Magazin

Hasznos holmi reggeli indításokhoz: motor-előmelegítő

motor hidegindítás előmelegítő állófűtés hasznos

Hiába közeledünk már a tavasz közepe felé, még mindig előfordulnak fagyos éjszakák. Ilyenkor a kora reggeli indulásoknál az autóját szerető gazda számára borzasztó érzés végighallgatni azt a küzdelmes, zajos, kopogós-csattogós szenvedést, amivel a motor életre kel.

Hiteles autó, lízinges autó: meg szabad venni az ilyet?

használt autó tehermentes hitel lízing hasznos

Használtautó-vásárláskor a legtisztább eset, amikor az egyik magánszemély tulajdonában lévő tehermentes autó egy egyszerű adásvételi szerződéssel átkerül egy másik magánszemély tulajdonába. Vannak azonban komplikáltabb helyzetek is: amikor hitellel terhelt vagy lízingelt (ami lényegében ugyanaz) autó keres új tulajdonost.

A koronavírus várható hatásai az autópiacra

koronavírus gazdaság autóipar használt autó árak

Egy világméretű járvány még akkor is komoly hatást fejtene ki a világgazdaság minden területére, ha ez a gazdaság nem lenne szintén globalizált. Mivel viszont az, érdemes minden nagyobb beruházás, például autóvásárlás, akár használtautó-vásárlás előtt is végiggondolni, milyen változásokra lehet számítani az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Most kell dízelt venni vagy nem szabad dízelt venni?

használt autó dízel környezetvédelem tipp

Igazi érzelmi és gazdasági hullámvasút a dízelmotoros személyautók története az európai autópiacon. A kezdetben gyenge, lomha motorokat a turbófeltöltő erőssé, a közvetlen befecskendezés harapóssá, a közös nyomócső és a többfuratú csúcsos, több ütemben lezajló porlasztás csendessé és finom járásúvá ugyanakkor egyre drágábbá is varázsolta. Aztán az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt további drága, sőt: a fogyasztást növelő segédberendezéseket kellett beépíteni a kocsikba. A Volkswagennél öt éve kirobbant botrány után az etikailag érzékenyebb piacokon elkezdték kicsit utálni is a dízeleket. Egészségvédelmi okokra hivatkozva számos nagyváros jelentett be a dízelekre vonatkozó forgalomkorlátozási szándékot, na és persze egyre több a dízelesen jó fogyasztást benzines tisztasággal ötvöző hibridautó valamint a tisztán elektromos kocsi. Az új autók piacán 2017-re egy évtizednyi dízelfölény után ismét a benzinesek vették át a vezetést.

Ismét terjed az internetes autóeladási csalás, vigyázat!

használt autó ebay hirdetés csalás hasznos

Legalább tízéves már az első hazai cikk az online autóhirdetések népszerűségét kihasználó csalásról, de a módszer azóta is újra és újra felbukkan. Érdemes résen lenni, mert megint szaporodnak a csalási kísérletek!

Honnan tudhatom, hogy voltak-e visszahívások a használtan vett autómra?

visszahívás Nemzeti Közlekedési Hatóság hasznos

Az újonnan vásárolt és márkaszervizbe hordott autóknál az úgynevezett visszahívások, tehát az időközben a gyártó által feltárt hibalehetőségek utólagos kiküszöbölésére történő extra szervizlátogatások "behívóit" mintegy automatikusan kapják meg a tulajdonosok. De még az elsőként eredetileg Magyarországon forgalomba helyezett autóknál, akár többszörös tulajdonosváltás után is előfordul, hogy az aktuális tulajdonos kap egy levelet egy visszahívásról. (Sőt: tudomásunk van egy 16 éves Nissanról, amely jelenlegi harmadik tulajdonosánál egy olyan légzsák cseréjére kapott visszarendelő levelet, ami abban a kocsiban eleve nem is volt beépítve. Azért ez már kicsit túlzott gondosság a gyártó részéről.)

Mit vegyek első autónak?

használt autó első autó hasznos tipp

Friss jogosítvánnyal indulók vagy hosszú kihagyás után újra autóba ülők számára nem praktikus egyből nagy, drága, erős kocsival nekivágni annak a hosszú folyamatnak, mely során a vezetés készséggé válik. De akkor mivel vágjanak neki?

Beszámított autók márkakereskedésből: jó ötlet?

használt autó autóbeszámítás beszámított autó hasznos

A régi vicc szerint egy munkát a vállalkozók el tudnak végezni jól, gyorsan és olcsón – de ezek közül egyszerre mindig legfeljebb kettőt lehet választani. Hasonló a helyzet a használtautó-vásárlással is. Egy kocsit meg lehet venni gyorsan, olcsón és a kocsi lehet kiváló állapotú is, de igen kicsi az esély rá, hogy ez a három feltétel egyszerre valósuljon meg. A márkakereskedésekben, újautó-szalonokban lévő beszámított autókat azoknak ajánljuk, akik számára a megbízható állapot és a gyorsaság a fontos.

Nem, nem fogod olcsón megcsináltatni bontóból!

használtautó bontó alkatrész ár hasznos

Ha az ember úgy istenigazából beleszeret egy autóba, vagy akár csak abba a képbe, amit egy hirdetés alapján felrajzol a fejében magának a kocsiról, elképesztő tévutakra képes navigálni magát a használtautó-vásárlás útvesztőjében. Ilyen például, amikor elképzeli, hogy a kiszemelt gyönyörűség kisebb-nagyobb hibáit majd olcsón és gyorsan megjavítja, bontóból származó alkatrészekkel.

A legmegbízhatóbb autók listája 2019-ből

WhatCar? megbízhatóság ranglista meghibásodás hasznos

A WhatCar? magazin minden évben széleskörű kutatást végez a brit autósok körében, hogy kiderítse, melyek a leginkább és legkevésbé megbízható modellek az autópiacon. Íme, a 2019-es eredmények!

Több autót vettek, kevesebbet importáltak tavaly a magyarok

használt autó új autó autópiac import trend

Továbbra is a Volkswagen, az Opel és a Ford a legnépszerűbb márkák a használtpiacon, viszont kevesebbet hoznak be belőlük kintről, többet vesznek meg itthon a vásárlók.

Ne csak jó legyen, szeressük is a használtan vett autót!

használt autó ellenőrzés extra tipp

Miket is szoktak javasolni a szakportálok, szaktanácsadók használtautó-vásárlás előtt? Próbáljuk feltárni a kocsi szerviz-előéletét, nézzük meg a futásteljesítményt, derítsük fel a korábbi sérüléseket. Tájékozódjunk a piaci átlagárról, kerüljük a túlárazott modelleket, keressük a titkos tippeket. Vizsgáljuk át a motort, váltót, futóművet, fékeket, a próbaúton keressük a fura zajokat, ellenőrizzük, minden működik-e.

Itt az E10 nevű új benzin – kell tőle félni, ha idősebb autónk van?

E10 üzemanyag bioetanol hasznos

A hazai benzinkutakon még a 2018-as évben váltotta le a korábbi 95-ös feliratokat az E5 jelzés. Mit is jelentett ez? Semmi mást, minthogy az amúgy már 2011 óta 5% biokomponenst tartalmazó üzemanyagnál egy EU-s harmonizációs rendelkezés értelmében a hagyományos, az oktánszámot jelölő azonosító helyett immár az úgynevezett biokomponens arányát mutató jelzést kell megadni a legtöbb autós által használt benzintöltő pisztolyon. (Az oktánszám a benzin kompressziótűrésére vonatkozó műszaki paraméter, eszerint a 95-ös benzin úgy tűri a sűrítést, mint az 95 térfogat-százalékban izooktánból és 5% n-heptánból álló elméleti szénhidrogén-keverék. Az E5 jelzés pedig azt mutatja, hogy a benzinben a 95% ásványi eredetű szénhidrogén mellett 5% „friss”, nem fosszilis forrásból származó energiahordozó is van, ami nálunk elsősorban bioetanolt, mezőgazdasági terményekből készített etil-alkoholt jelent.)

Ha a tartósság a fő szempont, keressük a teherautós alapokat!

teherautó furgon pickup tartós gazdaságos megbízható

A személygépkocsikat és a teherautókat a járműgyártás kezdete óta eltérő szempontok alapján tervezik és készítik. Egy személyautónál elsődleges fontosságú a dizájn, a kényelem, a lépéstartás a konkurenciával a technika szolgáltatások terén, a teherautóknál pedig a vevők elsődlegesen a tartósságot, a megbízhatóságot keresik és elsősorban az alacsony üzemeltetési költségek alapján döntenek.

Probléma, hiányosság, hiba a használt autón? Alkudjuk be az árba, vagy rosszul járunk!

használt autó tartozékok szerviz alku tipp

A használtautó-vásárlás a legtöbbünk számára kellemetlen, macerás dolog, igyekszünk gyorsan elintézni, gyorsan túllenni rajta. Pedig minden apróság, ami felett nagyvonalúan elsiklunk, a későbbiekben csúnyán megbosszulhatja magát, és még szerencsénk van, ha csak anyagi értelemben.

AMG, M, RS: meg szabad venni ezeket?

használt autó sportautó teljesítmény kockázat hasznos

A szürke alapmodelleknél jóval izgalmasabb, látványosabb, kifinomultabb sportváltozatok igen vonzóak lehetnek a használtautó-piacon. Különösképp, mivel az idő múltával ezek a kocsik sokat veszítenek kezdeti brutális felárukból és olyan használtautó-vásárlók számára is reális lehetőséggé válnak, akik egyébként nem tudnának és nem is akarnának megfizetni egy teljesítménymodellt. Vigyázni kell azonban ezzel a csábítással. A sok CL, GL, LS között jutányos áron felbukkanó GTI, OPC vagy RS komoly kockázatot rejt.

Egyéves a Netriskautó – érdekes első év áll mögöttünk!

használt autó piac import trendek átlagéletkor típusok

2018. december 13-án élesedett Magyarország új használtautó-értékesítési weboldala, a Netriskauto.hu. Úgy tűnik, jól időzítettünk: a lassan leköszönő év 2012 óta az első esztendő, amikor folyamatosan csökkenni látszik a használtautó-behozatal, a használtimport-áradat és újra teret kezd nyerni a belső piac, a hazai használt autók adás-vétele. Az import visszaesésében bizonyosan ott vannak a forintban számoló magyarok számára egyre drágább kinti vételárak. Az év eleji 322 forinthoz képest 336 forint feletti csúcsokat is láttunk az idén és jelenleg is 330 forint felett áll az euró. Az évet lezáró statisztikákra persze még várnunk kell, de már tudható, hogy az idei harmadik negyedévben 6,6 százalékkal kevesebb használt autót hoztunk be és augusztusban torpant meg leginkább az import: ebben a hónapban az előző év azonos időszakához képest csaknem 18%-kal, kb. 2500 autóval kevesebb érkezett az országba.

Ahány márka, annyi márkaszerviz-óradíj!

használt autó márkaszerviz óradíj hasznos

Bármennyire is ügyeskezű a sarki nevenincs-szervizben a mindig olajos kezű szaki, bármilyen olcsón is talál alkatrészt bármilyen kocsihoz a bontóban, illetve bármilyen drága is a márkaszerviz és bármennyire is érezzük, hogy az üvegfalú szalon fenntartási költségéhez és a munkafelvevő pult mögött ülő adminisztrátor béréhez is hozzá kell járulnunk, ha itt javíttatunk, azért a lelkünk mélyén mindannyian érezzük: a márkaszerviz a jobb megoldás. Hiszen egy jó márkaszervizben minden egyes modellből felkészülnek a szerelők, rendelkezésükre áll az összes műszaki dokumentáció, karbantartási előírás, rendelkeznek a speciális célszerszámokkal a roncsolásmentes szereléshez. Ha nincs simli a háttérben (és ez a gyakoribb, még ha vannak is horrortörténetek márkaszervizekről is), a karbantartáshoz felhasznált anyagok, alkatrészek is megbízható forrásból érkeznek, passzolnak a gyári előírásokhoz – nyilván ennek megfelelő beszerzési árért cserébe.

Telefonkihangosítás öregecske autóban

használt autó bluetooth kihangosítás telefon hasznos

Miközben a legújabb autókban már induktív telefontöltőt, Apple Car Play és Android Autó-felkészítést, USB-C csatlakozókat találnak a vevők, a használtautó-piac nagy része konnektivitás szempontjából a kőkorszakban jár. A Bluetooth-korszak előtti fizikailag beszerelt autótelefonok vagy a korai mobiltelefon-típusokhoz kialakított beszerelő készletek (vagy legalábbis az egykori beszerelésükről árulkodó furatok, lyukak a műszerfalon) még ott találhatók egy csomó ma is bőven piacképes használt autóban, de mindez már muzeális jellegű, használhatatlan dolog. 2020-ban egy hétköznapi utcai autóban a Bluetooth-kihangosító nagyjából hasonló fontosságú tartozék, mint a fejtámla vagy a légkondicionáló: nem nélkülözhetetlen, de azért sokkal megnyugtatóbb, ha van.

Milyen autó viseli a legjobban a rossz magyar utakat?

használt autó rossz utak útviszonyok felni abroncs futómű hasznos

Láthatóan nem a magyar közúthálózat állapota határozza meg az autógyártás főirányait. A divat a nagy felnik, erősen peres gumik irányába tolja az autópiacot, ugyanakkor a hazai utakra nem a legjobb választás egy ilyen keményre fújt, minimális berugózást engedő, ráadásul a gyártási költségek csökkentése és a fogyasztási értékek javítása érdekében egyre vékonyabbra, könnyebbre tervezett mai abroncs. Az európai autóvezetői közízlés a pontosan irányítható, az útról precíz visszajelzést adó, feszes csillapítású, sportos futóművet kedveli, a brit, német vagy akár magyar sajtóban megjelenő mértékadó autóteszteken a kezesség, a kontrollálhatóság jellemzően fontosabb, mint a rugózási komfort, a tolerancia az úthibák iránt. Az útjaink ugyanakkor nem igazán kedveznek ezeknek a kocsiknak. Folt hátán folt a másod-harmad és még többedrendű utakon, kátyútenger a tavaszi olvadás idején, megsüllyedő, megtörő burkolat időnként még az autópályáinkon is. Aki igazán körültekintően vásárol autót, okosan teszi, ha figyelembe veszi a hazai útburkolati helyzetet is.

Láncos vagy szíjas motor – melyik jobb használtan?

használt autó vezérlés láncos vezérműszíj hasznos

A belsőégésű motorokban a vezérműtengely nevű alkatrész feladata a szelepek, mint neve is mutatja, vezérlése. Ez a bütykös tengely lökdösi, nyomkodja be, vagyis nyitogatja a szelepeket egy rugó ellenében, azok pedig beengedik a hengerbe a levegőt vagy az üzemanyag-levegő keveréket, illetve kiengedik onnan az égésterméket a munkaütem végeztével. A legtöbb motorban kettő is van belőle, egy a szívószelepeket, egy a kipufogókat vezérli.

Bekavart a használtautó-piacba a nagycsaládosok kedvezménye

használt autó hétüléses családi autó nagycsaládos támogatás hasznos

A három vagy több gyereket nevelők számára elérhető 2,5 millió forintos, illetve legfeljebb az autó új árának 50%-ig terjedő támogatás hétüléses autókra jelentős mértékű állami dotáció. A kormány szokatlanul direkt piaci beavatkozása már érezteti hatását a hazai használtautó-piacon. Éppen ezért nem csak azoknak a döntését befolyásolja ez a lehetőség, akik amúgy is autót akartak venni, hanem azokét is, akik még vártak volna a vásárlással, akár néhány évet is.

Új lehetőség: használt autóját is védheti a garancia biztonsága!

használt autó garancia biztonság netrisk.hu car protect hasznos

A legtöbb új autó két-három éves korában, száz-százötvenezer kilométerrel az órájában kikerül a gyártói garancia érvényességének védelméből. Magyarország vezető online biztosítási alkusza és az új használtautó-hirdetési portál, a netriskauto.hu üzemeltetője úgy gondolta, van megoldás arra, hogy az autósoknak a gyári garancia lejárta után se kelljen nyugtalankodniuk a műszaki problémák, meghibásodások lehetősége miatt. A Netrisk.hu használt járművekre köthető műszaki garancia biztosításaival akár egy tízévesnél idősebb és bőven 200 ezer kilométer felett futott járművel is stresszmentesen autózhatunk!

Használt autók érdekes szélvédővel – meg szabad venni őket?

használt autó szélvédő panorámaablak üvegtető hasznos

Az elöl ülők feje fölé nyúló panorámaablak, kupék vagy kabriók erősen döntött, nagy felületű szélvédője: látványos, vonzó dolgok ezek, de vajon mennyivel lesz drágább a csere, ha beszedünk velük egy felverődő kavicsot? Jobban kell félni egy magas homlokú C4 Picassóval vagy egy Astra GTC-vel a sódert fröcskölő kerekű kamionok mögött, mintha az egyszerű alapmodellt választottuk volna az autóvásárlásnál? A hatalmas példányszámban szaladgáló G-Astra berepedt szélvédőjénél sokkal drágább a lényegesen ritkább és érdekesebb Bertone-féle kupé vagy kabrió elegánsabb, döntöttebb első üvege?

Ugyanazt olcsóbban? Ha lehet, miért ne?

használt autó autómárka olcsóbb tipp hasznos

Golfot szeretne? 508-as Peugeot-t? Egy Toyota furgont? Van egy jó hírünk: lehet, hogy megkaphatja más emblémával szinte ugyanazt a kocsit - olcsóbban!

Bemutatóautó, tesztautó: szabad ilyet venni?

használt autó tesztautó bemutató autó demoautó sajtó hasznos

A használtautó-hirdetések között gyakran felbukkannak szinte új, fél-egyéves autók azzal a megjegyzéssel, hogy bemutatóautóként vagy tesztautóként használták őket. Minél fiatalabb egy ilyen kocsi, annál vonzóbb az újonnani árhoz képest jellemzően látványosan nyomott ár – de vajon milyen állapotban lehet egy autó, amit azzal a céllal hajtott boldog-boldogtalan hónapokon át, hogy mindazt kipróbálja a kocsival, amit aztán a saját autójával majd úgyse mer megtenni?

Új lehetőség: használt autóját is védheti a garancia biztonsága!

használt autó garancia biztonság netrisk.hu car protect hasznos

A legtöbb új autó két-három éves korában, száz-százötvenezer kilométerrel az órájában kikerül a gyártói garancia érvényességének védelméből. Magyarország vezető online biztosítási alkusza és az új használtautó-hirdetési portál, a netriskauto.hu üzemeltetője úgy gondolta, van megoldás arra, hogy az autósoknak a gyári garancia lejárta után se kelljen nyugtalankodniuk a műszaki problémák, meghibásodások lehetősége miatt. A Netrisk.hu használt járművekre köthető műszaki garancia biztosításaival akár egy tízévesnél idősebb és bőven 200 ezer kilométer felett futott járművel is stresszmentesen autózhatunk!

Baj, ha sok a kilométer az órában?

használt autó futásteljesítmény kilométer akku kapacitás hasznos

A használtautó-vásárlások során három sarokszám biztosan ott van a kocsit keresők fejében: ne legyen öregebb, mint X éves, ne kerüljön többe, mint Y millió és ne legyen benne több kilométer, mint Z. De vajon tényleg olyan sokat számít, hogy mennyit futott a kocsi?

Eladni vagy beszámíttatni?

használt autó beszámítás csere autókereskedő személyes eladás tippek hasznos

Ha új vagy legalábbis a meglévőnél újabb saját autó vásárlásán gondolkodik az ember, hamar felmerül a kérdés: mi legyen a régivel? Az autókereskedések jó része már az árlistában is közli: használtautó- (esetleg roncsautó-) beszámítással engedményt ad az új autó árából. Ha pedig nem új, hanem használt kocsit keresünk és egy nagyobb kereskedésben gyorsan szeretnénk letudni a dolgot, az tűnhet a legpraktikusabb megoldásnak, ha bemegyünk a régi autóval és kijövünk az újabbal.

Alváz- és üregvédelem használt autóra: megéri?

használt autó alvázvédelem üregvédelem hasznos

A KGST-korszakban, amikor sokat kellett várni a Zsigulira, Skodára, Wartburgra, utána pedig több évtizedre terveztek ezekkel a kocsikkal a tulajdonosok, még sokkal elterjedtebb volt az utólagos alváz- és üregvédelem intézménye, mint manapság. Pedig ez a szolgáltatás ma is elérhető és éppen olyan hasznos a mai kocsikon is, mint a régieken volt. Hogy mégis kevesebbet hallunk róla, annak oka főleg a sok gyártó által hangoztatott 6-8-10 vagy még több év átrozsdásodás elleni garancia. Ez annyira jól hangzik, hogy egy új kocsinál szinte senkinek nem jut eszébe extra védelemről gondoskodni. Hiszen eleve kevesen is szándékoznak ma már 6-8-10 évnél tovább ülni ugyanabban az új kocsiban.

Mi történik egy használt autó műszaki állapotfelmérésén?

használt autó állapotfelmérés hasznos

A kiszemelt kocsi megvásárlása előtt végig lehet tapogatni az autót kölcsönkért rétegvastagság-mérővel, lehet vinni műszaki beállítottságú barátot, hadd hümmögjön gondterhelten a kocsi mellett az alku előtt – de a legbiztosabb, ha elvisszük az autót egy profi szervizbe egy általános állapotfelmérésre. Értékesebb autónál, ha már elég biztosak vagyunk vételi szándékunkban és az eladónak sincs ellenvetése (persze ha van, az elég nyomós érv a kocsi otthagyására), ez a pár tízezer forintos szemle nagyon hasznos lehet a reális ár kialakításához illetve a használat első időszakában esedékes szervizköltségek megbecsüléséhez. De mi is történik egy ilyen felmérésen, miért is kérik el a pénzt a szervizek pontosan?

Nem csak dízellel fogyaszthat keveset egy pár éves családi kocsi!

használt autó családi kombi benzines takarékos

Aki jelenleg tágas, 4-5 személy számára is elfogadható helyet kínáló családi autót keres a használtpiacon, és évente viszonylag sokat, 20-25 ezer kilométert vagy még többet autózik, bizonyára komoly dilemma előtt áll az örök kérdésben: dízelt vagy benzinest. A takarékosság áll szemben az Európában manapság egyre erősödő dízel-ellenességgel, nagyvárosi kitiltások fenyegetésével – és persze a komplikáltabb technika jellemzően magasabb szervizköltségeivel, kettős tömegű lendkerekek, gázolaj-befecskendező rendszerek javításának horror-áraival.

Ezekkel a dízelmotorokkal nem nagy kockázat a használtautó-vásárlás

használt autó dízel motor gazdaságos tartós hasznos

Aki sokat autózik nagy távolságokra, saját pénzén, saját autójával és nincs pénze új kocsira, a dízeltechnika minden újkeletű népszerűtlensége és régóta ismert kockázata dacára akkor cselekszik a legracionálisabban, ha dízelmotoros autót választ. Ha néhány évesnél idősebb, az Euro 6-norma előtti dízelautóról van szó, évi 25 ezer kilométer felett egy átlagos, kompakt vagy nagyobb méretű, komolyabb teljesítményű személyautóban a dízelmotor fogyasztási előnye már nagyon meglátszik az éves üzemeltetési költségen. (Vannak persze kivételek: a fenntartási költségben a dízelekkel versenyképes benzines motorokról hamarosan beszámolunk egy másik cikkben.)

Féljünk a menő modern lámpáktól a használt autókban?

használt autó fényszóró halogén xenon LED mátrix

Szó se róla, frissíti, üdíti egy-egy korosodó kocsi megjelenését, ha nem unalmas halogénlámpák, hanem a maga idején menő xenon fényforrások vagy a ma menő LED-fényszórók szórják a fotonokat az útra. Ráadásul a technika fejlődése nem csak dizájnkérdés. A xenonlámpa azonos fénykibocsátás mellett elvileg takarékosabb és tartósabb is a halogénnél. Ökölszabály szerint egy halogén izzó élettartama kb. 400, egy xenonlámpáé 2000 óra. A LED pedig még takarékosabb és még tovább tart, ennél a fényforrásnál akár 50000 óra élettartamról is beszélhetünk, ami a legtöbb jármű életét meghaladó érték. (40 km/h átlagsebesség mellett ez kétmillió kilométer lenne – bekapcsolt fényszóróval!)

A márkahűség bajnoka

használt autó márkahűség felmérés érdekes

Sokat elmond az egyes autómárkák modelljeinek minőségéről, megbízhatóságáról, hogy mennyire hűségesek a vevők az adott márkához. A J. D. Power idén első alkalommal közölt autómárka-ügyfélhűségi rangsort; igaz, egyelőre csak az amerikai autópiac adatai alapján, de nagynevű autópiaci szakértő grafikonjain itt nálunk is érdemes elgondolkodni használtautó-vásárlás előtt. Pár hónap múlva viszont már brit és német adatokat is kapunk a cégtől a márkahűségről.

A használt autók füstjelei

használt autó kipufogó füst hasznos

Autóvásárláskor a kiszemelt kocsi külső-belső átnézése, a próbaúton a motor erejének, a váltó, fékek, kuplung, futóműelemek elhasználtságának, zörgéseinek, csikorgásainak ellenőrzése mellett érdemes arra is odafigyelni, mi távozik a kipufogón. Egy jól beállított, egészséges motor is eregethet időnként szemmel látható dolgokat, de egy elkopott vagy súlyosan hibás motor füstölése sokszor egyértelműen elárulja, hogy drága lenne megvenni a kocsit. Összefoglaljuk, hogy melyik füstjelnek mi a jelentése.

Öreg autóban is lehet high tech!

használt autó extrák tempomat klíma kulcsnélküli ESP hasznos

2019-ben már egy tömegautóban sem meglepőek azok a fejlett elektronikus szolgáltatások, biztonsági rendszerek, vezetéstámogató rendszerek, amelyeket akár csak pár éve még a legnevesebb prémiumgyártók mutattak be büszkén méregdrága csúcsmodelljeikben. Követőradaros sebességtartó automatika a Suzuki Vitarában, aktívan kormányzó sávtartás a VW Golfban vagy a Kia Ceedben, full-LED-es fényszóró a Seat Leonban, hangvezérlés szinte valamennyi új autóban… De milyen messzire mehet vissza az időben az a használtautó-vásárló, aki ragaszkodna valamelyik modern extrához, de nem tudja vagy nem akarja kifizetni egy új kocsi árát a vágyott high-tech szolgáltatásért?

Vízkáros autó: szabad ilyet venni?

használt autó vízkár hasznos

A „vízkár” kifejezés az autók esetében két dolgot jelenthet. Az egyik, amikor az autót például természeti katasztrófa vagy mélygarázs-beázás miatt részben vagy egészében elönti a víz, a kocsi valamilyen magasságig rövidebb-hosszabb ideig víz alá kerül. A másik értelmezés pedig, amikor mély vízbe hajtva, például egy nagyobb esőzés közben egy mély tócsában visszacsapó torlóhullám miatt a motor vizet szív be. Ilyenkor a víz összenyomhatatlansága miatt a hengerben a dugattyú hirtelen megállni kényszerül, és ha ez nagy fordulatszámon történik, a dugattyú mögött súlyos mechanikai károk keletkeznek (törik-hajlik a hajtókar, kikönyököl a blokk oldalán, stb.), és a motor egy pillanat alatt sokszor javíthatatlanul tönkremegy.

A használtautó-piac igazi japánjai

használt autó japán hasznos

A japán autók megbízhatóságát dicsérő legendák ugyan nem tekinthetők sem örökérvényűnek, sem általánosnak, de tagadhatatlanul van alapjuk. A távol-keletről érkező, kezdetben kicsi és fura, később a helyi igényekhez egyre jobban idomuló autók a japán iparkultúra minőségre és tökéletességre törekvése iránti elkötelezettségének köszönhetően mind Európa, mint az USA autópiacán gyorsan népszerűvé váltak. Az 1973-as olajválságban a kis tömegmodellek takarékossága adott újabb lökést a japán autók terjedésének, később pedig a helyi gyártás kialakítása segített a távolság és a vámhatárok hátrányait legyőzni az új piacokon. A japán és európai vagy amerikai márkák együttműködésével pedig megjelentek azok a modellek, amelyeket hazai és japán emblémával is megvásárolhatott a kedves vevő. Az 1980-as olasz Alfa Romeo Arna és a Nissan Cherry már tulajdonképpen ugyanaz az autó volt, és ma is teljesen természetes, hogy például az új Citroen Jumpy, Peugeot Expert és Toyota Proace, sőt: idéntől az Opel Vivaro mind ugyanott készül és mind egyformán francia, japán vagy német.

Tuningolt autó használtan: mire számíthatunk?

használt autó chiptuning hasznos

Sok hirdetésben olvashatjuk, hogy az eladásra kínált autó különféle beavatkozásokon esett át a gyári értéknél magasabb teljesítmény vagy épp jobb fogyasztás elérése érdekében. Sajnos még több hirdetésben viszont nem olvashatjuk ezt, mert bár az autón történtek beavatkozások, a teljesítménynövelő elektronikát vagy más eszközöket nyommal vagy nyom nélkül eltávolították eladás előtt.

Átalakítások a használt autón: lehet belőle baj?

használt autó optikai tuning műbizonylat hasznos

Látványos, széles abroncsok a pilincka gyári kerék helyett, lesötétített üvegfelületek, utólagos nappali menetjelző fény, látványos gallytörő egy pickupon – sok használt autót emelnek ki a kínálat tömegéből kisebb-nagyobb utólagos átalakítások. Az „optikai tuning” oly népszerű intézményével viszont nem árt óvatosnak lenni. A rendőr is beleköthet némelyik szépészeti beavatkozásba, a műszaki vizsgán is merülhetnek fel problémák, de ami a legrosszabb: akadnak kifejezetten balesetveszélyes, vagy a kocsit műszakilag kikezdő, rongáló díszítési próbálkozások is.

Plug-in hibrid, használtan, legolcsóbban: Ampera vagy Prius?

használt autó hybrid plug-in PHEV Prius Ampera hasznos

Magyarországon, ahol jellemző az egyautós háztartás-modell, ahol 14 év felé közelít a személyautók átlagéletkora, csak kevesek számára racionális döntés egy drága és korlátozottan használható elektromos autó megvásárlása. Ugyanakkor sokakban munkál a vágy, hogy kisebb környezetterheléssel, kis fogyasztással autózhassanak és akár a zöld rendszám előnyeit is élvezhessék. (A gondtalan budapesti és nagyvárosi parkolás lehetősége hatalmas szabadságélményt jelent.)

Autóklíma: feltöltés, tisztítás, javítás

használt autó klíma légkondicionáló feltöltés tisztítás hasznos tipp

Használtautó-vásárlás után jó érzés egy alapos takarítással, akár autókozmetikában való tisztíttatással kiűzni a kocsiból az előző tulaj szellemét és így, szinte újként birtokba venni a gépet. A kárpitok, szőnyegek, műanyagok kiporszívózása, letörlése mellett azonban a klíma tisztítására, formába hozására is érdemes gondolni. Egy elhanyagolt légkondicionálónak ugyanis egészségkárosító hatása is lehet!

Milyen színű használt autót vegyek?

használt autó szín színek trend hasznos

A hazai használtautó-választék csak a leggyakoribb típusok esetén engedi válogatni színek alapján a vásárlókat. Ha viszont a hatalmas német használtpiacon keresgélünk, még segít is a sok-sok Passat, Astra vagy Corolla közti szelektálásban, ha legalább szín alapján lecsökkenthetjük egy kicsit a több tízezres kínálatot.

Assistance használt autóra: van ilyen?

assistance biztosítás garancia használt autó hasznos

Az újautó-vásárlás talán legfontosabb előnye a biztonság, minden szempontból. Egy új modellben a legutolsó generációs aktív és passzív biztonsági rendszerek védik a bennülőket és gyári garancia védi a tulajdonos pénztárcáját az esetleges műszaki hibák anyagi következményeitől. A gyári (pontosabban importőri) assistance-szolgáltatás pedig az út szélén maradás egyéb következményeitől óvja meg az utazókat: ha lerobban az autó, a márkával szerződött szolgáltató gondoskodik a kocsi mielőbbi biztonságos helyre szállításáról és csereautóról is az út folytatásához.

Alkatrész a kocsidhoz: keresd a márkafórumokat!

szerviz alkatrész garancia gyári utángyártott facebook hasznos

Újonnan vett, garanciális, legtöbbször cascós autónál ritkán felmerülő probléma az alkatrészbeszerzés. Ha kopó-fogyó elemekről van szó, a kötelező szervizlátogatások alkalmával ezeket úgyis a szakszerviz rendeli a gyártótól, gyári minőségben. Van ugyan elvi lehetőség arra, hogy a garancia fenntartása mellett a tulajdonos maga vigye az olcsóbban beszerzett alkatrészt, ha az igazolt eredetű és megfelelő minőségű, de kevesen vacakolnak ilyesmivel, amíg új a kocsi.

Jobbkormányos autó: szabad ilyet venni?

használt autó jobbkormányos brit távol-keleti hasznos

Az európai használtautó-piacon van egy különös csoportja a kocsiknak: ezek a jobbkormányos autók. Elvileg semmilyen korlátozás nem sújtja őket a jobb oldali közlekedést alkalmazó országokban sem, habár kontinensünkön a Brit-szigeteken, pár kisebb szigeten, Máltán és Cipruson kívül Európában mindenütt a jobbra tarts parancsa az érvényes. (Érdekes, de még a brit fennhatóság alatt álló Gibraltáron is jobb oldali közlekedés van.) Viszont ezek az autók bizonyos esetekben sokkal-sokkal olcsóbbak, mint a balkormányos modellek.

Nem mindegy az évjárat, keresd a facelift-est!

használt autó facelift ráncfelvarrás hasznos

Egy egyéves autó még sokkal-sokkal újabbnak számít, mint egy kétéves, de hogy 8 vagy 9, 12 vagy 13 esztendős használt kocsit veszünk – olyan mindegy, nem? Nem biztos!

A használt autók értékvesztése: érdemes ezzel foglalkozni vásárlás előtt?

használt autó értékvesztés divat elektromos hibrid

Egy autó tulajdonlásának, használatának, üzemeltetésének a kocsi életútjának első éveiben legnagyobb költsége az értékvesztés. Egy tízmilliós új autó már a szalonból kigördülve 10-15%-ot veszít az értékéből, az első öt évben pedig elveszti értéke 50-60 százalékát, úgy nagyjából kétszer annyi pénzt, mint amennyit ennyi idő alatt üzemanyagra költ a tulajdonosa. A folyamat persze az idő múlásával lassul, de a későbbiekben is komoly különbségek vannak az egyes márkák, típusok, kategóriák értékcsökkenésében.

A használt autó is csilloghat úgy, mint egy új!

használt autó eladás felújítás polírozás hasznos tipp

Van pár apró trükk, melyekkel meglepően kevés pénzből nagyon komoly minőségérzet-javulást lehet elérni – akár azért, mert frissen vásárolt használt autónkban szeretnénk jobban érezni magunkat, akár azért, mert épp el akarjuk adni az évek során itt-ott leharcolttá vált kocsinkat.

Turbófeltöltő a használt autóban: rettegjünk tőle?

használt autó turbó javítás költség hasznos tipp

Prófétai intelemként szokott elhangzani az autós szaksajtóban: kerüld a turbót, ha nem akarsz sokat költeni a használt autódra vásárlás után! Na de hát lassan már nincs is másmilyen autó, csak turbós! Tényleg annyira félni kell ettől az alkatrésztől?

A rettegett kettős tömegű lendkerék

használt autó kettős tömegű lendkerék dízel hasznos

Ez a kifejezés mára olyan baljós, rettegett mumussá vált a használtautó-vásárlók között, mint Voldemort neve Harry Potter varázslóvilágában. Pedig ez is csak egy alkatrész, amit ki lehet cserélni, ha elhasználódik, vagy lehet eleve olyan kocsit venni, amelyben ilyen nincs is.

Milyen a jó használtautó-hirdetés?

használt autó hirdetés tippek hasznos

E cikk írásának pillanatában a netriskauto.hu-n 70 darab Suzuki Swiftet, 82 darab VW Passatot kínálnak eladásra. Hogyan lehet kiemelni egy ekkora tömegből az autónkat, ha korrekt módon, de gyorsan el szeretnénk adni?

Akciónk lezárult. Olvassa el, hogy kik nyertek!

netriskauto.hu használt autó nyereményjáték sorsolás nyertesek

Közjegyző jelenlétében 2019. április 2.-án megtartottuk a netrisk.hu portálon indított Nyerjen 1 milliót eladó autójával nyereményjátékunk sorsolását.

A használt autó is lehet garanciális

használt autó garancia jótállás önrész hasznos

A használtautó-vásárlás egyik nagy veszélye, hogy olyan rejtett hibát is kapunk a kocsihoz, aminek a kijavítása nem fér bele a vásárlásra szánt költségvetési tervünkbe. Érdemes azonban tudni, hogy a használt autó is lehet garanciális!

A használt autók biztonsági berendezései: mire figyeljünk?

használt autó biztonság légzsák ESP átvizsgálás hasznos

Autóvásárláskor a helykínálat, a motor ereje és fogyasztása, a kényelmi és szórakoztató extrák listája mellett nem utolsó szempont az sem, mennyire biztonságos a kiszemelt modell. Használt autóknál nehezebb ezt felmérni, mint egy szalonból rendelve egy vadonatúj kocsit, kérdéses lehet néhány biztonsági eszköz hatásossága vagy egyáltalán megléte.

A legmegbízhatóbb és a legszeszélyesebb autók listája

használt autó összehasonlítás megbízhatóság rangsor autókategóriák WhatCar?

A brit WhatCar? magazin minden év végeztével széles körű felmérést végez a brit autóvezetők körében, majd a szerkesztők összeállítják a nagyjából az egész európai autóparkra jellemző aktuális megbízhatósági listát. A felmérésben persze a legfrissebb autókról még nem derül ki az igazság; a WhatCar? szűri a nagyon idős autók adatait, hisz ezeknél már nagyon nagy a szórás az egyes autók sorsa, karbantartási előélete között. Így értelemszerűen a modellciklusuk végéhez közelítő vagy nemrég kifutott kocsikról adja a leginkább hasznos információt a felmérés, vagyis a viszonylag fiatal, tíz év alatti korú használt autót kereső vásárlók veszik a legjobb hasznát ennek a kutatásnak.

Volt-e törve? Aki válaszol: a rétegvastagság-mérő

használt autó átvizsgálás állapotfelmérés rétegvastagság karambolos hasznos

A nullrevízió az új autók első szervizelése a forgalomba helyezés, az első tulajdonosnak átadás előtt. A régi szoci időkben a bizonytalan gyártási minőség formába hozásához gyakran hozzátartozott a gazdára talált kocsik felszerelése a hiányzó alkatrészekkel a többi, még raktáron álló kocsiról. Ma már persze az egész szinte csak formalitás, mert a gyárból korrekten beállítva, megfelelő folyadékokkal feltöltve, használatra előkészítve jönnek a korszerű új autók a kereskedésekbe.

Az idősebb használtautó nullrevíziója: készüljünk rá, idővel is, pénzzel is!

használt autó nullrevízió átvizsgálás állapotfelmérés lista hasznos

A nullrevízió az új autók első szervizelése a forgalomba helyezés, az első tulajdonosnak átadás előtt. A régi szoci időkben a bizonytalan gyártási minőség formába hozásához gyakran hozzátartozott a gazdára talált kocsik felszerelése a hiányzó alkatrészekkel a többi, még raktáron álló kocsiról. Ma már persze az egész szinte csak formalitás, mert a gyárból korrekten beállítva, megfelelő folyadékokkal feltöltve, használatra előkészítve jönnek a korszerű új autók a kereskedésekbe.

Így nézne ki a Tökéletes Használtautó-vásárlás, hirdetésből

használt autó adásvétel ellenőrzés lista hasznos

A valóság mindig eltér az ideális elméleti modelltől, nincs ez másképp akkor sem, amikor az ember belekeveredik egy használt autó megvételébe. De azért nem árt tudni, milyen is lenne, ha mindenki mindent úgy csinálna, ahogy kéne. Ebben a cikkben adunk egy olyan listát az autóvásárlásról, amit érdemes végigvenni, mielőtt belevág az ember a kalandba; minél több pont teljesül az alábbiakból a folyamatban, annál kisebb a kockázata annak, hogy végül nem azt kapjuk, amit szerettünk volna.

Mennyit fogyaszt valójában a kiszemelt használt autó?

üzemanyag fogyasztás költség tájékozódás internet tapasztalat

Egy használtan megvásárolt autó üzemeltetésében a legfontosabb költségelem jellemzően nem a karbantartás, az amortizáció vagy a hivatalos költségek, hanem a kocsiba betankolt üzemanyag ára. Egy átlagos, 6-8 liter fogyasztású kompakt autó évi 20 ezer kilométeres futásteljesítmény mellett nagyjából félmillió forint értékű olajszármazékot fog elégetni. És mennyire nem mindegy, hogy 6 vagy 8 liter-e az az érték százon! Ha 6 literrel számolunk, 360 forintos üzemanyagárral, 432 ezer, ha 8-cal, 576 ezer forint lesz ez az érték. A különbségből kijöhet egy átlagautónál akár egy komplett nagyszerviz is, szerencsés esetben akár vezérlés-felújítással és féktárcsa-cserékkel együtt.

Földgáz-üzemű használt autók: előnyök és hátrányok

CNG Compresses Natural Gas sűrített földgáz gázüzemű használt autó előnyök hátrányok

Kétféle gázüzemű autó szaladgál ma az utakon. Az egyik (ebből van több) az úgynevezett LPG-vel működik, a rövidítés a cseppfolyósított olajipari gáz (Liquified Petroleum Gas) rövidítése, ez a gáz gyakorlatilag ugyanaz, ami a háztartási PB-palackban is lötyög. Ebben a cikkben az ilyen autókról lesz szó, a másik üzemanyag-gázzal, a CNG-vel egy másik anyagban foglalkozunk.

LPG-s autó használtan: szabad ilyet venni?

LPG dízel használt autó előnyök hátrányok

Kétféle gázüzemű autó szaladgál ma az utakon. Az egyik (ebből van több) az úgynevezett LPG-vel működik, a rövidítés a cseppfolyósított olajipari gáz (Liquified Petroleum Gas) rövidítése, ez a gáz gyakorlatilag ugyanaz, ami a háztartási PB-palackban is lötyög. Ebben a cikkben az ilyen autókról lesz szó, a másik üzemanyag-gázzal, a CNG-vel egy másik anyagban foglalkozunk.

Hogy áll ma az örök csata: dízelt vagy benzinest?

benzin dízel autópiac gazdaságosság előnyök hátrányok összehasonlítás használt autó

Fordulatos párbaj zajlik az autóiparban az autózás pionír korszaka óta: a szikragyújtású benzines vagy az öngyulladással belobbanó gázolajos belsőégésű motor a jobb az autók mozgatására? Műszaki és gazdasági tényezők egyaránt rángatták a közvéleményt ide-oda az elmúlt évtizedek során. Az alapvető különbségek tulajdonképpen máig megmaradtak; pörgősebb, csendesebb, szebb orgánumú és jobb illatú a benzinmotor, takarékosabb, nyomatékosabb és műszakilag robusztusabb, tartósabb a dízel. Ezek mellett ugyanakkor hol technológiai újítások, hol olajválságok vagy épp gazdasági fellendülések befolyásolták, finomították az autóvásárlók döntéseit.

Használt autót Amerikából? Csak óvatosan!

adásvétel használt autó amerika import kockázatok eltérés

Konténerben, hajón úgy két hónap alatt berakodással, biztosítással és szállítással úgy 4-600 ezer forintból már itthon is lehet egy Amerikában megvásárolt autó. Erre jön még a tíz százalékos vám, ami relatíve nem nagy összeg egy többmilliós, viszonylag fiatal autó esetében, hisz az USÁ-ban, számos okból kifolyólag, mind az új, mind a használt kocsik jellemzően jóval olcsóbbak, mint az EU-ban.

Januártól sokkal könnyebb lesz utánanézni a kiszemelt autó előéletének

adásvétel használt autó lekérdezés nyilvántartás rendszer átláthatóság

Nézzük, hogy működik a használtautó-vásárlás talán legfontosabb mozzanata, a jármű előéletének, valós műszaki adatainak ellenőrzése egy hiper-őszinte, nyílt társadalomban: játsszunk egy kicsit! Tessék gondolni egy három betűs – három számos kombinációra, egy rendszámra! Megvan? Tegyük fel, hogy ez egy svéd autó rendszáma (Svédországban is ugyanaz a rendszámok formátuma, mint nálunk.) Most pedig gépeljük csak be a rendszámot az ezen a linken megnyíló https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/ formba! Gyors captcha-ellenőrzés, és (ha sikerült egy valóban létező rendszámot kitalálni) már meg is történik a csoda: ott van Ön előtt egy valódi svéd autó komplett hatósági rekordja, adatállománya! (Vagy ha nem is autóé, hát valami másé: kollégánk rendszáma, mellyel teszteltük a rendszert, Svédországban véletlenül pont egy motoros szánon díszeleg.)

Elektromos használt autót keres? Óvatosan a Renault-kkal!

import renault elektromos autó hasznos csapda

Az elektromos autó jó dolog. Legfőképp persze azért, mert csökkenti az emberiség CO2-emisszióját: a magyar energiamixben, ahol a paksi atomenergia adja a hazai villamosenergia-termelés felét, egyértelműen csekélyebb a széndioxid-kibocsátás villanyautóval, mint benzinessel vagy dízellel. De persze jó dolog egy e-autó azért is, mert egy csomó járulékos haszna van a használatának, a cégautó-adó-mentességtől a budapesti ingyen parkoláson át a sok helyen mai napig ingyenes töltésig.

Használtautó apróhirdetésből: biztató jelek a szövegben, képeken

adásvétel hirdetésszöveg biztató jelek használt autó korrekt

Sok a neten a rossz helyesírással megfogalmazott, ezeréves klisékkel telepakolt, nyilvánvaló ellentmondással teli hirdetés, de szerencsére sok a már első olvasatra bizalmat ébresztő, komoly hozzáállást tükröző, korrekt apróhirdetés is. Összegyűjtöttünk tíz olyan jellemzőt, tartalmi vagy formai elemet ezekből, melyek segítenek a vevőnek is, az eladónak is abban, hogy tiszta, nyílt keretek között, mindenki számára kielégítően történhessen meg a használtautó adás-vétel bonyolult rituáléja.

Komolytalan hirdetések: aggasztó jelek a szövegekben

adásvétel hirdetésszöveg gyanús használt autó 10 jel

A netes apróhirdetések tartalmából, szövegéből, a csatolt képekből sokszor nem lehet eldönteni, hogy vannak-e gyanús körülmények az adott kocsi körül. Akadnak viszont jelek, amelyek segítenek abban, hogy felismerhessük a problémás eseteket. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk valós hirdetésekből tíz olyan aggályos részletet, amelyek tipikusnak mondhatók és szinte mindig valamilyen csapdát rejtenek.

Behozott használtautót venni itthon: csak tiszta forrásból!

használt autó import adásvétel garancia hasznos

Még mindig iszonyatosan pörög a használtautó-import. Az elmúlt hat évben, gyakorlatilag a 2008-as válságból való kilábalás óta az elmúlt negyedévben csökkent először a behozott autók száma, de még így is több mint tizenháromezer használt autó érkezik havonta átlagosan az országba. A behozott kocsik java része továbbértékesítésre kerül, hivatalos és nem annyira hivatalos utakon egyaránt.

Mától használt autót is kereshet a Netrisknél

netriskauto.hu netrisk.hu sajtóközlemény rólunk bemutatkozás

Használtautó-hirdetési platformmal bővíti tevékenységi körét mától a Netrisk.hu. A legnagyobb hazai online biztosítási alkuszcég netriskauto.hu néven futó új használtautó-kereső felületén a társaság partnerei, valamint több mint egymillió regisztrált lakossági ügyfele egyaránt ingyenesen hirdethet, de a felület elérhető minden további külső érdeklődő számára is.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum