Hiteles autó, lízinges autó: meg szabad venni az ilyet?

használt autó tehermentes hitel lízing hasznos

Használtautó-vásárláskor a legtisztább eset, amikor az egyik magánszemély tulajdonában lévő tehermentes autó egy egyszerű adásvételi szerződéssel átkerül egy másik magánszemély tulajdonába. Vannak azonban komplikáltabb helyzetek is: amikor hitellel terhelt vagy lízingelt (ami lényegében ugyanaz) autó keres új tulajdonost.

A vásárlást előkészítő lépések során a tulajdonjogot képviselő törzskönyv ellenőrzése során győződhetünk meg arról, ténylegesen tehermentesen az eladó nevén van-e a jármű. Ha a kocsi hitellel terhelt, a törzskönyv a hitelt nyújtó pénzintézetnél marad a hitel letörlesztéséig. Bizonyos esetekben azonban elképzelhető, hogy a kocsi törzskönyve a tulajdonosnál van, a jármű mégis valamilyen hitelbiztosíték tárgya. Az interneten szerencsére van lehetőség bárki számára ellenőrizni, hogy az adott autót terheli-e valamilyen hitel. A http://hbny.mokk.hu oldalon, a közjegyzői kamara úgynevezett hitelbiztosíték-nyilvántartásában ez ingyenesen lekérdezhető egy alvázszám beírásával.

(A legvalószínűbb esete annak, amikor a törzskönyv az eladónál van, a kocsi viszont a nyilvántartásokban mégsem tehermentes, amikor egy lízing lejártával a bank ugyan kiküldi az úgynevezett opciótörlő engedélyt a tulajdonosnak, a törzskönyvvel együtt, ő mégis elmulasztja ezt az okiratot bemutatni az okmányirodában. Autókereskedő szakértőnk szerint sajnos az sem ritkaság, hogy a hitelt egykor folyósító hitelintézet időközben megszűnt vagy kivonult az országból, ilyenkor pedig nagyon komplikált és hosszadalmas lehet az átírási tilalmat jelentő hitelbiztosíték-bejegyzés törlése! Mindenképp érdemes tehát lekérdezni az alvázszámot a fenti weboldalon a vásárlás előtt, ha van törzskönyv, ha nincs.)

Persze ha a kocsit hitel terheli, az még nem vásárlást kizáró ok. Ilyen esetekben a legbiztonságosabb módszer, ha az eladó és/vagy a vevő egy autókereskedést kér fel a tulajdonosváltás lemenedzselésére. Ennek során a kereskedés technikailag megvásárolja az autót, de előtte előleget nyújt az eladónak, aki ebből végtörleszti a hitelt, a törzskönyvet megkapja a régi tulaj, tőle a kereskedés, végül pedig az új tulaj fizet a kereskedésnek, megkapja a kocsit is, a törzskönyvet is - minden jó, ha a vége jó. Persze a kereskedés mindezért felszámíthat pár tízezer forint díjat, de a vevői kockázat így a legalacsonyabb. Ha pedig az új vevő is hitelből kívánja megvenni a kocsit, akkor ez a folyamat nem is nagyon kerülhető ki, hiszen az új vevő bankja nem fog hitelezni addig, amíg a törzskönyv nem kerül hozzá.

Ha a régi és a leendő tulajdonos megbíznak egymásban, ugyanezt a folyamatot a kereskedő bevonása nélkül is végig lehet vinni. A vevő kölcsönt nyújt az eladónak, az végtörleszt, majd eladja a kocsit a vételárból a kölcsön levonásával. Családon belül vagy jó baráti kapcsolat esetén ezzel sincs probléma, de idegennel semmiképp nem javasoljuk belemenni egy ilyen játékba.

Bevett, de cseppet sem biztonságos vagy jogszerű gyakorlat, hogy hitellel terhelt autó adásvétele során a vevő és az eladó együtt mennek el a hitelt nyújtó bankhoz, ahol a vevő pénzéből rendezik a hitelt, a törzskönyvet pedig az eladó azonnal átadja a vevőnek, aki azt magánál tartja, amíg az adásvételi szerződés megírását és az autó átadását is el nem intézik. Ez nem igazán biztonságos ügylet, mert ha az eladó mégis rosszhiszeműen viselkedik és nem adja át az autót, annak törzskönyve valójában jogszerűtlenül van a vevőjelölt birtokában. Jobb tehát elkerülni ezeket a rizikós kimenetelű helyzeteket és bevonni egy autókereskedőt - így jár mindenki a legjobban egy hiteles autó tulajdonosváltása során.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum