Januártól sokkal könnyebb lesz utánanézni a kiszemelt autó előéletének

adásvétel használt autó lekérdezés nyilvántartás rendszer átláthatóság

Nézzük, hogy működik a használtautó-vásárlás talán legfontosabb mozzanata, a jármű előéletének, valós műszaki adatainak ellenőrzése egy hiper-őszinte, nyílt társadalomban: játsszunk egy kicsit!

Tessék gondolni egy három betűs – három számos kombinációra, egy rendszámra! Megvan? Tegyük fel, hogy ez egy svéd autó rendszáma (Svédországban is ugyanaz a rendszámok formátuma, mint nálunk.) Most pedig gépeljük csak be a rendszámot az ezen a linken megnyíló formba! Gyors captcha-ellenőrzés, és (ha sikerült egy valóban létező rendszámot kitalálni) már meg is történik a csoda: ott van Ön előtt egy valódi svéd autó komplett hatósági rekordja, adatállománya! (Vagy ha nem is autóé, hát valami másé: kollégánk rendszáma, mellyel teszteltük a rendszert, Svédországban véletlenül pont egy motoros szánon díszeleg.)

Hamarosan nálunk is elindul egy hasonló állami szolgáltatás. A svéd rendszerből kiolvasható hatalmas mennyiségű adatot ugyan nem kapjuk majd meg, és nem is lesz ennyire egyszerű az egész folyamat, de aki korábban regisztrált az Ügyfélkapura, pár héten belül lekérdezheti a központi nyilvántartásból bármelyik magyar rendszámos jármű:

  • kilométeróra-állását
  • baleseti előtörténetét
  • főbb műszaki adatait, pontos típusjelzését
  • a legutóbbi eredetvizsgálaton készült fényképeit , valamint
  • hogy szerepel-e a jármű az aktuális körözési listán

Az ügyfélkapus bejelentkezés után vagy a mobiltelefonra fejlesztett applikációval korlátlan számú lekérdezést tehetünk majd, a szolgáltatásért pedig nem kell fizetni. A rendszert jelenleg a Belügyminisztérium munkatársai tesztelik. Ha minden jól megy a teszteken, január végével már bárki hozzáférhet az autók alapadataihoz, ami sokat segít majd a használtautó-vásárlás előtti tájékozódásban! A jármű tulajdonosának adatai továbbra is titkosak maradnak, azokat vásárlás előtt ugyanúgy a törzskönyvből kell majd ellenőrizni, mint eddig.

A lekérdezhető adatok az új, Jármű Szolgáltatási Platform nevű adatbázisból származnak, és annak is örülhetünk, hogy egyáltalán létrejött ez az egységes új rendszer. A korábbi széttagolt járműnyilvántartás ugyanis immár a BM-nél, egy nagy, közös, minden hivatal által egységesen használt adatbázisban valósul meg, így a korábban oly gyakori elírások, tévedések lehetősége gyakorlatilag a nullára csökken a jármű-adminisztrációban.

Az új felület indulásával a korábbi, jóval szűkebb adattartalmat biztosító rendszer, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) lakosság által is elérhető, nyilvános online gépjárműadat-lekérdező felülete http://nyilvantarto.hu/landingpage/gepjarmuadat-lekerdezo/ végleg nyugdíjba vonul. Cikkünk írásának pillanatában a régi oldal már átirányít az új felületre, az úgynevezett SZÜF-portálra (Személyre Szabott Ügyintézési felület, http://szuf.magyarorszag.hu ) – ahol viszont a gépjárműadat-lekérdezési menüpont amolyan 22-es csapdájaként visszalök a nyilvántartós weboldalra. És így megy tovább az ördögi kör – január végéig, amikor várhatóan valóban elindul majd az új lekérdező felület.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum