Magazin

Értéktelen extrák a használtautókban

használt autó extrák autórádió navigáció hasznos

Az autóipar és a hétköznapi információtechnológia fejlődésének üteme remekül lemérhető azon, milyen sok, egykor drágán megvásárolt extra felszerelés búslakodik már hasznavehetetlenül szinte minden, néhány évesnél idősebb használt autóban. A 14 éves átlagéletkorú hazai autópark nagy részében bőven találni olyan elektronikai kiegészítőket, amik ma már nem vagy csak részben használhatók. Van ezek között olyan kütyü is, ami kifejezetten problémát jelent, útban van és nehezen pótolható korszerű eszközökkel, ha a tulajdonos szeretné 2020-as szintre hozni autója info kommunikációját.

Javítások, amiktől meneküljünk

használt autó szakszerűtlen javítás kontár barkács veszély hasznos

Van pár javítási módszer, ami inkább "javítási" módszerként írandó helyesen. Ha ilyesmit, a mélyvízi sufnituning jeleit fedezzük fel egy eladásra kínált használt autón, az a minimum, hogy számításba vesszük: itt még munka lesz a kocsival. Felelős autótulajdonosként ajánlott rendesen kijavítani azokat a hibákat, amit ezekkel a módszerekkel próbáltak orvosolni és ezeket a költségeket is be kell kalkulálni az árba. De talán még helyesebb, ha nem is kezdünk alkudozni, hanem rögtön otthagyjuk az egészet ilyen esetekben, hisz egy autó, amit a most felsorolt barkácsmódszerekkel tartottak életben, vajon milyen bánásmódot kapott, amikor az alapvető karbantartási feladatokról vagy komolyabb javításokról volt szó?

Törött volt - de azért meg szabad venni?

használt autó kártörténet karambolos töréskár állapotfelmérés

A biztosítók statisztikái szerint az autók mintegy fele részt vett már valamilyen káreseményben, tehát kisebb-nagyobb mértékben sérült, a köznyelv szerint "törött". Érdekes érzés erre gondolva végig sétálni egy használtautó-kereskedés készletét vagy nézegetni az internetes hirdetéseket: minden második kocsi, amit látunk, már javítva van egy törés után. Na de meg szabad venni egy törött autót?

Polírozás eladás előtt: érdemes házilag nekilátni?

polírozás fényezés tipp

A polírozás két dologra jó: az autó elöregedett, bemattult fényezésének felfrissítésére illetve a javított, átfestett felületek és az eredeti elemek különbségének eltüntetésére. A folyamat nem más, mint csiszolás, a karcok kiegyenlítése és homogén felület létrehozása finom szemcséjű, pasztába kevert csiszolóanyaggal. A polírozás csak a felületi karcokat tudja eltávolítani, a fényezés felső rétegénél mélyebbre hatoló, praktikusan körömmel érzékelhető sérülésekkel már nem bír mit kezdeni. Viszont jó hír, hogy a (hozzáértő) polírozással leszedett réteg vastagsága igen csekély, a kopás minimális. Mindössze mikronnyi méretre kell gondolni, így a polírozás művelete egy autó élettartama során sokszor megismételhető, a festés többször újjávarázsolható.

Nagy autó, kis fogyasztással - van ilyen?

használt autó takarékos fogyasztás dízel hibrid hasznos

Bár az utóbbi napokban leesett állal figyeljük a diszkont üzemanyagkutaknál akár 290 forint alá zuhant benzinárat és a 325 forintos dízelt, azért mindannyian sejtjük, hogy nem maradnak sokáig így a dolgok. Aki gazdaságosan akar közlekedni és épp autót keres, annak nem árt most is figyelni a kiszemelt kocsi fogyasztására. Ez pedig különösen nehéz feladat, ha történetesen olyan kocsit szeretnénk venni, ami - nagy.

Megállt az élet, megálltak az autók: hogy óvhatjuk őket az állás alatt?

koronavírus járvány leállítás hasznos

A koronavírus-járvány életünk minden területére hatással van - a közlekedésünkre is. Sokan egyáltalán nem is közlekednek ezekben a napokban, hetekben, a közúti forgalom elképesztő mértékű csökkenését bárki tapasztalhatja, aki mégis útra kel valamilyen fontos ügy miatt. Legfőképpen persze a személyautók forgalma csappant meg; az autópályákon a kamionforgalom ma is jelentős, hiszen az élelmiszereket, csomagolóanyagokat, a le nem állt üzletágak anyagait és termékeit most is szállítani kell.

Hasznos holmi reggeli indításokhoz: motor-előmelegítő

motor hidegindítás előmelegítő állófűtés hasznos

Hiába közeledünk már a tavasz közepe felé, még mindig előfordulnak fagyos éjszakák. Ilyenkor a kora reggeli indulásoknál az autóját szerető gazda számára borzasztó érzés végighallgatni azt a küzdelmes, zajos, kopogós-csattogós szenvedést, amivel a motor életre kel.

Hiteles autó, lízinges autó: meg szabad venni az ilyet?

használt autó tehermentes hitel lízing hasznos

Használtautó-vásárláskor a legtisztább eset, amikor az egyik magánszemély tulajdonában lévő tehermentes autó egy egyszerű adásvételi szerződéssel átkerül egy másik magánszemély tulajdonába. Vannak azonban komplikáltabb helyzetek is: amikor hitellel terhelt vagy lízingelt (ami lényegében ugyanaz) autó keres új tulajdonost.

A koronavírus várható hatásai az autópiacra

koronavírus gazdaság autóipar használt autó árak

Egy világméretű járvány még akkor is komoly hatást fejtene ki a világgazdaság minden területére, ha ez a gazdaság nem lenne szintén globalizált. Mivel viszont az, érdemes minden nagyobb beruházás, például autóvásárlás, akár használtautó-vásárlás előtt is végiggondolni, milyen változásokra lehet számítani az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Most kell dízelt venni vagy nem szabad dízelt venni?

használt autó dízel környezetvédelem tipp

Igazi érzelmi és gazdasági hullámvasút a dízelmotoros személyautók története az európai autópiacon. A kezdetben gyenge, lomha motorokat a turbófeltöltő erőssé, a közvetlen befecskendezés harapóssá, a közös nyomócső és a többfuratú csúcsos, több ütemben lezajló porlasztás csendessé és finom járásúvá ugyanakkor egyre drágábbá is varázsolta. Aztán az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt további drága, sőt: a fogyasztást növelő segédberendezéseket kellett beépíteni a kocsikba. A Volkswagennél öt éve kirobbant botrány után az etikailag érzékenyebb piacokon elkezdték kicsit utálni is a dízeleket. Egészségvédelmi okokra hivatkozva számos nagyváros jelentett be a dízelekre vonatkozó forgalomkorlátozási szándékot, na és persze egyre több a dízelesen jó fogyasztást benzines tisztasággal ötvöző hibridautó valamint a tisztán elektromos kocsi. Az új autók piacán 2017-re egy évtizednyi dízelfölény után ismét a benzinesek vették át a vezetést.

Ismét terjed az internetes autóeladási csalás, vigyázat!

használt autó ebay hirdetés csalás hasznos

Legalább tízéves már az első hazai cikk az online autóhirdetések népszerűségét kihasználó csalásról, de a módszer azóta is újra és újra felbukkan. Érdemes résen lenni, mert megint szaporodnak a csalási kísérletek!

Honnan tudhatom, hogy voltak-e visszahívások a használtan vett autómra?

visszahívás Nemzeti Közlekedési Hatóság hasznos

Az újonnan vásárolt és márkaszervizbe hordott autóknál az úgynevezett visszahívások, tehát az időközben a gyártó által feltárt hibalehetőségek utólagos kiküszöbölésére történő extra szervizlátogatások "behívóit" mintegy automatikusan kapják meg a tulajdonosok. De még az elsőként eredetileg Magyarországon forgalomba helyezett autóknál, akár többszörös tulajdonosváltás után is előfordul, hogy az aktuális tulajdonos kap egy levelet egy visszahívásról. (Sőt: tudomásunk van egy 16 éves Nissanról, amely jelenlegi harmadik tulajdonosánál egy olyan légzsák cseréjére kapott visszarendelő levelet, ami abban a kocsiban eleve nem is volt beépítve. Azért ez már kicsit túlzott gondosság a gyártó részéről.)

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum