Gyanús hangok az autóból - mi milyen hibára utal?

motorhang zörej meghibásodás hasznos

A jó autószerelők értő füle számára egy autó motorhangja és más zajai olyan információkat rejtenek, amelyek a mezei autós számára örök titkok maradnak. De azért van pár hiba, amelynek jellegzetes hangját bárki felismerheti, sőt: mindenkinek fel is kellene ismerni.

A tárcsákon meg-meg csúszó hosszbordás szíj vagy ékszíj éles visítása azt is jelezheti, hogy a szíj elöregedett és megnyúlt, meglazult, de azt is, hogy valamelyik tárcsának csapágykopás vagy a szíjjal meghajtott alkatrész belső hibája miatt megnőtt az ellenállása és nem tud olyan gyorsan felpörögni, forogni mint a többi. Általában kezdetben csak indításkor vagy gázadásnál, rövid időre hangzik fel a csikorgás-visítás, de már ilyenkor célszerű kivizsgálni, mi áll a zaj kialakulásának hátterében. Nem érdemes megvárni, amíg teljesen megszűnik az elektromos töltés, a hűtővíz keringtetése, elmegy a kormányrásegítés vagy leáll a klímakompresszor - illetve ha elszakad a szíj, ezek mindegyike történik meg, egyszerre.

Ha a láncos vezérlésű motor indítását 2-3 másodpercig tartó kerregés-zörgés, fémes csörgés követi, az a vezérműlánc közelgő cseréjének szükségességére utal. Ilyenkor ugyanis az elöregedett, megnyúlt lánc csörög, kezdetben csak indításnál, amíg nem épül fel az olajnyomás és nem húzza meg a láncot a feszítő. Ha a csörgés a motor felmelegedésével visszatér, nem jó tovább húzni a cserét: ilyenkor a lánc már gyorsan kopik, ha pedig elszakad, az súlyos károsodásokat okoz a motorban.

Kézi váltós autóban a kuplung felől érkező zörgés-csörgés a kuplungszerkezet vagy a kettős tömegű lendkerék elhasználódását jelzi. Ha a pedál kinyomásakor jelentkezik zörgő-kopogó zaj, valószínűleg a kinyomócsapágy a hibás.

A kipufogórendszer általában markánsan jelzi, ha elrohadt-kilyukadt-leszakadt valamelyik eleme. Ha viszont csak zörög egy kicsit vagy leállításnál finoman csattan egyet-kettőt, akkor is érdemes végig nézni a csöveket, nehogy egy lepottyant tartóelem miatt idővel szétverje a rendszer saját magát és a környező dolgokat.

Az ablaktörlő szokatlan nyikorgásai jelzik, hogy keményedik, öregszik a gumi a lapáton, érdemes cserélni. Az ajtó kezdetben finom nyikkanásai a zsanérok kiszáradását, elkoszolódását jelzik, egy kis kenőanyaggal ez gyorsan, egyszerűen orvosolható. Ha a csomagtérfedél szokatlanul csattan-koppan záráskor, lehet, hogy elveszett, elporladt egy gumiütköző vagy a zsanérok elmászott beállításán kell változtatni, mert valamelyik sarokban a karosszériába ver a raktérajtó. A szellőzőrendszerből érkező erősödő zúgás vagy csikorgás azt jelzi, hogy megadni készül magát a ventilátor; ezt a problémát is megéri idejekorán kezelni, mert egy megszoruló-beálló szellőzőventilátorban a tovább forgó tengely akár tüzet is okozhat a műszerfal alatt.

A futómű felől érkező zajokra is érdemes odafigyelni. A rossz úton hallható, egyik kerék felől hallható dobogás a tönkrement lengéscsillapítót jelzi, ilyenkor azt halljuk, ahogy pattog az úton a csillapítatlan mozgású kerék. Ha folyamatos, a sebességgel növekvő intenzitású, a leautózott kilométerekkel gyorsan erősödő morgást hallunk, egy kerékcsapágy kopott el. A koppanások, csattanások arra utalnak, hogy a futómű gömbcsuklói közül megy épp tönkre egy, de kopoghat valami (bármi) elöregedett, elporladt szilentblokkok miatt is. Ha kormányzásnál nyüszítő hangot hallunk (vigyázat: ez nem az a finom hang, amit a modern autók elektromos kormányrásegítésének villanymotorja ad), érdemes mielőbb ellenőrizni a hidraulika folyadékszintjét. A túlkoptatott fékek éles csikorgását pedig valószínűleg még a műszakilag teljesen analfabéta autós is felismeri - szerencsére, mert egy fékhibával aztán tényleg nem szabad játszani!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum