Használtautó apróhirdetésből: biztató jelek a szövegben, képeken

adásvétel hirdetésszöveg biztató jelek használt autó korrekt

Sok a neten a rossz helyesírással megfogalmazott, ezeréves klisékkel telepakolt, nyilvánvaló ellentmondással teli hirdetés, de szerencsére sok a már első olvasatra bizalmat ébresztő, komoly hozzáállást tükröző, korrekt apróhirdetés is. Összegyűjtöttünk tíz olyan jellemzőt, tartalmi vagy formai elemet ezekből, melyek segítenek a vevőnek is, az eladónak is abban, hogy tiszta, nyílt keretek között, mindenki számára kielégítően történhessen meg a használtautó adás-vétel bonyolult rituáléja.

1, Van alvázszám a hirdetésben! Sok márka kereskedőhálózata készséggel szolgáltat információt az adott alvázszámú jármű hivatalos szerviztörténetéről. (Pláne, ha a vevő megígéri az adott szervizben, hogy oda fogja hordani a megvásárolni kívánt autót karbantartásra.) Ha a hirdető ki meri írni az alvázszámot, az jele annak, hogy nincs sok titkolnivalója.

2, Korrekt módon, minden szögből megmutatott autó. Nem kell sok fotó ahhoz, hogy képet lehessen alkotni a hirdetett kocsiról, ha van egy (nagy felbontásban) fél-elölről és egy másik oldal fél-hátulról lőtt kép, egy műszerfal, egy első és egy hátsó traktus-fotó az utastérből, igazából mindent látunk, amit kell, láthatóan nem akarnak rejtegetni semmi túl nyilvánvaló problémát.

3, „Beszámított autó, a márka hivatalos kereskedéséből.” Általában nem ezek a legolcsóbb kereskedői autók, de jellemzően ezek rejtik a legkevesebb csapdát.

4, „Az autó állapotfelmérésre vihető”. A legtöbbször persze ott áll az is, hogy a vizsgálat költségét az érdeklődő fizeti, de ígéretes, ha maga a hirdető említi meg, hogy bátran áll elébe a dolognak.

5, Kevés humor, sok tény a szövegben. Ha egy hirdetés vicces, az még nem jelenti azt, hogy az eladó őszinte, a kocsival pedig vidám lesz az élet. Foglalkozzon inkább az a sok begépelt karakter az autó történetével, állapotával.

6, Nem beragadt CAPS LOCK-kal írt, kevés felkiáltójelet használó szöveg. A netes kultúrában a nagybetűs írás az üvöltés jele, a felkiáltójelek túlzott használata pedig indulatot, haragot jelent. Kiabáló kofától vagy objektív, alapos, a tényeket közlő eladótól akarunk autót venni?

7, Őszintén feltárt hibák a szövegben. Vigyázat: a laikus könnyen összekeveri a „hidegben nehezen indul, de csak izzítógyertyát kell cserélni” dumát a „kompressziócsökkenés a 2-es és 3-as hengerben, a mérési jegyzőkönyv megtekinthető” szöveggel. Előbbi biztos kamu, mert a párezer forintos alkatrészt kicserélhetné a hirdető is, utóbbi pedig reális képet ad arról, miért indul nehezen a motor, ez alapján pedig lehet alkudni is, a majdani nagyobb javítást bekalkulálva.

8, Feltárt hibák a képeken. Frusztráló, amikor az ember utazik pár száz kilométert a meghirdetett kevés kilométeres, a kis felbontású fotókon egész pofás, a megtekintés előtti telefonbeszélgetésben is jónak ígért kocsiért, aztán a helyszínen kiderül, hogy minden kárpitelem lóg, minden ablakemelő-kapcsoló törött és minden kasztnielemen van pár horpadás, mert a hirdető három kisgyereke meglehetősen szabad szellemben nevelkedett pár évig az autóban és az autó körül. (Életből vett példa.) Inkább lássuk rögtön a hirdetésben a hibákat: pár karccal együtt lehet élni, de jobb, ha nem csalódással indul a vásárlás.

9, „Folyamatosan szervizelt, számlákkal igazolva.” Csak aztán tényleg úgy is legyen!

10, „Márkaszervizben végig vezetett szervizkönyv.” Ez így kerek, a szokásos „vezetett szervizkönyv” sok mindent jelenthet. Láttunk már vezetett szervizkönyvet, amit valóban vezettek, 2006-ig (a kocsit tavaly néztük meg), illetve láttunk olyan szervizkönyvet is, amiben krumplinyomda-minőségű bélyegzővel lepecsételt bejegyzések voltak, gyanúsan egyféle írással-tintával.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum