A használt autó is csilloghat úgy, mint egy új!

használt autó eladás felújítás polírozás hasznos tipp

Van pár apró trükk, melyekkel meglepően kevés pénzből nagyon komoly minőségérzet-javulást lehet elérni – akár azért, mert frissen vásárolt használt autónkban szeretnénk jobban érezni magunkat, akár azért, mert épp el akarjuk adni az évek során itt-ott leharcolttá vált kocsinkat.

Kormánybőrözés, váltószoknya-csere

Az autó legtöbbet fogdosott, tapogatott pontja a kormánykerék, a legtöbb nyújtásnak-feszítésnek, ráncolódásnak kitett elem pedig a kézi váltós kocsik váltószoknyája. A váltószoknya-csere 4-5, a kormány bőrözésének cseréje vagy egy műanyagkormány bőrrel való bevonása 20-25 ezer forintos munka. Az interneten rákeresve a témára számos, erre a munkára szakosodott kisműhely elérhetőségét megtaláljuk. Olcsóbban is lehet találni vállalkozót, de pár ezer forint megspórolásáért nem érdemes rossz minőségű, gyorsan kopó festésű bőrt feszíttetni a kormányra, illetve csúnya, igénytelen varrást vagy később hibákat eredményező durva, szakszerűtlen kormány le-felszerelést kockáztatni.

Fényszórómattulás kezelése

Amikor az autóipar áttért az üveg fényszóróbúrákról a műanyagokra, még nem volt meg a kellő tapasztalat az iparágban arról, hogyan viseli az átlátszó polikarbonát az éveken át tartó UV-sugárzást. Mint elég hamar kiderült: megfelelő felületkezelés, megfelelő bevonat nélkül elég rosszul. A vékony vagy nem elég stabil védőbevonat lekopása, meggyengülése után a plexi nagyon gyorsan besárgul-bemattul részben az UV, részben a mikrorepedésekben megülő szennyeződések hatására. A profi felújítóműhelyekben az esztétikailag is problémás, de az éjszakai vezetés során egyre veszélyesebb mattulást-öregedést csiszolással és új bevonatréteg felkenésével tökéletesen el tudják tüntetni. Egy ilyen beavatkozás a tapasztalatok szerint akár 7-8 évre vagy még többre átlátszó, szép fényszóróbúrát képes biztosítani. Ez is olyan munka, amivel nincs értelme spórolni: felkészült, megbízható, nagy cégeknél lámpánként 5-6 ezer forintért minőségi szolgáltatást kaphatunk, alig pár ezer forint megspórolásáért nem érdemes a kóklereket választani, hogy aztán akár már pár hónap után ugyanolyan legyen a fényszóró, mint volt.

Alufelni-tisztítás

Egy elkoszosodott alufelnit otthoni körülmények között is gyorsan és olcsón újjá lehet varázsolni. A felnire égett fékporos-kátrányos-gumimorzsás kosz riasztóan makacs, ha mosogatószerrel és szivaccsal-kefével állunk neki. Meglepően könnyen lejön viszont, ha egy autósboltban vásárolt jó minőségű, neves gyártótól származó speciális tisztítószerrel próbálkozunk. Az árak a középmezőny 2-3 ezer forintos félliteres, szórófejes flakonos termékeitől az ugyanilyen kiszerelésben 7-8 ezer forintért kínált anyagokig szórnak. Ennél sokkal olcsóbb, de kevésbé biztonságos megoldás a háztartási sósavas lemosás; a felnit és a gumit ez az anyag nem bántja, a szennyeződéseket viszont leoldja, ha valakinek van bátorsága sósavat spriccelni (megfelelő védőfelszerelésben, -szemüvegben persze) az autójára.

Polírozás

A fényezés kisebb-nagyobb hibáit „kivasaló” esztétikai művelet elvégzése nagyon fel tud dobni egy gépi mosásoktól és néhány év közúti forgalmától meggyötört kasztnit, de a polírozás olyan művelet, amit igazán jól csak rutinból, hosszas gyakorlattal lehet megcsinálni. Egy átlagos autót egy szakműhelyben, autókozmetikában 20-40 ezer forint közötti összegért gyönyörűen felpolíroznak, profi, háromlépcsős technológiával, a fényezést sehol meg nem égetve, viaszolással zárva a műveletet. Otthon, garázsban, megfelelő gép és anyagok birtokában magunknak is megcsinálhatjuk az újjávarázsoló kezelést, de mindent megvenni otthonra ehhez a ritkán esedékes a munkához és egyáltalán, ennyire intim viszonyba kerülni az autónkkal tényleg csak akkor indokolt, ha egy dédelgetett veteránról vagy szeretett sportautóról van szó.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum