Ezekkel a dízelmotorokkal nem nagy kockázat a használtautó-vásárlás

használt autó dízel motor gazdaságos tartós hasznos

Aki sokat autózik nagy távolságokra, saját pénzén, saját autójával és nincs pénze új kocsira, a dízeltechnika minden újkeletű népszerűtlensége és régóta ismert kockázata dacára akkor cselekszik a legracionálisabban, ha dízelmotoros autót választ. Ha néhány évesnél idősebb, az Euro 6-norma előtti dízelautóról van szó, évi 25 ezer kilométer felett egy átlagos, kompakt vagy nagyobb méretű, komolyabb teljesítményű személyautóban a dízelmotor fogyasztási előnye már nagyon meglátszik az éves üzemeltetési költségen. (Vannak persze kivételek: a fenntartási költségben a dízelekkel versenyképes benzines motorokról hamarosan beszámolunk egy másik cikkben.)

Mindig ott lebeg viszont a dízelesek feje felett egy drága javítás réme és hamar odavan a tankolásoknál szerzett megtakarítás, ha beüt egy nem várt motorhiba. Az európai autóipar első, teljesítményben a benzinesekkel már versenyképes dízelei már erősen eltűnőben vannak. A legendás korai TDI-k, Mercedes, Peugeot turbódízelek még lehet, hogy bírják, de körülöttük már annyira öregek, korszerűtlenek az autók, hogy hétköznapi használatra kevesen hajlandók ilyen kocsikat választani.

A turbódízel-korszak kezdete és különösen a közös nyomócsöves üzemanyagellátó rendszerek elterjedése óta a dízeltechnika egészen a legutóbbi időkig jellemzően bonyolultabb és drágábban javítható volt a benzines motoroknál. (Mára a turbósítással és a közvetlen befecskendezéssel a benzinmotorok jó része is annyira komplikálttá vált, hogy ismét paradigmát kellett váltanunk, de erről majd máskor.) Ha valaki ma az 1-4 millió forintos ársávban keres magának jól terhelhető, néhány évre előre nagy biztonsággal tervezhető fenntartási költségű dízelautót, számos meglepetéstől megkímélheti magát, ha nem elsősorban típust, hanem inkább egy jól bevált, tartós motort választ és ahhoz keresi meg a számára megfelelő autót a használtpiacon. Van ugyanis néhány olyan dízelmotor, amit egészen meghökkentő spektrumon használtak a legkülönbözőbb márkák a legkülönbözőbb modelljeikhez, sokszor pont a technika kiforrottsága, kockázatmentessége miatt.

1.6 HDI; a Citroën-Peugeot és a Ford közös fejlesztésével készült, 1560 köbcentis motor, 1998-tól 2011-ig fejlesztették tovább és tovább a PSÁ-nál. Iszonyú mennyiség készült belőle, változatos teljesítményválasztékban, hengerenként 2 és 4 szeleppel egyaránt, Euro 3-tól Euro 5-s szintig. Számtalan kocsiban megtalálható, HDI néven Peugeot-kban és Citroënekben, a 206-os méretétől egészen a Peugeot Expert kisbuszig(!), TDCi néven kisebb és nagyobb Fordokban szerepelt sikerrel, a Suzuki és a Mini is használta, a legelegánsabb kocsi pedig, amibe valaha bekerült, a Volvo S80 fogyasztásra optimalizált változata (1.6D drive-e néven, 2010-től pár éven át). Ebben a kocsiban és a többi nagy autóban, amelyben szolgált (Peugeot 407, Citroën C5) már erősen kompromisszumos a teljesítmény, de a jó fogyasztás és a megbízható, minden szerelő által ismert, könnyen karbantartható technika miatt még ezek az alulmotorizált modellek is érdekesek lehetnek használtan.

Az 1.6 HDI kistestvére, az 1,4 literes HDI egyszerűbb, takarékosabb és tartósabb, korai, 68 lóerős változata hihetetlenül strapabíró, viszont nagyon gyenge szegény. A Ford Fiestát, Fusiont, Citroën C1-C2-C3-at, Peugeot 20x-eseket még képes elmozgatni a forgalom ritmusát tartani képes dinamikával, de az a néhány Citroën Xsara és Peugeot 307, sőt: Suzuki Liana, amelybe beépítették ezt a pici dízelt, csak nagyon nyugodt stílusú sofőröknek való.

1.9/2.0JTD; kevesen tudják, de az első közvetlen befecskendezéses személyautó-dízelmotor nem a VW-csoport-féle TDI volt, hanem a Fiatnál született (1987, Croma), a közös nyomócsöves dízelek között pedig egy másik Fiat-konszern modell, a 156-os Alfa volt a pionír. A JTD jelzésű motorok a mai napig megbízhatóak, sok más gyártó is átvette őket saját modelljeibe. A kompakt és középkategóriában kiemelkedően széles körben elterjedt az 1,9 literes (1910 cm3) és a 2,0 literes (1956 köbcenti) motor. Előbbivel a Fiat-csoport autóin kívül Opelek és Saab-ok, sőt: egy Cadillac (BLS) is készült, utóbbi pedig szintén sikerrel szerepelt a Fiat-konszern és a GM autói mellett a Jeep Cherokee-ban és a Renegade-ben is.

A korai, nyolcszelepes, egypontos befecskendezős 1.9 JTD tartós és könnyen javítható, de ma már nagyon korszerűtlen motor. A későbbi multijet-változatok természetesen érzékenyebbek, de a tapasztalatok szerint ezek is reális szervizelési költségek mellett tarthatók fenn.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum