Nagyon sok már a plug-in hibrid a használtpiacon, megéri megvenni őket?

használt autó plug-in hibrid árak hasznos

A konnektorról is tölthető akkumulátoros hibridautók az egyautós háztartások számára megoldást jelentenek arra, hogy az olcsó és környezetkímélő napi közlekedésre és a hosszabb utakra egyaránt alkalmas, saját, bármikor rendelkezésre álló járművük legyen.

A plug-in hibridek bonyolultabb technikájuk miatt újonnan számottevően drágábbak a belsőégésű motoros modelleknél. Az új kompakt autók között a plug-in rendszerrel és csak benzines vagy dízelmotorral egyaránt kapható modellek között például a Seat Leonnál a hasonló menetdinamikájú benzines, dízel és konnektoros hibrid modellek új ára azonos, FR felszereltség mellett, automata váltóval a következőképpen alakul: 2.0 TSI, 190 LE: 10,8, 2.0 TDI, 150 LE: 11,1, 1.4TSI PHEV, 205 LE: 12,5 millió forint. Ugyanakkor a konnektoros hibridek ugyanúgy alacsony kilométerköltséggel, de praktikusabban használhatók, mint a még drágább, viszont kompromisszumokat igénylő tisztán elektromos meghajtású kocsik.

A használtpiacon a konnektoros hibridek árhátránya az idő elteltével képes akár teljesen is elkopni. A hazai kínálatban az 5-6 éves Audi A3 E-Tron és TDI vagy TSI modellek hirdetési árai már közel ugyanazok: öt-hatmillió forinttal szabadon lehet válogatni a nagyjából azonos futásteljesítményű, kocsik között. Érdekes, hogy ebben a korban a nagyobb teljesítményű dízel vagy benzines autók árelőnye már teljesen eltűnik, az 1.4 TSI-k és 1.6 TDI-k árban ugyanoda kerülnek, mint a kétliteresek. És ha már az árak ennyire kiegyenlítődnek, a plug-in hibridek további előnyei, a jellemzően jóval magasabb felszereltség, a programozható elektromos előklimatizálás lehetősége, a zöld rendszámhoz kapcsolódó könnyítések már nagyon vonzó dolgok, a csendes, tiszta elektromos kilométerek megtétele mellett is.

És hogy kell-e félni a technikától? A konnektoros hibridekre általában jellemző nyolc év vagy 160 ezer kilométer hajtáslánc-garancia, amely a drága akkumulátorra is vonatkozik, sokáig még az egyszerűbb hagyományos technikánál is komolyabb biztonságérzetet ad. A plug-in hibridek sajátossága ezenfelül, hogy az elektromos segédhajtás illetve a visszatöltés kíméli a hajtás mechanikai elemeit és a fékeket is, ezek az alkatrészek szinte biztosan jobb állapotban vannak egy 100-200 ezret futott PHEV-ben, mint egy benzines vagy dízel kocsiban. Az elektromos hajtással lefutott kilométerek alatt a belsőégésű motor sem kopik és a hidegindítások száma is jóval alacsonyabb az azonos korú, futású hagyományos kocsikénál.

Aki viszont még inkább biztosra szeretne menni egy használt PHEV vásárlásánál, olyan modelleket is nagy számban találhat, amelyekben a belsőégésű technika sokkal-sokkal egyszerűbb, mint a legtöbb benzines vagy dízel autóban. A Toyota-féle hibrid hajtásláncban nincs se kuplung, se váltó, se turbófeltöltő, sőt: még ékszíjat sem találunk a motortérben. Az Atkinson-ciklusú benzinmotorok szűk fordulatszám-tartományban üzemelnek, élettartamuk igen hosszú. A konnektoros hibrid Priusok mellett a plug-in hibrid Fordokban is ezt a technikát használták, műszakilag ezek a kocsik is megbízható, tartós konstrukciónak számítanak.

Az Opel Amperák, Chevrolet Voltok amolyan kakukktojásai a konnektoros hibrideknek. Ezeket a kocsikat kizárólag plug-in hajtással szerelték, nincs hagyományos motoros típusváltozatuk. Ennek megfelelően gyártási darabszámuk nagyon alacsonyan maradt, a 2010 és 2018 között gyártott ikermodellekből alig 177 ezer példány készült - és ebben már a 2015 után csak Chevrolet Volt néven gyártott, nálunk ritka második generációs modell is benne van! Volkswagen Golfból ennek a mennyiségnek ÉVENTE 4-5-szörösét szokták legyártani. Ezek a kocsik tehát fiatalon és kevés kilométerrel vonzó és megbízható autók, de az idő múltával egyre nehezebben és drágábban fenntarthatókká válnak, várhatóan még a többi plug-in hibrid modellhez viszonyítva is.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum