Magazin

Hurrá, nyaralunk! Ne hagyjuk, hogy elrontsa az örömünket egy defekt, készüljünk fel rá!

defekt pótkerék mankókerék utazás hasznos

A pótkerék holtsúly és sok helyet is foglal a csomagtartóban, dobjuk ki, mondják az autógyártók. Ó, ti átkozott spúr autógyártók, mondják az autósok, ha defektet kapnak.

Ha autóval indulunk nyaralni, készüljünk fel rá, hogy nem mindenhol egyforma a KRESZ Európában!

KRESZ Európa szabályok külföld utazás hasznos

Ha az itthon megszokott rutin szerint vezetünk külföldön is, kellemetlen meglepetések pettyezhetik be a kirándulást. Az Európai Unió egységesítési törekvései alól a közlekedési szabályok egy része a mai napig kimaradt, az EU-n kívüli államokban pedig még kevésbé egységes a KRESZ.

Nem csak az új autók mellé járhat a nyaraláskor is biztonságot adó assistance szolgáltatás

assistance utazás autómentés segélyhívó segítségnyújtás utasbiztosítás

Az újautó-vásárlás talán legfőbb vonzereje a gondtalan autózás biztonsága az első néhány évben. A garancia védi a tulajdonost a meghibásodások költségei jelentette terhektől, az assistance pedig kifeszített védőhálóként óvja az utazókat a lerobbanások, váratlan műszaki hibák okozta problémáktól.

Itt a nyár, jönnek a nagy autós túrák: hogyan készítsük fel a kocsit a hosszú utakra?

utazás nyaralás átvizsgálás felkészítés hasznos

Az idei nyárra, úgy tűnik, végre kiszabadulunk a pandémia okozta bezártságból. Mehetünk nyaralni a tengerhez, a magas hegyekbe, Erdélybe, remélhetőleg bármerre, ami kocsival egyáltalán elérhető. De mielőtt elindulunk, pár dolgot érdemes végiggondolni, hogy az autós nyaralás ne forduljon át autós rémálommá.

Elektromos autó: melyik az én számomra a legjobb vétel használtan?

használt autó elektromos villany akkumulátor hasznos

A használtautó-piacon egyre bővül az elektromos autók választéka, két értelemben is. Egyrészt darabszámra is egyre több van belőlük, másrészt egyre több modell éri el a bemutatása utáni 4-5 éves kort, amikor (leggyakrabban a lízingszerződések lejárta miatt) nagyobb mennyiségben is eladósorba kerül, tovább színesítve a kínálatot.

Hogyan hat az autóipari chip-hiány a használt autók piacára?

autóipar chip elektronika hasznos

Nem várt válságot hozott az autóipar számára a koronavírus-világjárvány: chip-hiányt. A jelenség kialakulásának története dióhéjban: a járvány miatt elrendelt korlátozások a tavalyi év elején leállásokat okoztak (sok más gazdasági terület mellett) az autóiparban. Ezzel párhuzamosan a keresletben is mutatkoztak ingadozások. A legnagyobb gyártási példányszámot adó autópiaci szegmensekben a vásárlóerő is érezhetően megsínylette a gazdasági válságot. Az autógyártás teljesítménye világszerte visszaesett, az USA-ban 15, Európában 24, Kínában 6 százalékkal csökkent a piac 2020-ban.

Taxi volt: meg szabad venni?

használt autó taxi

A közvélekedés szerint a taxiként használt autók a használtpiac rémei, amiktől különösen óvakodni kell. A taxis nem törődik a kocsijával, csak hajtja, amíg lehet, utána lecseréli. A taxi utasterében olyan szörnyűségek történhetnek, amikre jobb nem is gondolni. A taxik a városi használatban, a sok megállás-elindulás, sok ajtócsapkodás miatt jobban elhasználódnak, mint a normál használatban lévő családi autók. A taxik sokkal többet futnak azonos idő alatt, mint a "civil" kocsik és szinte biztosan visszatekert az órájuk.

Nahát, idén már ezek az autók is veteránná válnak!

használt autó veterán hasznos

A magyar szabályozás értelmében a harmincévesnél idősebb, megfelelően restaurált illetve eredeti állapotában megőrzött, jó esztétikai állapotban lévő gépjárművek az Autóklub erre felkészített állomásain megszerzett tanúsítvánnyal muzeális minősítést kaphatnak. Ez a köznyelvben csak "OT-s rendszámnak" nevezett minősítés a jármű műszaki vizsgájával együtt öt évig érvényes, utána újra szemléztetni kell az autót vagy motort, hogy nem romlott-e le az állaga az eltelt idő során.

Öreg autó, de még nem vén autó: hol a határ?

használt autó élettartam kor veterán extrák hasznos

A használt autók életkorának növelésével előbb-utóbb eljuthatunk a kereséssel arra a szintre, amikor már nem a valóban napi használatra alkalmas kocsik, hanem a ma már inkább csak egzotikum-számba vehető érdekességek, veteránok világába csöppenünk. A XXI. század második ötödébe lépve, a mobilitással kapcsolatos mai igények mellett nem hogy egy Trabanttal, de egy kocka-Ladával vagy egy nem is olyan rég még nyugati autóként ünnepelt, de szerényen felszerelt kompakt autóval vagy kiskocsival is folyamatos küzdelem a mai közlekedés gondtalan suhanás helyett. Vajon hol húzódik az a láthatatlan, bizonytalan határ, amin túl már nem közlekedési eszközök, hanem muzeális tárgyak keresik új gazdájukat az autópiacon?

Hitelből használt autót: milyen lehetőségeink vannak erre?

hitel lízing kamat hasznos

Az új autók vásárlásához a márkakereskedésekben kedvező feltételekkel kecsegtető lízingkonstrukciókat is kínálnak az ügyfeleknek. Ezeket a hiteleket gyakran az importőrrel illetve a gyártóval szorosan összenőtt pénzügyi szolgáltatók nyújtják. Könnyen adhatnak jó ajánlatot, hisz alig vállalnak kockázatot. A hitel mellé kötelezően előírt CASCÓ-val biztosított, még éveken át, talán a hitelszerződés teljes futamideje alatt garanciális új autóknál a hitel összegére megfelelő kezdeti önrész mellett maga az autó biztos fedezetnek számít. A hitelnyújtó bank vagy lízingcég kockázata minimális.

Nagyon sok már a plug-in hibrid a használtpiacon, megéri megvenni őket?

használt autó plug-in hibrid árak hasznos

A konnektorról is tölthető akkumulátoros hibridautók az egyautós háztartások számára megoldást jelentenek arra, hogy az olcsó és környezetkímélő napi közlekedésre és a hosszabb utakra egyaránt alkalmas, saját, bármikor rendelkezésre álló járművük legyen.

Mennyit ér az autóm?

használt autó ár eurotax piac hasznos

Talán a legkomplikáltabb teendő egy autóeladás során a kocsi reális piaci értékének megállapítása. Hiszen ez nem egy egzakt szám, nincs olyan, hogy hivatalos autóárfolyam és ha lenne, annak nagyon-nagyon részletesnek kell lennie, hogy minden, az autó értékét befolyásoló tényező figyelembe vételével találhassuk meg benne pont a mi kocsink aktuális árát. Márpedig valahonnan mégis meg kell szerezni ezt az információt, mielőtt elvisszük a kocsit egy kereskedésbe, esetleg beszámíttatjuk egy új autó árába, meghirdetjük a neten vagy kiragasztunk egy papírlapot a hátsó ablakába.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum