Melyik márka melyik autója a legmegbízhatóbb?

használtautó megbízhatóság felmérés

A brit WhatCar? magazin érdekes szempont szerint is feldolgozta szokásos éves használtautó-megbízhatósági felmérésének adatait. Vajon az egyes márkák mely modelljei okozzák a legkevesebb bosszúságot tulajdonosuknak?

A magazin a csaknem 25 ezer autós által kitöltött kérdőívek alapján 28 márka megbízhatósági bajnokát sorolja fel, ABC-sorrendben haladva. Az Alfa Romeo márkaként igencsak hátul végzett a teljes értékelésben, de az adatok azt mutatják, ha már Alfa, legyen a Stelvio - valószínűleg azzal lesz a kevesebb gond. Az Audinál meglepő módon a TT, egy sportkocsi a legstrapabíróbb, nem valamelyik tipikusan kímélős üzemben használt családi modell. A BMW palettájáról az X3-ra lehet a leginkább számítani; ez a kocsi egyébként a SUV-ok összesített rangsorában is jól szerepelt, negyedik lett. A Citroën márkaként a 11. helyen végzett (ami mindenképpen meglepő azok számára, akikben még megvan a nehezen múló előítéletesség a francia autóiparral szemben), legmegbízhatóbb autójuk a C3 Aircross. A Dacia kínálatából a Duster a legmegbízhatóbb a tulajdonosok véleménye szerint. A Fordnál az EcoSport a győztes - megbízhatóságában biztosan szerepet játszik az eredetileg a Dél-Amerikának szánt kis SUV egyszerű technikája is.

A Hondánál cseppet sem meglepő módon a híresen megbízható Jazz lett a meghibásodásra legkevésbé hajlamos modell. A Hyundai választékából - és ez már meglepetés - nem egy egyszerű kiskocsi, hanem a Tucson kompakt SUV a legkevesebb kellemetlen meglepetést okozó típus. A Jaguar nem megbízhatósága miatt elismert márka, a WhatCar? összesített márkarangsorban is csak 26-odik volt; modelljei közül az XE a legajánlhatóbb, ha üzembiztonságról van szó. A Kiánál a kis crossover, a Stonic lett a legmegbízhatóbb. A Land Rover/Range Rovertől a stílusos Velar tulajdonosai kapják a legstabilabb technikát. A legmegbízhatóbb autógyártó (Toyota-Lexus) legjobb modellje Lexus emblémával az UX kis crossover. A Mazdánál is egy kis SUV, a CX 30 kényszeríti legkisebb eséllyel utasait az út szélére.

A Mercedes márkaként 23. helyezésével nem igazán teljesíti be a német autógyártással kapcsolatban talán még ma is táplált reményeket; a csillagos autók közül mindenesetre a B-osztály a legmegbízhatóbb. A hazai autópiacon nemrég megjelent, brit származású, ma már kínai MG portfóliójából a legöregebb modell, a ZS teljesített a legjobban. A Mini az egyetlen márka, amelynél egy nyitható tetejű modell, a Cabrio a megbízhatóság házi bajnoka. A Nissannál a Juke lett a győztes, az Opelnél a Corsa, a Peugeot-nál pedig egy nagyobb crossover, az 5008-as - ami viszont saját kategóriájában ugyancsak rosszul teljesített; 32 autóból 26-odik lett. (A Peugeot egyébként márkaként sem lehet büszke huszonnyolcadik helyezésére.)

A Porsche választékából a legelérhetőbb modell, a Macan a legmegbízhatóbb a brit tulajdonosok szerint. A Renault-nál a márka legidősebb elektromos modellje, a Zoé lett a házi bajnok, még ha ez az autó egyébként az elektromos kocsik összesített mezőnyében 14 indulóból csupán a tizedik volt is a felmérésen. A Seatnál a kompakt crossover, az Ateca lett a győztes, a Skodánál viszont egy klasszikus kategória indulója, a középkategóriás Superb a legmegbízhatóbb. A Suzuki kínálatából a Swiftek tulajdonosainak kell legkevésbé aggódniuk az üzembiztonság miatt. A Teslánál a legegyszerűbb típus, a Model 3 a legmegbízhatóbb. A Toyotánál az összesített SUV-kategóriát is megnyerő bajnok, a RAV-4 győzött, mint a legmegbízhatóbbnak ismert márka legmegbízhatóbb modellje.

A Volkswagennél a picike Up! a legkevésbé hajlamos a meghibásodásra. (Ezzel teljes az értetlenségünk: a Volkswagen-csoport rokon modelljei közül minden egyes márkánál más-más, műszakilag szélsőségesen eltérő modell lenne a legmegbízhatóbb? És a másik rengeteg márkát tömörítő konszernnél, a Stellantisnál is hasonló volt a helyzet.) Végül az európai autós névsor utolsó versenyzője, a Volvo: náluk az XC40 kis SUV elromlásának valószínűsége a legkisebb.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum