Hogyan válasszak menetrögzítő kamerát?

menetrögzítő kamera dashcam felelősség kérdése

A dashcamek vagy menetrögzítő kamerák ma már annyira praktikus, könnyen kezelhető és olcsó eszközök, hogy mindenkinek megéri venni egyet az autójába. De milyet?

A szélvédőre tapasztott, az autó előtt (és esetleg mögött) zajló eseményeket folyamatosan rögzítő, szükség esetén biztonságosan eltároló kamerák bizonyító erejű, megfelelő körülmények mellett a hazai hatóságok, bíróságok által is elfogadott felvétele nagyon jól jöhet egy baleset, koccanás után, ha nem egyértelmű a felelősség kérdése vagy ha a vétkes fél utólag megpróbálja kimagyarázni magát. A hazai közúti közlekedésben tapasztalható aggasztó új jelenségekkel, büntetőfékezéssel ijesztgető autósokkal, a szabályok semmibevételével közlekedőkkel, kiszámíthatatlanul mozgó robogósokkal, kerékpárosokkal terhelt környezetben értékes segítség, ha megfellebbezhetetlen bizonyítékunk van arra, mi is történt az úton egy esetleges szerencsétlen eset előtt.

A menetrögzítő kamerák hatalmas választékban állnak a vevők rendelkezésére. Nem elég csupán az ár vagy a márka alapján dönteni, érdemes alaposan végiggondolni, milyen szolgáltatásokra van szükségünk, milyen tulajdonságok azok, amik a legfontosabbak számunkra.

A minimum, amiből még a legolcsóbb, legegyszerűbb kamera vásárlására törekedve sem szabad engedni: legyen stabil a tapadókorongos vagy ragasztópárnás illesztés, a tápellátásra automatikusan működjön a ki-bekapcsolás, legyen elfogadható, a rendszámok olvashatóságát legalább a jármű előtti pár méteren garantáló a képfelbontás, legyen értékelhető a felvétel éjszaka is és a folyamatos rögzítés-újraírás folyamata mellett legyen lehetőség az utolsó pár perc biztos megőrzésére, gombnyomással is és a beépített gyorsulásmérő jelére, ütközés, erős fékezés észlelésére automatikusan is. A kamera rendelkezzen GPS (esetleg más műholdas rendszer) használatát lehetővé tévő elektronikával, hogy a sebesség-, idő- és helyadatok a lehető leghitelesebbek legyenek. Ezek az alapok, erre lehet még extra igényekkel tovább építkezni.

Aki igényes az esztétikára, olyan kamerát vásároljon, amelyet szivargyújtós csatlakoztatás helyett fix rejtett kábelezéssel is beszereltethet. Léteznek igazán minimalista, a szélvédő peremén megbújó kamerák is, amelyeknek nincs is saját képernyőjük; a beállításokat mobilról, PC-ről végezhetjük. Ha nem elégszünk meg a kocsi előtti terület képének rögzítésével, hátrafelé is "látó", esetleg több egységből álló, akár oldalra is figyelő kamerarendszert is találunk a piacon.

Ha a leállított, parkoló kocsiban is szeretnénk az esetleges koccanást, rongálást rögzítő biztonsági kameraként használni az eszközt, nem elég olyat választani, amely tudja ezt a funkciót, de folyamatos energiaellátásról is gondoskodni kell, hiszen a szivargyújtó-csatlakozó a gyújtás levételére a legtöbb autóban kikapcsol. Ha viszont pont, hogy nem szeretnénk az esetleg feltörésre-lopásra ingerlő kamerát a kocsiban hagyni parkolásnál, keressük a praktikus, mágneses rögzítésű, a tapadókorongos alapról könnyen leválasztható és zsebre vágható típusokat.

A menetrögzítő kamerák beépített tápegységgel is rendelkeznek, hogy a szivargyújtós energiaellátás megszűnésével ne szűnjön meg azonnal a felvétel, illetve legyen elég energia elmenteni a memóriából a videoanyagot a tartós tárolóra (ami általában SD vagy micro SD kártya). Ez a tápegység lehet lítium-akkumulátor, de lehet kondenzátor is, ami kevésbé érzékeny a kocsiban a szélvédő mögött hagyott kamerát érő alkalmankénti extrém felmelegedésekre vagy lehűlésekre.

A menetrögzítő kamerák többnyire hangot is rögzítenek, de ennek minősége általában gyenge, tehát ha azt tervezzük, hogy kezdenénk valamit az útivideókkal, mindenképpen ellenőrizzük a hangfelvételi képességet is. Ha gyakran szeretnénk utólag szerkeszteni, használni a kamerával rögzített videót, tájékozódjunk arról is, milyen formátumban rögzít a gép, mennyire egyszerű kinyerni a felvételeket a memóriából és elég rugalmas-e a szoftver az igényeinknek megfelelő beállítások, például a felvételi időtartam, a képre rögzített adatok tekintetében!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum