Magazin

Villanyautók használtan: bővülnek a lehetőségek, egyre világosabbak a kockázatok

használt autó elektromos akkumulátor élettartam hasznos

A használtautók hazai piacán az elektromos autók még 2021-ben is szinte jelentéktelen mennyiséget tesznek ki, arányuk a használtautó-importban még a hibridekkel együtt is messze a dízelek (kb. 37%) és a benzinesek (55%, évközepi adatok) alatt marad. Az itthon eladott új autóknak is csak két százaléka elektromos. Ugyanakkor Németországban, a hazai használtautó-import fő forrásországában már nagyjából minden nyolcadik új autó tisztán elektromos hajtású. Amerikában pedig a használtpiaci eladhatóság szempontjából három elektromos autótípus, a Tesla Model 3, a Chevrolet Bolt és a Tesla Model S áll az élen, meghirdetésük után ezeket a kocsikat viszik el a legrövidebb időn belül a használtautó-vásárlók.

Jó ötlet még koros dízelautót venni budapesti használatra?

dízel dugódíj korlátozás kitiltás

A régebbi gyártású dízelmotoros autók Európa-szerte gyorsan terjedő forgalmi korlátozásai szinte biztosan megjelennek majd a magyar fővárosban is. Eddig csak a behajtási díj vagy dugódíj bevezetésének lehetősége lebegett Damoklész kardjaként a Budapesten is közlekedő magyar autósok feje felett (sőt: tulajdonképpen még ma is ott lebeg). Ebből aztán egészen máig nem lett semmi.

Megdrágult használt helyett alkalmi vételben új autót?

új autó chip hasznos

A jó állapotú, keveset futott, fiatal használt autók vásárlása régóta a legracionálisabb választás azok számára, akik nem akarják elszenvedni egy új autó megvételével együtt járó erős kezdeti értékvesztést, de problémamentes, esetleg akár még garanciális kocsit szeretnének. Most viszont olyan furcsa időket élünk, hogy talán mégis egy új kocsi kiválasztása lehet az ésszerűbb döntés.

Gyanús hangok az autóból - mi milyen hibára utal?

motorhang zörej meghibásodás hasznos

A jó autószerelők értő füle számára egy autó motorhangja és más zajai olyan információkat rejtenek, amelyek a mezei autós számára örök titkok maradnak. De azért van pár hiba, amelynek jellegzetes hangját bárki felismerheti, sőt: mindenkinek fel is kellene ismerni.

Érdemes vacakolni a napon leparkolt kocsi szélvédőjének takargatásával?

szélvédő védőfólia sötétített üveg hőmérséklet

Az ablaktörlő alá csíptetett, a becsapott első ajtók felső sarkával lefogatott plédtől a profi napvédő takaróponyváig sok mindennel lehet próbálkozni. De van értelme?

Csúcson a benzinár, megint megéri gázzal autózni

üzemanyag benzin dízel LPG CNG gázüzemű

A Covid-korszak első hónapjaiban tapasztalt drasztikus benzin- és gázolajár-esések után a legelterjedtebb üzemanyagtípusok árai lassan újra megemelkedtek, mára pedig szó szerint rekordmagasságokba értek a hazai piacon. Mindeközben a gázjellegű üzemanyagok ára sokkal barátságosabban viselkedett.

Mit lehet csinálni a ragadósra öregedett műszerfallal?

műszerfal tisztítás

A '90-es évek végefelé indult el az autóipari trend, mely során az utastéri műanyagok leginkább fogdosott, tapogatott részeit a gyártók puha bevonattal kezdték ellátni a jobb minőségérzet érdekében. Ma viszont nagyon sok használt autónál pont ez a réteg okoz komoly minőségérzet-beli problémákat.

A tolóajtó dicsérete

tolóajtó praktikus

Akinek már volt ilyenje, tudja: a családi használatra szánt, gyerekek gyakori utaztatására is szolgáló autók közül a tolóajtósak a legpraktikusabbak. Az ajtónyílás teljes szélességét felfedő, a pakolás, beszállás útjába be nem lógó ajtószárnyak nagyban segítik a gyerekülések, babahordozók behelyezését és berögzítését és a gyerekek be- és kiemelését. A gyerekek is könnyebben lépnek be a B-oszlop mögé egy tolóajtón át, kevésbé rugdossák össze az ajtókárpitot, ritkán tapossák meg a küszöb fényezését. Egy tolóajtós kocsival szűk helyre parkolva nincs veszélyben a gyerekek hirtelen ajtónyitásától sem a mellettünk álló kocsi oldala, sem a mi kocsink ajtajának éle. A tolóajtó a legtöbb helyzetben biztonságosabb is.

Klímahasználat forróságban

hőség forróság kánikula

A nagy meleg nem csak az ember, a technika számára is extra megpróbáltatásokat jelent. Amikor tartósan velünk marad a hőség, érdemes egy kicsit körültekintőbben használni a klimatizáló berendezést a kocsiban, mint általában.

Mit csináljunk másképp, ha a kánikulában autózunk?

hőség forróság kánikula

Az extrém forró időszakokban érdemes különösen odafigyelni néhány dologra a mindennapi autózás során. Karbantartás, parkolás, vezetés - a hőmérséklet mindenre hatással van, ami az autózással kapcsolatos.

Autóval nyaralni: nem csak a szállásról, a benzinkutakról is érdemes megnézni az értékeléseket!

utazás mobil tájékozódás benzinkút hasznos

A mobil internetelérés térnyerése az egységes európai uniós roamingtarifák bevezetésével együtt érdekes új lehetőségeket nyitott az utazók, vakációzók számára. Alapjaiban változott meg a külföldi szálláskeresés rendszere, elképesztően könnyűvé vált a gondtalan, azonnali becsatlakozás idegen országok helyi közlekedési rutinjaiba (útdíjak, parkolójegyek, tömegközlekedés) és már a legkisebb, legtávolibb, legeldugottabb szolgáltatóhelyekről is nagy számban találunk véleményeket, tapasztalatokat más utazóktól.

Nyaralás egy kisbusszal két autó helyett: megéri?

kisbusz mikrobusz bérlés költségek

Ha egy nagyobb vagy két kisebb család indulna autóval nyaralni, felmerülhet a kisbusz-bérlés gondolata, hogy ne kelljen két kocsival menni, hiszen B-kategóriás jogosítvánnyal akár kilencszemélyes autókat is szabad vezetni. Ha a kisbusszal vontatnánk is valamit (lakókocsit, hajót, csomagszállító utánfutót), érdemes tudnunk, hogy a köztudatban lévő 3,5 tonnás össztömegnél nagyobb is lehet a teljes szerelvény tömege, illetve speciális esetben 750 kilogrammos vontatmánynál nehezebb dolgot is húzhatunk! Az érvényes előírások szerint, ha beleférünk a 3,5 tonnás összesített maximális tömegbe és a vontatmány nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét, az utánfutó vagy lakókocsi lehet nehezebb és 750 kilónál. Ha pedig a vontató kocsi megengedett legnagyobb tömege 3,5 tonna, még mindig szabad utánakötni egy maximum 750 kilós utánfutót, így a teljes szerelvény megengedett össztömege 4250 kg is lehet.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum