Magazin

Melyik autóban tűntek fel először azok az aktív biztonsági extrák, amelyek mára természetessé váltak?

ABS ESP tempomat sávtartó extrák

ABS? ESP? Adaptív tempomat? Sávelhagyásra figyelmeztető, sávtartó automatika? Ki volt az első autógyártó, melyik volt az első modell, amelyben ezek megjelentek?

Itt a nyár, most kiderül, milyen állapotban van a klíma a kocsiban

klíma légkondicionáló

Amikor megérkezik az igazi meleg, akkor válik igazán fontossá a légkondicionáló az autóban. Ilyenkor bosszulja meg magát az is, ha az autós elhanyagolta a rendszer karbantartását.

Az elektromos korszak meghozta a hátsókerék-hajtású autók reneszánszát

hátsókerékhajtás elektromos sportautó élmény

Nem sok választási lehetősége volt annak, aki az utóbbi néhány évtizedben új hátsókerék-hajtású autót akart venni. Német prémiummárkák, sportkocsi-gyártók, amerikai modellek, pickupok: ebből állt a kínálat. Az elektromos mobilitási tranzícióval viszont visszatér a hátul hajtás a tömegmodellek világába is.

Közeleg a lejárt műszaki vizsgák rendezésére adott türelmi időszak vége!

műszaki vizsga türelmi idő

A pandémia miatt bevezetett rendkívüli intézkedések egyike volt az autók műszaki vizsgáztatására adott extra türelmi idő. Hamarosan azonban itt a végső határidő a vizsga megújítására, ideje bejelentkezni egy vizsgaállomásra!

Azért drágulnak a használt autók, mert nincs elég új autó?

áremelkedés várakozási idő cégautó

A használtautó-piac elképesztő torzulásai, a jó állapotú, nem túl idős kocsik elképesztő ütemű drágulása elsősorban valószínűleg az újautó-ipar termelési válságára vezethető vissza.

LED-lámpák az autóba izzók helyett: szabad? Érdemes?

LED fényszóró lámpa helyzetjelző menetjelző

Az autók világításának átalakítása nagyon szigorúan szabályozott területe a közúti közlekedésnek Magyarországon és egész Európában. Legálisan nem egyszerű LED-ekre cserélni a hagyományos izzókat. És az sem biztos, hogy érdemes.

Teljesen kiszorult a gazdasági realitásból a CNG-autózás, viszont jó üzlet az LPG-autó

CNG LPG gázüzem üzemanyagár

Miközben az egyik típusú gáz-üzemanyag, az LPG a rögzített hazai üzemanyagárakkal szemben is jóval olcsóbb alternatívát jelent, a másik fajta autógáz, a CNG elképesztően megdrágult.

Melyik autó fogyaszt a legkevesebbet a valóságban?

takarékos olcsó alacsony fogyasztású

A legismertebb európai, valós tapasztalatokat összegző fogyasztási adatbázis alapján megkerestük azokat a kocsikat, amikkel a legtakarékosabban lehet autózni.

A leggyorsabbat a legolcsóbban: milyen használt autót vegyen, aki száguldásra vágyik?

sportautó sebesség lóerő

A legnagyobb elérhető sebességet a szupersportautók, hipersportautók hozzák el a közutakra. De ezekre a nagyon visszafogott példányszámban gyártott, nagyon drága autókra keveseknek van pénze. Mit tehet, aki hétköznapi autós költségvetésből szeretne nagyon gyorsan menni?

Az utolsó szívódízelek

dízel szívódízel diesel

Feltöltés nélküli dízelmotorral szerelt személyautót ma már nem kapni Európában, de másutt is csak alig pár gyártó kínál elsősorban a civilizáció peremére szánt járművet szívódízellel. A használtpiacon azonban még találhat néhány elfogadható állapotú ilyen kocsit, akinek fontosabb a turbó nélküli technika masszivitása, mint a feltöltővel elérhető erőtöbblet és fogyasztáscsökkenés.

Mit vegyen most a használtautó-piacon, aki hosszú időre tervezne a kocsival?

autópiac válság használt tartós megbízható

Pandémia, chiphiány, nyersanyaghiány, orosz-ukrán háború, elsüllyedő autószállító teherhajó; egymást érik újabb és újabb, az autóipar és autópiac jövőjét (is) érintő válságok. Aki most vesz kocsit, úgy vegyen, hogy számíthat rá: esetleg sokáig meg is kell majd tartania.

Újabb könnyen kiszerelhető, drágán eladható autóalkatrész lopása terjed

lopás kormány alkatrész

A katalizátorlopások után (vagy mellett) egyre gyakoribb a kormánykerekek lopása is Európában.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum