Nyaralás autóval: lehet biztosítást kötni az autó esetleges meghibásodására is?

assistance biztosítás

Az új, még garanciális autóval utazókat többnyire elkíséri az assistance-szolgáltatás őrangyala is. Ha lerobban a kocsi, érkezik az ingyenes műszaki segítségnyújtás, esetleg a csereautó. De idősebb kocsi mellé, akár csak egy-egy hosszabb utazásra is lehet ilyen őrangyalt bérelni?

A garanciaidő lejárta után fenntartható assistance-szolgáltatás sok márkánál létező szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett (nem túl idős, nem túl sokat futott autó, rendszeres, a gyártói előírásoknak megfelelő szervizben végzett karbantartás), bizonyos éves díj megfizetése esetén az autós számíthat rá, hogy az utazás közben bekövetkező műszaki hiba, még akár csak egy egyszerű defekt vagy egy buta félretankolás (benzin helyett gázolaj vagy fordítva) esetén egy telefonhívást követően pár órán belül segítséget kap, nagyobb baj esetén pedig a márkával szerződésben álló szolgáltató gondoskodik az autó hazaszállításáról és akár csereautó biztosításáról is az út folytatásához.

Ha a márkánál nem találunk ilyen szolgáltatást vagy sokalljuk a "gyári" assistance árát, független szolgáltatóknál is lehet assistance-szerződést kötni. A legismertebb hazai autós műszaki segélyszolgálat itthon természetesen az Autóklub klubtagság mellé járó vagy megvásárolható (alapértelmezésben csak Magyarország területén érvényes) szolgáltatása, európai utazásokhoz pedig több szolgáltató ajánlata között is válogathatunk. Ezek többnyire éves időtartamra kötött, éves díjas assistance-szolgáltatások, amelyeket csak megfelelő műszaki állapotú, a garanciaidőt ugyan már elhagyott, de bizonyos kort, esetleg futásteljesítményt még nem elért, jellemzően legfeljebb tíz, esetleg tizenöt éves kocsikra vállalnak az erre szakosodott cégek. Sok biztosító a gépjármű kötelező felelősség biztosítása vagy CASCO-ja mellé kiegészítő biztosításként kínálja a műszaki segélyszolgáltatás lehetőségét, de az assistance akár ezektől függetlenül, más szolgáltatónál is megrendelhető.

Viszonylag új szolgáltatás a piacon az akár csak egy nyaralás erejéig érvényes assistance. Ez a biztosítási termék akár a klasszikus utasbiztosítások külön kérhető kiegészítő elemeként, akár önálló szolgáltatásként is elérhető. Fontos azonban, hogy az online megrendelhető, megköthető rövidtávú assistance biztosítások tartalmát alaposan tanulmányozzuk át, ne ringassuk hamis biztonságérzetbe magunkat útnak indulás előtt!

A szerződési feltételek egyértelműen meghatározzák azokat az értékhatárokat, amelyek erejéig a szolgáltató átvállalja az esetleges lerobbanás költségeit. E cikk írásakor megnéztünk néhány konkrét ajánlatot; a következő jellemző maximális költségtételekkel találkoztunk:

  • autó hazaszállítása (ha az autó kint 5 napon belül nem javítható): 300-500 ezer forint
  • helyszíni javítás, szervizbe szállítással: 50-150 ezer forint
  • szállásköltség: 100 EUR - 50 ezer forint; 50 EUR/fő/éj szerepelt)
  • tovább utazás költsége bérautóval vagy más közlekedési módon: 25-40 ezer forint.

Mindezt egy kéthetes utazásra az autó életkorától függően kb. 6-12 ezer forintos díjért. Az idősebb kocsikra kötött assistance kiegészítő biztosítás a korlátozott költségátvállalás mellett nem garantálja ugyanazt a biztonságot és komfortot, mint amit a teljeskörű gyári vagy utólagos assistance. Inkább csak anyagi jellegű biztonsági védőhálót jelent, hogy akár az idősebb autó otthontól távol bekövetkező műszaki hibája se járjon beláthatatlan mértékű, akár a család egész éves költségvetését romba döntő extra kiadásokkal.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum