közel másokhoz, akik hordozói lehetnek a vírusnak, ha nem érintjük meg, amit mások megérintettek, ha nem használjuk az eszközöket, amiket mások használtak. Na de hogy lehet ezt megoldani egy autónál, amin nem csak az előző tulajdonosa hagyta ott mindenütt a kézjegyét (szó szerint), de mindenki más is szükségszerűen fizikai kapcsolatba kerül vele, aki csak megnézi, végignyitogatja az ajtóit, beleül, kipróbálja?

Egy autó utasterét nem lehet úgy tisztán tartani, mint egy éttermi széket vagy asztalt, nem lehet újrahúzni a kárpitokat minden "vendég" után, mint a szállodai szobák ágyneműit. A problémára ma az ózongenerátoros fertőtlenítés jelenti a megoldást a legtöbb kereskedőnél. A mentődoboz méretű szerkezetek a levegő kétatomos oxigénmolekuláit alakítják át instabil O3 molekulákká, melyből az extra oxigénatom könnyen kötődik más anyagokhoz (például a vírusok fehérjeburkához), agresszív oxidálószerként semlegesítve, roncsolva azokat. Hogy az ózon az autóbelső felületein esetlegesen jelenlévő vírussal egészen pontosan milyen hatékonysággal bánik el, arról egyelőre nem ismerünk megalapozott kutatási eredményeket, de szagtalanító hatása miatt mindenképpen újszerűbbé, frissebbé varázsolja az utasteret.

Állapotfelmérés

Az ismeretlen előéletű értékesebb autókat nagy felelőtlenség független szervizben elvégzett műszaki állapotfelmérés nélkül megvásárolni. Viszont ha valaki autót keres, nem szívesen vállalja fel a vizsgálat néhány tízezer forintos költségét minden kocsinál, ami megtetszik. Sokkal egyszerűbb és logikusabb, ha ezt a felmérést az autót hirdető kereskedés végezteti el, a műszaki adatlapot pedig minden vevő megtekintheti. Hogy mennyire hiszünk egy olyan felmérésnek, amelyet a kocsi eladásában érdekelt kereskedő mutat be nekünk, az megint más kérdés, de a hosszú távra tervező, komoly cégeknél nagy valószínűséggel meg lehet bízni az adatlap hitelességében.

Garancia

Egyre több kereskedői hirdetésben szerepel a "garancia" szó a leírásban, ennek időtartama jellemzően 3-6 hónap szokott lenni. A kereskedő által a törvényi kötelezettségeken felül vállalt extra jótállás feltételeiről minden esetben érdemes alaposan tájékozódni és ezeknek természetesen az adásvételi szerződésben is benne kell lenniük, különben nehéz lesz bármit is érvényesíteni egy esetleges hiba esetén. A hivatalos márkakereskedések által beszámított, saját márkás használtautó-készletekben kínált kocsikra vállalt garanciát lehet a legkomolyabban venni: műszaki hiba esetén ezeknél a kocsiknál a legkevésbé valószínű, hogy a kereskedés megpróbál majd kitérni a vállalt kötelezettségek alól.

Autóbehozatal külföldről

Az elmúlt évtized hatalmas használtautó-behozatali dömpingje számos olyan vállalkozást termelt ki, melyek gyakorlatilag az egész nyugat-európai autópiacot készletükként kezelik. Aki nem bízik a már behozott kocsikban, könnyen talál olyan céget, amely német vagy holland apróhirdetésekből kinézett kocsik komplett magánimportját is lebonyolítja a majdani tulajdonos nevében, helyszíni műszaki vizsgálattal, hazaszállítással, komplett adminisztrációval együtt.

Házhoz szállítás szemlére, próbaútra

Szintén a koronavírus-járvány ideje alatt indult fejlődésnek az egyik legújabb kapcsolódó szolgáltatás a használtautó-piacon. Ha az autót kereső vevőjelölt nem szeretne csúcsidőben válogatni a kocsik között, ma már sok kereskedőnél kérheti (10-15 ezer forintos díj fejében), hogy vigyék ki a lakásához a kiszemelt, belülről lefertőtlenített autót. Itt aztán beleülhet, kipróbálhatja és ha tetszik, akár egyből ott is tarthatja a garázsában a kocsit!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum