Magazin

Akik a legelégedettebbek a választott márkájukkal, azok a legelégedettebbek a márkaszervizekkel is

márkaszerviz független szerviz felmérés elégedettség hasznos

A Lexus-vásárlók nem csak az autójukkal elégedettek kiemelkedő mértékben, hanem a márkaszervizekkel is, egy autós magazin felmérése szerint.

Kicsi, tartós, takarékos és izgalmas - a legjózanabb apró izomgolyók

használt autó sportos kisautó mini tipp

Aki szereti és a hétköznapokban is igényli a vezetés klasszikus élményét, a jó gyorsulást, a nagy kanyarsebességet, a jól kihasználható teljesítményt, de a lehető legkisebb méretű kocsival is megelégszik és takarékosan szeretne autózni, a legapróbb, kisautó-kategóriájú GTI-k, GSi-k, RS-ek méretkategóriája alatt találja meg a használtautó-piacon, amire vágyik. Milyen típusok között a legajánlatosabb körülnézni, ha sportos szuperminire vágyunk? Nézzünk körül az átlag magyar autóéletkornak megfelelő, nem extrém drága lehetőségek között!

Itt a nyár, itt a kabrióvásárlás ideje - de mire figyeljünk?

használt autó kabrió ponyvatető hasznos

Alapjában véve a kabrió is csak egy autó: a legfontosabb szempontok egy használt nyitható tetejű kocsi megvásárlása során ugyanazok, mint bármilyen kocsinál. Minden azzal indul, hogy a papírok, azonosító jelzések legyenek rendben. Az általános műszaki állapot felmérése ugyanúgy megy, mint a fix tetős kocsiknál: sérülések kutatása a fényezésen, a motor, az erőátvitel, a fékrendszer, az elektronika átnézése során és a próbaúton is pont ugyanúgy kell ügyelni mindenre, mint a hétköznapibb autóknál. Mégis van egy-két speciális fejezete a kabrióvásárlás folyamatának. Például rögtön az elején alaposan végig kell gondolni, mit is szeretnénk valójában.

Lehet új akkut venni idős elektromos autóba?

használt autó elektromos hibrid akkumulátor kapacitás hasznos

Az autózás villamosítása megállíthatatlan. Egyfelől az elektromos autóknak számos előnyük van: csendesek, kényelmes őket használni valamint nagyon olcsó az üzemeltetésük és a fenntartásuk a hagyományos motorokéhoz képest, így egyre többen próbálják ki, szeretik meg ezt a technológiát. Másfelől pedig az egyre szigorúbb emissziós előírásokat az autógyártók nem tudják máshogy teljesíteni, csak a részbeni (hibridautók) vagy teljes (akkumulátoros villanyautók) elektromos üzemre állításával, a távolban pedig már látszik a következő hullám: kialakulóban van a hidrogénüzemű elektromos autók infrstruktúrája és piaca is.

Lehet, hogy most olcsó a benzin, de csak ezért ne vegyünk V8-ast!

autóvásárlás fogyasztás üzemanyagár hasznos

Az autóvásárlás hosszú távra szóló döntés, ráadásul a tranzakciót magas járulékos költségek terhelik, amit egy csere, egy következő vásárlás idején megint viselni kell. Egy autót hozzávetőlegesen 5-10 éven keresztül használ egy tulajdonos, az új autók jellemzően rövidebb, a használtan vettek jellemzően hosszabb időn keresztül maradnak egy gazdánál. Egy ilyen hosszú, akár évtizedre szóló, ráadásul drága adminisztrációval sújtott beruházást tehát érdemes nem a pillanatnyi piaci helyzet szerint megtervezni.

Új lehetőség: használt autóját is védheti a garancia biztonsága!

használt autó garancia biztonság netrisk.hu car protect hasznos

A legtöbb új autó két-három éves korában, száz-százötvenezer kilométerrel az órájában kikerül a gyártói garancia érvényességének védelméből. Magyarország vezető online biztosítási alkusza és az új használtautó-hirdetési portál, a netriskauto.hu üzemeltetője úgy gondolta, van megoldás arra, hogy az autósoknak a gyári garancia lejárta után se kelljen nyugtalankodniuk a műszaki problémák, meghibásodások lehetősége miatt. A Netrisk.hu használt járművekre köthető műszaki garancia biztosításaival akár egy tízévesnél idősebb és bőven 200 ezer kilométer felett futott járművel is stresszmentesen autózhatunk!

Pár apróság, amivel feldobhatjuk eladás előtt a kocsit

használt autó eladás hasznos tipp

Nem feltétlenül kell vagyonokat költeni egy használt autóra eladás előtt, viszont van néhány olyan apróság, amivel minimális költséggel vagy ingyen meggyorsíthatjuk az eladás folyamatát, azáltal, hogy vonzóbbá tesszük a kocsit a vevőjelöltek számára. Ezeket szedtük most össze egy tízes listába.

Értéktelen extrák a használtautókban

használt autó extrák autórádió navigáció hasznos

Az autóipar és a hétköznapi információtechnológia fejlődésének üteme remekül lemérhető azon, milyen sok, egykor drágán megvásárolt extra felszerelés búslakodik már hasznavehetetlenül szinte minden, néhány évesnél idősebb használt autóban. A 14 éves átlagéletkorú hazai autópark nagy részében bőven találni olyan elektronikai kiegészítőket, amik ma már nem vagy csak részben használhatók. Van ezek között olyan kütyü is, ami kifejezetten problémát jelent, útban van és nehezen pótolható korszerű eszközökkel, ha a tulajdonos szeretné 2020-as szintre hozni autója info kommunikációját.

Javítások, amiktől meneküljünk

használt autó szakszerűtlen javítás kontár barkács veszély hasznos

Van pár javítási módszer, ami inkább "javítási" módszerként írandó helyesen. Ha ilyesmit, a mélyvízi sufnituning jeleit fedezzük fel egy eladásra kínált használt autón, az a minimum, hogy számításba vesszük: itt még munka lesz a kocsival. Felelős autótulajdonosként ajánlott rendesen kijavítani azokat a hibákat, amit ezekkel a módszerekkel próbáltak orvosolni és ezeket a költségeket is be kell kalkulálni az árba. De talán még helyesebb, ha nem is kezdünk alkudozni, hanem rögtön otthagyjuk az egészet ilyen esetekben, hisz egy autó, amit a most felsorolt barkácsmódszerekkel tartottak életben, vajon milyen bánásmódot kapott, amikor az alapvető karbantartási feladatokról vagy komolyabb javításokról volt szó?

Törött volt - de azért meg szabad venni?

használt autó kártörténet karambolos töréskár állapotfelmérés

A biztosítók statisztikái szerint az autók mintegy fele részt vett már valamilyen káreseményben, tehát kisebb-nagyobb mértékben sérült, a köznyelv szerint "törött". Érdekes érzés erre gondolva végig sétálni egy használtautó-kereskedés készletét vagy nézegetni az internetes hirdetéseket: minden második kocsi, amit látunk, már javítva van egy törés után. Na de meg szabad venni egy törött autót?

Polírozás eladás előtt: érdemes házilag nekilátni?

polírozás fényezés tipp

A polírozás két dologra jó: az autó elöregedett, bemattult fényezésének felfrissítésére illetve a javított, átfestett felületek és az eredeti elemek különbségének eltüntetésére. A folyamat nem más, mint csiszolás, a karcok kiegyenlítése és homogén felület létrehozása finom szemcséjű, pasztába kevert csiszolóanyaggal. A polírozás csak a felületi karcokat tudja eltávolítani, a fényezés felső rétegénél mélyebbre hatoló, praktikusan körömmel érzékelhető sérülésekkel már nem bír mit kezdeni. Viszont jó hír, hogy a (hozzáértő) polírozással leszedett réteg vastagsága igen csekély, a kopás minimális. Mindössze mikronnyi méretre kell gondolni, így a polírozás művelete egy autó élettartama során sokszor megismételhető, a festés többször újjávarázsolható.

Nagy autó, kis fogyasztással - van ilyen?

használt autó takarékos fogyasztás dízel hibrid hasznos

Bár az utóbbi napokban leesett állal figyeljük a diszkont üzemanyagkutaknál akár 290 forint alá zuhant benzinárat és a 325 forintos dízelt, azért mindannyian sejtjük, hogy nem maradnak sokáig így a dolgok. Aki gazdaságosan akar közlekedni és épp autót keres, annak nem árt most is figyelni a kiszemelt kocsi fogyasztására. Ez pedig különösen nehéz feladat, ha történetesen olyan kocsit szeretnénk venni, ami - nagy.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum