Komolytalan hirdetések: aggasztó jelek a szövegekben

adásvétel hirdetésszöveg gyanús használt autó 10 jel

A netes apróhirdetések tartalmából, szövegéből, a csatolt képekből sokszor nem lehet eldönteni, hogy vannak-e gyanús körülmények az adott kocsi körül. Akadnak viszont jelek, amelyek segítenek abban, hogy felismerhessük a problémás eseteket. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk valós hirdetésekből tíz olyan aggályos részletet, amelyek tipikusnak mondhatók és szinte mindig valamilyen csapdát rejtenek.

1, „Eladóvá vált szeretett kocsim típusváltás miatt, lassan egy éve van a tulajdonomban, mindennapos használatban, garázsban tartott!” Ezt a BMW-t még egy éve se hozták be, szeretik és máris „típust kell váltani”? Az emberek többsége nem egy évre (se) vesz autót, vajon miért lett ilyen sürgős a kocsi eladása?

2, „Magyarországi első tulajdonostól” vagy „Magyarországi, első tulajdonostól”? Nem mindegy, van-e vessző, mert ha nincs, akkor az első magyarországi tulajdonos sokszor azt a kereskedést jelenti, aki behozta a Németországban mindenféle bajok miatt már ötször gazdát cserélt kocsit.

3, „Chiptuning, kétcentis ültetés, nyomtávszélesítés, emelt turbónyomás” – igen, ez mind híresen jót tesz a tartósságnak. Sokszor jó kiállású, kellemesen vad, sportos, a szürke masszából optikailag kiemelkedő kocsik képe mellett találunk ilyen szövegeket. Vonzóak ezek a kocsik, nemegyszer a gazdájuk is lelkes, jó fej márkarajongó, de azért tudni kell, hogy a gyári beállítások megváltoztatása ritkán szolgálja a hosszú élettartamot.

4, „A felszereltség és az adatok leírása tájékoztató jellegű”, írja egy kereskedés összes hirdetése, közvetlenül a Nemdohányzó, Rendszeresen karbantartott, Vezetett szervizkönyv megjegyzések felett. Tájékoztató jelleggel nemdohányzó autók: biztosan érdemes megnézni őket!

5, „vissza kereshető - rendszeresen vezetett szervíz könyv” – egy kétmilliós Passat kereskedői hirdetése kezdődik így. Vajon az adásvétel dokumentációját és az esetleges szavatossági kötelezettségeket is azzal az alapossággal kezeli majd a cég, amellyel ezt a szöveget képes volt összehozni?

6, „A klímát csak fel kell tölteni” – tipikus szöveg drágán javítható, tönkrement klímakompresszorú vagy lyukas klímahűtős autók mellett. Egy klímatöltés 20-30 ezer forint: aki tényleg el akar adni egy kocsit, nem ezen fog spórolni eladás előtt.

7, „CASCO-mentes, kedvező forinthitel ügyintézése 1-2 órán belül”, olvasom egy Opel Meriva mellett. Vajon nem egy 20-30% THM-es gyorskölcsönt akarnak szegény vevő nyakába sózni a kocsival együtt?

8, „Eladó a képeken látható Nagyon Megkímélt VW Golf 1.6 nagyon jó motor váltó futóművel szép megkímélt beltérrel korozió mentes friss műszaki vizsgával ami 2020 12 05-ig érvényes abszolút kölcség mentes napi használatra tőkéletes eladás oka tipus váltás miatt azonnal elvihető” –esküszöm, nem én írtam ezt a szöveget, stílusparódia gyanánt. Ugyan kinek volna kedve alkudozásba kezdeni azzal az eladóval, aki ezt a hirdetést képes volt ország-világ elé kirakni, abban a hitben, hogy működni fog és segít majd eladni „korozio mentes tőkéletes” autóját?

9, „Enyhén sérült Toyota Yaris időhiány miatt eladó! Az autó német papírokkal rendelkezik. Alkatrészek megvannak, szinte csak egy jó karosszérialakatos és egy fényező kell hozzá!” A szöveg mellett egy kifordult hátsó kerekű, töröttkisautó szomorkodik. Lefordítom a hirdetést: behoztam Németországból, mert azt hittem, olcsón meg tudom csináltatni, aztán kiderült, hogy kétmillióból lehetne összehozni egy másfél millió értékű és komoly sérülése miatt eladhatatlan kisautót. A legszebb a szövegben a „szinte” szó: persze, csak egy jó kasztnis kell hozzá – és még egy talicska pénz!

10, „Végig vezetett szervizkönyv, eredeti kulcsok, szép beltér, szép fényezés, jó karosszéria” – egyelőre svájci rendszámmal, de csak 300 ezer forintért. Ez a gyanúsan ígéretes hirdetés mintapéldánya. Klímás, alig 225 ezret futott, húsz év alatti dízel Merci ennyiért? Szinte biztos, hogy időpocsékolás foglalkozni a hirdetéssel, valahol valamiről nagyon ki fog derülni, hogy nem stimmel. De ne legyen igazunk, biztos vannak még csodák!

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum