Lehet új akkut venni idős elektromos autóba?

használt autó elektromos hibrid akkumulátor kapacitás hasznos

Az autózás villamosítása megállíthatatlan. Egyfelől az elektromos autóknak számos előnyük van: csendesek, kényelmes őket használni valamint nagyon olcsó az üzemeltetésük és a fenntartásuk a hagyományos motorokéhoz képest, így egyre többen próbálják ki, szeretik meg ezt a technológiát. Másfelől pedig az egyre szigorúbb emissziós előírásokat az autógyártók nem tudják máshogy teljesíteni, csak a részbeni (hibridautók) vagy teljes (akkumulátoros villanyautók) elektromos üzemre állításával, a távolban pedig már látszik a következő hullám: kialakulóban van a hidrogénüzemű elektromos autók infrstruktúrája és piaca is.

A mi magyar valóságunkban ez a folyamat a legfejlettebb országokhoz képest persze némi késéssel zajlik, a magyar autóvásárlók nagy tömege számára pedig teljesen irreális gondolat a minimum 6-7, de inkább 10-15 milliós új elektromos autó megvásárlása. Az idősebb használt villanyautók viszont lassan már lecsúsznak abba a tartományba, ahol az átlagos magyar autóvásárlás történik. Már nem lehetetlen akár 2,5-4 millió forinttal a kézben találni egy használható, a forgalom tempóját felvenni képes első generációs igazi XXI. századi lítium-ion akkus autót. A gond csak az, hogy ezeknek a kocsiknak van egy nagyon komoly bizonytalansági tényezőjük: az akkumulátor.

A gyártók jellemzően (mintha összebeszéltek volna) nyolc év és 160.000 kilométer garanciát szoktak vállalni a villanyautók vagy hibridek elektromos rendszerére, benne az akkumulátorra is. Ez a garancia általában arra vonatkozik, hogy ezen a távon belül nem csökken az akku kapacitása az újkori érték 80%-a alá. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a garancia nem nagy kockázat a gyártók számára. Ugyanakkor egyre több az olyan villanyautó, ami elérte ezt a kort vagy ezt a futásteljesítményt és egyre több a nyolc évnél idősebb elektromos autó a piacon, bizony láthatóan lecsökkent vagy csökkenő kapacitással. Szabad egyáltalán gondolkodni ilyen kocsik megvételében, lehet valamit kezdeni az akkumulátorral, ha már a használhatóság határa alá csökkent a kapacitása?

A villanyautók gyakorlatilag mindegyikében cserélhető az akkumulátor, a gyártók eleve számoltak azzal a lehetőséggel a tervezésnél, hogy cserélni kell ezt az alkatrészt. Sőt: néhány modellnél arra is van lehetőség, hogy az időközben az adott típushoz kifejlesztett nagyobb kapacitású akkumulátort is be lehessen építeni a korai változat akkuja helyére (BMW i3). A technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanis az évekkel később gyártott nagyobb akku helyigénye ugyanakkora marad, csak a kapacitás változik.

Viszont ezek a cserék nem olcsók, a használt autó értékével összemérhető nagyságrendű tételeket jelentenek. Néha viszont van gazdaságosabb út. Egy első generációs Nissan Leaf 24 kWh kapacitású gyári akkumulátorát például a gyártó tavaly még kb. 6000 dollárnak megfelelő összegért (itthon 2-2,2 millió forint) újra cserélte, de a az elektromos nissanosok később azt jelezték, hogy ez a díj időközben másfélszeresére nőtt! Ugyanakkor a cég egy másik megoldást is ajánl a leafeseknek: egy külső vállalkozás bevonásával a legkritikusabb cellák cseréjével felfrissítik az elöregedett akkukat és utolsó ismert áron 3000 dollárért adják el azokat olyan tulajdonosoknak, akik bele mernek vágni ebbe a bizonytalanabb, de olcsóbb megoldásba.

A legolcsóbb használható elektromos autó a Peugeot Ion - Citroen C-Zero - Mitsubishi i-MiEV trió. Ezek közül már 2-3 millió forint közötti áron is válogathatunk, de az akkumulátor állapota bármilyen lehet. Ezekben a kocsikban 16 kWh kapacitású akkumulátor van, mely 10 egyforma és 2 kisebb modulból áll. Az akku modulonként, de akár a modulokat alkotó cellák egyenkénti cseréjével is frissíthető - viszont igen drágán. A felhasználói tapasztalatok szerint egy új elemekből álló teljes akkupakk körülbelül ötmillió forintos tétel, ami nem áll arányban a kocsi értékével.

Úgy tűnik hát, hogy egy korai, erősen öregedő elektromos autó olcsón ugyancsak bizonytalan üzlet, hacsak valaki nem érez magában kedvet japán és amerikai akkumulátoros cégeket keresni a neten és tőlük próbálni olcsón beszerezni cellákat vagy modulokat. Az elvi lehetőség megvan ugyan az akkucserére, de a művelet drága, gazdaságilag pedig a megtérülés legalábbis kétséges ahhoz képest, mintha egy magasabb értékű, de még évekig garanciális villanyautót keresnénk.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum