Nem csak az új autók mellé járhat a nyaraláskor is biztonságot adó assistance szolgáltatás

assistance utazás autómentés segélyhívó segítségnyújtás utasbiztosítás

Az újautó-vásárlás talán legfőbb vonzereje a gondtalan autózás biztonsága az első néhány évben. A garancia védi a tulajdonost a meghibásodások költségei jelentette terhektől, az assistance pedig kifeszített védőhálóként óvja az utazókat a lerobbanások, váratlan műszaki hibák okozta problémáktól.

A legnagyobb félelem az út szélére kényszerüléstől a nyaralási szezonban érkezik. Itthon még csak-csak meg lehet oldani extrém költségek felmerülése nélkül szinte bármilyen problémát, fel lehet hívni barátokat, rokonokat, hogy segítsenek. De külföldön, sok száz, akár több ezer kilométerre az itthoniaktól pszichikailag is, anyagilag is rendkívül megterhelő, ha beüt egy technikai katasztrófa. Szerencsére az assistance, vagyis a műszaki hiba esetén kérhető gyors és ingyenes vagy vállalható költséget jelentő segítségnyújtás nem csak az új autókhoz érhető el. Bizonyos korlátok között az idősebb, a garanciából már kifutott kocsik alatt is ott feszülhet ez a védőháló.

A klasszikus Sárga Angyal szolgáltatásai ma is léteznek. Az Autóklub az európai autóklubok által alapított ARC Europe S.A. részvénytársaság magyarországi franchise szolgáltatójaként kínál jármű - és személyi assistance szolgáltatást, külföldi utazásokhoz is. Az Európa (tehát nem csak az EU) teljes területére kiterjedő műszaki segítségnyújtás 42 országban, 4000 telefonos operátorral, 8500 segélynyújtó járművel működik. A helyszíni járműjavítás mellett autómentés, csereautó szolgáltatás, szállásfoglalási ügyintézés és jogsegély-szolgáltatás is segítheti a bajba jutottakat. A szolgáltatás feltételeinek részleteiről az Autóklub nyújt tájékoztatást.

Az autóval utazók biztonságára szakosodott Europ Assistance előfizetéses rendszerében már évi 12900 forinttól elérhető külföldön is az alapszolgáltatás. (Belföldön már 7900 forintos alapdíjért lehet assistance-szerződést kötni.) Az Európa teljes területén érvényes segítségnyújtás a cég ígérete szerint a hívás után egy órán belül megérkezik. A lerobbant saját autó helyett csereautó is kérhető, a szolgáltatás közlekedési balesetbiztosítással is kombinálható. A cég assistance-szolgáltatása motorkerékpárokhoz is elérhető! Fontos alapfeltétel viszont, hogy a biztosított jármű nem lehet 10 évesnél idősebb.

Egyes autómárkáknál márkaspecifikus assistance-szerződést is lehet kötni. A Suzukinál például SARA-nak (Service Activated Roadside Assistance) hívják azt a szolgáltatást, amely a 10 évesnél nem idősebb, a gyári garancia alól már kikerült kocsikra kérhető. Érdekes kitétel, hogy a szolgáltatással le lehet védeni azokat a kocsikat is, amelyek a garanciális feltételek megsértése, például egy elkésett szervizlátogatás miatt kerültek ki a garancia alól. Az Európa teljes területén igénybe vehető segítségnyújtás kiterjed csereautó biztosítására legfeljebb három napig és korlátozott mértékben saját hibás gondok (akku lemerülése, félretankolás) esetén is ingyenes segítséget ad, de ha az autós hibájából komolyabb probléma merül fel, a költségeket utólag rendezni kell.

A nagyobb használtautó-kereskedők is igyekeznek a jó állapotú, minősített kocsikat kereső vásárlókat assistance-szolgáltatással is magukhoz vonzani. A Weltautónál például Mobilitásgarancia néven kínálják az a csomagot, amely Európa egész területére kiterjedően nyújt megnyugtató, akár ingyenes segítségkérési lehetőséget műszaki hiba, lerobbanás esetére.

Természetesen a biztosítótársaságoknál is meg lehet vásárolni az assistance-szolgáltatásokhoz hasonló segítségnyújtás lehetőségét baj esetére. Az utasbiztosítások kiegészítéseként köthető, műszaki segítségnyújtással, az elromlott jármű hazaszállításával, csereautó biztosításával kapcsolatos szolgáltatásokról érdemes alaposan kikérdezni a biztosítót, mielőtt megkötünk egy, az autós nyaralás idejére szóló utasbiztosítást!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum