Földgáz-üzemű használt autók: előnyök és hátrányok

CNG Compresses Natural Gas sűrített földgáz gázüzemű használt autó előnyök hátrányok

Kétféle gázüzemű autó szaladgál ma az utakon. Az egyik (ebből van több) az úgynevezett LPG-vel működik, ez a gáz gyakorlatilag ugyanaz, ami a háztartási PB-palackban is lötyög.

Ezekkel a kocsikkal korábbi anyagunkban foglalkoztunk. Ebben a cikkben másik üzemanyag-gázzal, a CNG-vel működő használt autók piacát tekintjük át.

A CNG-üzemű autók átalakított, valójában kettős üzemű, szikragyújtású, benzines kocsik. CNG-üzemben a károsanyag-kibocsátás a folyékony üzemanyaggal való működés töredéke (épp ezért Budapesten a CNG-s autók szmogriadó alatt is közlekedhetnek). A benzines autók nagy részét utólag is át lehet alakítani, de a tartályok extrém nagy helyigénye és a földgázzal nagyon megváltozó égési folyamatok miatt ez nem jellemző, a legtöbb CNG-s autó, amit a használtpiacon kapni lehet, gyári kialakítású modell.

A CNG a Compressed Natural Gas (sűrített földgáz) rövidítése. Ez ugyanaz a gáz, kémiailag javarészt metán, mint amit a vezetékes gázhálózatból kapnak a háztartások. Nagy különbség, hogy az autókba 200-300 bar nyomáson töltik a gázt, míg a vezetékből mélyen egy bar alatti nyomáson jön a metán. A CNG-s autókat nem is a háztartásokban szokás tankolni, habár érdekes egyezést mutat Magyarországon a CNG-s autók számának és a „búvár-légzőkészülék-töltő kompresszorok” értékesítésének erős korrelációja. Ez a házilagos gázsűrítős sufnimegoldás olcsó, de meglehetősen veszélyes, valamint jövedéki bűncselekmény is! Aki legálisan akar CNG-vel autózni, az egyelőre nagyon szűk, alig tucatnyi töltőpontból álló kúthálózatra támaszkodhat. A CNG-hálózat erősen Budapest-centrikus, ezért azt javasoljuk, CNG-s autóban eleve csak az gondolkozzon, aki jellemzően a főváros környékén közlekedik! (Esetleg Miskolc, Kecskemét, Keszthely, Szeged, Nagykanizsa táján autózik, mert itt vannak még töltőpontok.)

Az sem javít a földgáz-autók piacának helyzetén, hogy tavaly év végén az egész iparágat megrengető hazai csalássorozatra derült fény. A környezetkímélő CNG-s autózás stratégiáját alkotó szervezet működésével kapcsolatban milliárd forintos EU-s pénzek sorsát kutatja az ügyészség.

Az eleve nem túl fejlett infrastruktúra fejlődése megtorpant, a CNG-t belengi a gyanús ügy rossz szagú fátyola – ami azt is jelenti, hogy a hazai piacon most kicsi a kereslet, most éri meg CNG-s autót venni! No de milyet?

A sosem egyforma sűrűséggel forgalmazott CNG-t kilogrammban mérjük, jelenleg egy kg sűrített földgáz szinte minden kúton 345 forintba kerül (bár van 305 és 430 forintos áron próbálkozó töltőállomás is). Ez nem sokkal kevesebb, mint egy liter benzin ára, és sok CNG-s autó nem is fogyaszt kevesebbet (kg-ban) a sűrített gázból, mint (literben) a benzinből. A CNG-s autók fogyasztása ugyanis nagyban függ a motorkonstrukciótól; a legtakarékosabbak a kettős üzemre gyárilag felkészített kis turbómotorok.

A piacon túlnyomórészt öt gyártó, az Opel (Zafira B és C) a Fiat (Punto, Panda, idős Multiplák, Dobló), a Ford (Focus 3, Focus 3 C-Max), Mercedes (B-osztály első és második generáció, E-osztály) valamint a Volkswagen-csoport (Audi A3, VW Golf VII, VW Up, VW Passat, Skoda Octavia 3. gen., VW Caddy és Touran) gyárilag gázos autói alkotják a kínálatot. Ezek közül a legjobbak, leghatékonyabbak a Fiat, a VW és az Opel turbómotoros átalakításai. A benzines autózásnál a szívómotoros gázautók üzemeltetési költsége is alacsonyabb, viszont ezekkel járni nem, vagy csak alig olcsóbb, mint egy hasonló teljesítményű dízellel! Azt is érdemes tudni, hogy a CNG-s Mercedesek, Zafirák, nagy VW-k, Fiat Doblók között sok a korábban nyugaton taxiként futott autó.

Tapasztalataink szerint a gyárilag CNG-s autók közül az utolsó generációs Skoda Octavia G-Tec, az Audi A3 Sportback G-Tron és a VW Golf TGI sikerült jól, 4-4,5 kg/100 km-es jellemző fogyasztásuk utolérhetetlen ebben a méretkategóriában, a hatótáv gázzal 350-400 km. Ezekben a kocsikban megmaradt a teljes méretű (kb. 50 l) gyári benzintank is, vagyis akkor is zökkenőmentesen lehet tovább autózni, ha messze járunk a CNG-kutaktól. A technika is kellően robusztus, mert ezekben a sima turbós és 110 lóerőre gyengített 1.4 TSI-motor dolgozik, míg a szintén tágas és praktikus gázos Passatban ugyanennek a blokknak a turbós-kompresszoros, kényesebb, bár erősebb, 150 lovas változata szolgál. A VW-csoportos kompakt gázautók közül messze az Octavia a legpraktikusabb, ebben az eleve nagyobb csomagtér mérete alig sínylette meg a tartályok beépítését (460 liter maradt).

Ezeket a kocsikat évjárattól, futásteljesítménytől függően 3-6 évesen a 2,5-5 millió forintos ársávban lehet a legjobb át-érték-aránnyal megkapni. Ez tehát az a típusválaszték és ártartomány, ahol igazán jó szívvel tudjuk javasolni a CNG-s autó választását dízel vagy benzines, netán LPG-s helyett!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum