Magazin

A legmegbízhatóbb autók listája 2020-ból

használt autó WhaCar? megbízhatóság

A WhatCar? magazin minden évben széleskörű kutatást végez a brit autósok körében, hogy kiderítse, melyek a leginkább illetve legkevésbé megbízható modellek az autópiacon. A lap nemrég összesítette az öt évesnél fiatalabb kocsikról kialakult 2020-as eredményeket.

Izgalmas különlegességek az elmúlt két évtized olcsó használtautóiban

extrák hasznos

Egy autó nem csupán közlekedési eszköz: életterünk is, ahol sok időt töltünk és jól akarjuk érezni magunkat. Ezért nem is lehet egyértelmű választ adni a kérdésre, hogy adott pénzért melyik a legjobb kocsi. Hiszen mindenkinek mások az igényei, elvárásai, prioritásai. Ezt persze az autógyártók is pontosan tudják, ezért igyekeznek olyan különleges szolgáltatásokkal, extrákkal vonzóvá, egyedivé tenni termékeiket, amiket csak náluk lehet megtalálni. Ha elég ügyesen tapintanak rá egy addig kielégítetlen speciális igényre, komoly vásárlóerőt csábíthatnak el, még akár akkor is, ha az adott autó összességében nem is különösebben jól sikerült modell.

Milyen év lesz 2021 a használtautó-piac szempontjából?

autópiac használt autó előrejelzés covid 2021

Az idei év minden gazdasági ügyét, történését, döntését meghatározta a koronavírus-pandémia. A járvány természetesen a használtautó-piacot is befolyásolta, részben közvetlenül, részben az újautó-piacra gyakorolt hatásain keresztül, részben pedig az általános gazdasági hatások kivetülésével.

A legígéretesebb Future Classic sport- vagy sportos autók a mai használtautó-piacon

használt autó sportautó ritkaság gyűjtő future classic

A ma még olcsón megvehető de pár év után keresett youngtimerré majd oldtimerré váló kocsik között mindig is kiemelten fontos modellek voltak a sportkocsik vagy a tömegmodellek sportosabb változatai. Egy veterán kupé mindig értékesebb, mint egy szedán vagy kombi, egy eleve kis példányszámban legyártott sportkocsi értéke egészen máshogy alakul néhány évtized múltán, mint a piacot elárasztó családi autóké. A gyári tuningmodellek is vonzóbbak veteránkorban, mint a szürke, hétköznapi modellek.

Autóvásárlás aukción: érdemes ezzel próbálkozni?

árverés aukció licitálás hasznos

A hazai használtautók piacának kevéssé frekventált de érdekes terepei az árverések. A hagyományos, előregisztrációs, fizikai megjelenést is igénylő aukciók mellett ma már több lehetőség adódik az online térben licitálni járművekre, kényelmesen, biztonságosan, sőt: szórakoztatóan. Aukción autót venni ugyanakkor gyakran szembemegy mindennel, amit a vásárlási tanácsadók javasolnak, hiszen az érdeklődőknek a legritkább esetben van lehetőségük próbautat tenni a kiszemelt kocsival, független szervizben átvizsgáltatni azt - sőt, néha még meg se lehet alaposabban nézni, mi is az, amire ajánlatot teszünk.

Hogyan kímélhetjük meg autónkat a tél ártalmaitól?

tél felkészítés fagyálló hasznos

Az idősebb autókat talán még az újaknál is figyelmesebben érdemes kímélni, gondozni a megerőltető téli időszakban, ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig szolgáljanak biztonságban, kényelemben és esztétikailag is elfogadható állapotban. A korrózió a megkopott felületkezelés alatt, a kis felverődések, lepattanások irányából és még gonoszabb helyekről, az ajtók belsejéből, a küszöbökből belülről indulva az öreg autóknál gyorsan képes terjedni. Az elhasználtabb motor érzékenyebb a megterhelő hidegindításokra. Ahol folyadékok áramlanak (üzemanyag-ellátás, hűtőrendszer), az esetlegesen már kialakult lerakódások, szivárgások tovább súlyosbodhatnak a nagy hőmérséklet-ingadozások során. A téli időszakban először a jégbordák, később a gyorsan szaporodó kátyúk a futóművet teszik próbára és ami amúgy is kinyúlt, lötyög-kopog, ilyenkor hamar végzetesen elhasználódhat. Mit tehetünk ezek ellen a gyorsuló öregedési folyamatok ellen?

Autóalkatrészek az internetről - remek lehetőségek, veszélyes csapdák

alkatrész webshop online bontó hasznos

A legtöbb autótulajdonos gyakorlatilag soha nem vesz alkatrészt az autójához. Ha elromlik valami, elviszi a kocsit a szervizbe, ahol a diagnosztika után mondanak neki egy előzetes becslést az alkatrészárakra és egy másikat a munkadíjra; ha ezt elfogadja, az alkatrészt a szerviz biztosítja. A szervizek nem is nagyon szeretik, ha a tulaj a már valahol máshol megvásárolt alkatrésszel együtt állít be hozzájuk javításra, mert az alkatrész jellemzően 40% körüli árrése az általános üzleti modell szerint az ő hasznuk része. Ezt az árrést a hazai alkatrész-nagykereskedések kettős árazása biztosítja számukra. A szerződött javítók, mint kiskereskedők, jóval olcsóbban kaphatják meg az árut tőlük. Bizony, ha a civil autós ballag be valamelyik autóalkatrész-szaküzletbe, valószínűleg csaknem kétszer akkora árat fog hallani egy féktárcsára, kuplungszettre, mintha regisztrált, szerződött szerelő vagy "partner" lenne.

Szocialista future classic-ok

veterán oldtimer szocialista lada trabant skoda kispolszki

Future classic: olyan kocsi, ami ma még használtautó-árban megvehető, de a jövőben várhatóan veteránként, oldtimerként jelentősen megemelkedik az értéke, így befektetési eszközként is érdekes lehet. A műfaj királyai természetesen azok a szupersportautók és erősen korlátozott darabszámú különleges modellek, amelyek már megjelenésük pillanatában is inkább gyűjtői daraboknak számítanak, mint közlekedési eszköznek. Viszont az idő múlásával a leghétköznapibb kocsiból is válhat future classic, még a Trabantból is!

Borús idő, köd, sötét: ideje nagyon odafigyelni a világításra!

világítás tompított országúti helyzetjelző ködlámpa hasznos

Klímaváltozás ide vagy oda, a november még mindig arról szól, hogy beköszönt a ködös, esős, borult hajnalok, reggelek és a korai sötétedések időszaka. Az autóvezetőkre ilyenkor fokozott felelősség hárul azzal kapcsolatban, hogy valóban megtesznek-e mindent a közlekedésbiztonság egyik legfontosabb követelményéért: a láthatóságért. Akár az erre vonatkozó szabályokon túl is!

Mennyire lehet bízni egy használt elektromos autó akkumulátorában?

használt autó hibrid elektromos plug-in akkumulátor

Az elektromos autózás legnagyobb sötét lova az akkumulátorok tartósságának kérdése. A hagyományos technikánál se lehet egyértelműen meghatározni, hogy hány kilométert, hány évet fognak kibírni a legdrágább fődarabok (a motor, a váltó), a kopás, az elhasználódás nagyban függ a karbantartástól és a használat módjától. Csak hát ezt már egyrészt megszoktuk, másrészt ha be is áll egy motor, tönkre is megy egy automata váltó, ott a lehetőség a cserére egy bontóból, belátható költségek mellett.

Megvettem a kocsit, mit nézzek meg a gumiján?

használt autó gumi keréktárcsa felni hasznos

A használtautó-vásárlás során általában sokadrangú kérdés, hogy milyen a gumi a kocsin. A hazai jármű-adásvételi kultúrában nem szerepel, hogy milyen kerekekkel illik átadni a járművet az új vevőnek. Épp ezért a legritkább esetben jár a kocsihoz egy extra felnigarnitúra, rajta az épp nem aktuális évszak abroncsaival, hiszen a négy másik kereket el lehet adni az interneten külön is. (Németországban, Ausztriában vásárolt kocsinál szinte triviális dolog, hogy ott a négy téli vagy nyári gumival szerelt váltófelni a csomagtartóban.)

A legmegbízhatóbb használt autók

használt autó WhatCar megbízhatóság japán

A brit WhatCar? magazin idén is elkészítette nagyszabású felmérését az egyes autótípusok megbízhatóságára vonatkozólag. Az élen nincs meglepetés, három japán kocsi nyerte a megmérettetést, közülük is egy Toyota és egy Lexus továbbra is a műfaj bajnoka.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum