Itt állok az Isztrián és nem találom a kocsikulcsot, mit tegyek?

kocsikulcs slusszkulcs pótkulcs elvesztés hasznos

Az autós nyaralás egyik nagy problémája, hogy miként lehet mindig, mindenütt száz százalékos biztonságban tudni a kocsikulcsot. Távol otthonunktól az autónk a mi kis guruló erődünk, ha eltűnik az a pár dekás kis tárgy, amivel kinyithatjuk és elindíthatjuk, olyan védtelenné és tehetetlenné válunk, mint egy házát vesztett csiga.

A legmodernebb autókban, melyek NFC-chipes mobiltelefonnal is nyithatók, indíthatók, érdemes a csapat több mobilját is összepárosítani a kocsival, hogy akkor is mozgásképesek maradjunk, ha netán eltűnik valahol a kulcs vagy a kocsi gazdájának mobilja. Kevéssé ismert, de a nem annyira modern autókba is szerelhető utólag olyan elektronika, amely lehetővé teszi az NFC-s vagy bluetoothos központi zár-oldást esetleg motorindítást. (Ilyen rendszerekkel működnek az autómegosztó szolgáltatók járművei is.) Pár ezer forint értékű kittel és néhány órányi autóelektronikai szereléssel minden központi záras autó mobillal nyitható autóvá alakítható!

Ha nem szeretnénk barkácsolni, nincs más hátra: vigyázni kell a hagyományos kulcsra. Persze abból is lehet kettőt vinni és két különböző emberre bízni a megőrzését. Aki pedig nagyon fél attól, hogy valahol mégis elvész a kulcs (mondjuk vízbe esik egy útmenti ad-hoc strandolás közben, esetleg egy tolvaj viszi magával táskástól), el is rejthet egy pótkulcsot az autó egy kívülről is hozzáférhető zugában. Kaphatók kifejezetten erre a céla készült mágneses dobozkák is, amelyeket fel lehet csattintani valahová a motortérbe vagy az alvázra egy kézzel kívülről elérhető helyre.

Ha mégis elvész a kulcs, az öregebb, mechanikusan nyíló, induló kocsiknál van esély rá, hogy egy tapasztalt helyi szerelő ki tud találni valami szükségmegoldást a hazatérésig. Sajnos a modernebb autóknál nem nagyon van más megoldás, mint otthonról eljuttatni egy pótkulcsot a kocsihoz; ilyen esetekben valószínűleg még az assistance szolgáltatás se tud segítséget nyújtani; azonnali segítséget legalábbis biztosan nem.

A kulcselvesztés speciális esete a kulcs bezárása az autóba. Az intelligensebb kulcsnélküli rendszerek ezt nem engedik meg, de a hagyományos, nyomógombos rádiótávirányítós kulcsokat sajnos sok autóba meglepően egyszerű bezárni. A leggyakoribb, amikor a már lezárt kocsi csomagtartóját megnyitva, pakolás közben teszi le az ember egy pillanatra a kulcsot a csomagtérbe, majd lecsapja a fedelet és akkor jön rá, hogy hoppá...

Ezekben az esetekben érdemes egy-két trükkel megpróbálkozni, mielőtt végső elkeseredésünkben egy alkalmas követ keresnénk az ablakbetöréshez. A kulcsos nyitású, kikopott öreg autók zárjai nagyon sokszor szinte akadálytalanul vagy minimális ügyeskedéssel nyithatók egy azonos márkájú vagy azonos zárat használó másik autó kulcsával! Ha a környéken sikerül kölcsönkérni egy, a miénkhez hasonló kulcsot egy autóstárstól, jó esély van arra, hogy pillanatok alatt ismét birtokba vehetjük a kocsit. De sok autótípus mechanikus zárbetétei is szinte komolytalanul egyszerű szerkezetek; ezeknél is van értelme megpróbálkozni az idegen kulcsos nyitással, persze csak óvatos feszegetés, finom erőltetés mellett.

Nem csak az autótolvajok, de a profi autómentők is úgy szokták kinyitni a bezáródott kocsik többségét, hogy az egyik első ajtó felső sarkát nagyon óvatosan addig feszítik kifelé, jellemzően egy vérnyomásmérő pumpa-szerű felfújható labdával, amíg elég nagy rés nem tárul fel egy ügyesen formára hajtott erős drót vagy fémpálca bedugásához majd ezzel az eszközzel a kilincs meghúzásához vagy a zárgomb működtetéséhez. Ezt a feszítést sok típusnál célszerszám nélkül, egy rongyba tekert nagyobb lapos csavarhúzóval, esetleg akár kézzel is meg lehet csinálni.

Persze ilyen helyzetben, mint manapság minden hétköznapi kis gyakorlati probléma felbukkanásakor, a legjobb először is ránézni a netre: komoly esély van arra, hogy komplett oktatóvideót találunk arról, hogyan kell feltörni a saját autónkat. De még ennél is jobb, ha tudatosan ügyelünk arra, hogy a kulcs mindig legyen a zsebünkben és sose tegyük le a kocsin belül, pláne ne rakjuk le egy pillanatra a csomagtartóba!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum