Így segít spórolni autós nyaralásnál az útiköltségen a mobilod

mobil információ takarékosság

A benzin és a gázolaj magasba szökött ára ellen a magyar szabályozásban bevezetett ársapka külföldi utazásoknál már nem nyújt segítséget. Az viszont igen, ha bevetjük az autózás költségeinek csökkentéséhez a mindig nálunk lévő mobilnet-elérést is!

Akármilyen sokat is autózzunk itthon, az országhatárt átlépve, idegen terepen mindig kicsit bizonytalanabbul mozgunk a helyi forgalomban. Picit másmilyenek a KRESZ-táblák, mások a helyi íratlan szabályok, a szöveges kiírásokkal nehezebben boldogulunk, nem tudjuk, melyik benzinkút-hálózatnál milyen árakra számíthatunk, nem ismerjük az adott ország esetleges ünnepnapjaival kapcsolatos forgalmirend-változásokat és így tovább. A bizonytalanabb mozgás pedig gyakran többletkilométerekkel, többletfogyasztással és más olyan többletköltségekkel jár az autózással kapcsolatban, amit a helyiek számára természetes információk birtokában meg lehetett volna úszni.

Szerencsére viszont ma már ezek az információk a turisták számára is elérhetők. Az európai egységes roamingdíj-rendszer lehetővé teszi, hogy az EU-ban utazva bárhol, bármikor extra költségek nélkül jussunk hozzá az interneten elérhető utazási információkhoz illetve hogy nyugodtan használjunk turistaként is bármilyen online, közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatást, amit a helyiek használnak.

Az egyik leghasznosabb mobilnet alapú segítség az online fordítás lehetősége. A kamerával befogott táblák szövegének azonnali lefordítása sokat segíthet a tilosban parkolás, korlátozott forgalmú zónákba való behajtás és a legkülönbözőbb eseti tiltások, korlátozások megszegése miatt "megnyerhető" büntetések, bírságok elkerülésében. Nyugat-Európában könnyen röpködnek a száz eurós tételek, ha beautózunk egy csak helyiek számára engedélyezett járműforgalmú utcába, elszállítják a rossz helyen letett kocsit vagy belelógunk egy fizetős időzónába egy hosszabbra nyúlt leparkolással. Jobb megelőzni a bajt és pár pillanat alatt lefordíttatni a korlátozó, tiltó kiegészítő táblák szövegét a telefonnal.

A mobil beépített navigációs rendszere vagy az erre fejlesztett alkalmazások külföldön is ugyanúgy segítenek elkerülni a dugókat, torlódásokat, ezzel a felesleges üzemanyag-túlfogyasztást és időveszteséget, mint itthon. Még ha van is az autóban online adatokra is támaszkodó, valós idejű információkat is feldolgozó navigációs rendszer, akkor is érdemes rápillantani időnként a telefon térképére; a mindig naprakész, lefrissített mobiltelefon térkép- és forgalmi adatbázisa gyakran megbízhatóbb, mint az autógyártók által beépített rendszereké. A mobilon sok benzinkút árinformációit is megkapjuk a közeli töltőállomások adatlapjait megtekintve tankolás előtt.

A parkolási lehetőségekről is megéri a telefonon tájékozódni a kocsi leállítása előtt. A mobil térképén a környékbeli parkolóházak esetenként igencsak eltérő díjszabásáról is kapunk információt, az értékelések átfutásával pedig kiderülhet, melyik parkolóházban lehetünk nyugodtabbak a kocsi biztonságával kapcsolatban.

Sokan hajlamosak külföldön a rövidebb utakat vagy a zsúfoltabb, belvárosi túrákat is kocsival, drága üzemanyaggal, drága parkolással megoldani, mert így nem kell tévelyegni a helyi közösségi közlekedés ismeretlen rendszerében. Pedig a telefon ebben az esetben is nagy segítség. A legtöbb európai országban, nagyvárosban egy mobillal pillanatok alatt megtervezhetők a buszos, metrós, villamosos, regionális vasutas utak, és ha nincs is mindig lehetőség a jegyek kényelmes online megvásárlására, arról is könnyen kaphatunk információt, hol tudjuk a közelben megvenni ezeket. A helyi nyelv ismeretére a legtöbb vidéken nincs is szükség; angol konyhanyelvi tudással már pont ugyanolyan könnyedén rácsatlakozhatunk a helyi tömegközlekedésre, mint az ott élők.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum