Magazin

Polírozás eladás előtt: érdemes házilag nekilátni?

polírozás fényezés tipp

A polírozás két dologra jó: az autó elöregedett, bemattult fényezésének felfrissítésére illetve a javított, átfestett felületek és az eredeti elemek különbségének eltüntetésére. A folyamat nem más, mint csiszolás, a karcok kiegyenlítése és homogén felület létrehozása finom szemcséjű, pasztába kevert csiszolóanyaggal. A polírozás csak a felületi karcokat tudja eltávolítani, a fényezés felső rétegénél mélyebbre hatoló, praktikusan körömmel érzékelhető sérülésekkel már nem bír mit kezdeni. Viszont jó hír, hogy a (hozzáértő) polírozással leszedett réteg vastagsága igen csekély, a kopás minimális. Mindössze mikronnyi méretre kell gondolni, így a polírozás művelete egy autó élettartama során sokszor megismételhető, a festés többször újjávarázsolható.

Nagy autó, kis fogyasztással - van ilyen?

használt autó takarékos fogyasztás dízel hibrid hasznos

Bár az utóbbi napokban leesett állal figyeljük a diszkont üzemanyagkutaknál akár 290 forint alá zuhant benzinárat és a 325 forintos dízelt, azért mindannyian sejtjük, hogy nem maradnak sokáig így a dolgok. Aki gazdaságosan akar közlekedni és épp autót keres, annak nem árt most is figyelni a kiszemelt kocsi fogyasztására. Ez pedig különösen nehéz feladat, ha történetesen olyan kocsit szeretnénk venni, ami - nagy.

Megállt az élet, megálltak az autók: hogy óvhatjuk őket az állás alatt?

koronavírus járvány leállítás hasznos

A koronavírus-járvány életünk minden területére hatással van - a közlekedésünkre is. Sokan egyáltalán nem is közlekednek ezekben a napokban, hetekben, a közúti forgalom elképesztő mértékű csökkenését bárki tapasztalhatja, aki mégis útra kel valamilyen fontos ügy miatt. Legfőképpen persze a személyautók forgalma csappant meg; az autópályákon a kamionforgalom ma is jelentős, hiszen az élelmiszereket, csomagolóanyagokat, a le nem állt üzletágak anyagait és termékeit most is szállítani kell.

Hasznos holmi reggeli indításokhoz: motor-előmelegítő

motor hidegindítás előmelegítő állófűtés hasznos

Hiába közeledünk már a tavasz közepe felé, még mindig előfordulnak fagyos éjszakák. Ilyenkor a kora reggeli indulásoknál az autóját szerető gazda számára borzasztó érzés végighallgatni azt a küzdelmes, zajos, kopogós-csattogós szenvedést, amivel a motor életre kel.

Hiteles autó, lízinges autó: meg szabad venni az ilyet?

használt autó tehermentes hitel lízing hasznos

Használtautó-vásárláskor a legtisztább eset, amikor az egyik magánszemély tulajdonában lévő tehermentes autó egy egyszerű adásvételi szerződéssel átkerül egy másik magánszemély tulajdonába. Vannak azonban komplikáltabb helyzetek is: amikor hitellel terhelt vagy lízingelt (ami lényegében ugyanaz) autó keres új tulajdonost.

A koronavírus várható hatásai az autópiacra

koronavírus gazdaság autóipar használt autó árak

Egy világméretű járvány még akkor is komoly hatást fejtene ki a világgazdaság minden területére, ha ez a gazdaság nem lenne szintén globalizált. Mivel viszont az, érdemes minden nagyobb beruházás, például autóvásárlás, akár használtautó-vásárlás előtt is végiggondolni, milyen változásokra lehet számítani az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Most kell dízelt venni vagy nem szabad dízelt venni?

használt autó dízel környezetvédelem tipp

Igazi érzelmi és gazdasági hullámvasút a dízelmotoros személyautók története az európai autópiacon. A kezdetben gyenge, lomha motorokat a turbófeltöltő erőssé, a közvetlen befecskendezés harapóssá, a közös nyomócső és a többfuratú csúcsos, több ütemben lezajló porlasztás csendessé és finom járásúvá ugyanakkor egyre drágábbá is varázsolta. Aztán az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt további drága, sőt: a fogyasztást növelő segédberendezéseket kellett beépíteni a kocsikba. A Volkswagennél öt éve kirobbant botrány után az etikailag érzékenyebb piacokon elkezdték kicsit utálni is a dízeleket. Egészségvédelmi okokra hivatkozva számos nagyváros jelentett be a dízelekre vonatkozó forgalomkorlátozási szándékot, na és persze egyre több a dízelesen jó fogyasztást benzines tisztasággal ötvöző hibridautó valamint a tisztán elektromos kocsi. Az új autók piacán 2017-re egy évtizednyi dízelfölény után ismét a benzinesek vették át a vezetést.

Ismét terjed az internetes autóeladási csalás, vigyázat!

használt autó ebay hirdetés csalás hasznos

Legalább tízéves már az első hazai cikk az online autóhirdetések népszerűségét kihasználó csalásról, de a módszer azóta is újra és újra felbukkan. Érdemes résen lenni, mert megint szaporodnak a csalási kísérletek!

Honnan tudhatom, hogy voltak-e visszahívások a használtan vett autómra?

visszahívás Nemzeti Közlekedési Hatóság hasznos

Az újonnan vásárolt és márkaszervizbe hordott autóknál az úgynevezett visszahívások, tehát az időközben a gyártó által feltárt hibalehetőségek utólagos kiküszöbölésére történő extra szervizlátogatások "behívóit" mintegy automatikusan kapják meg a tulajdonosok. De még az elsőként eredetileg Magyarországon forgalomba helyezett autóknál, akár többszörös tulajdonosváltás után is előfordul, hogy az aktuális tulajdonos kap egy levelet egy visszahívásról. (Sőt: tudomásunk van egy 16 éves Nissanról, amely jelenlegi harmadik tulajdonosánál egy olyan légzsák cseréjére kapott visszarendelő levelet, ami abban a kocsiban eleve nem is volt beépítve. Azért ez már kicsit túlzott gondosság a gyártó részéről.)

Mit vegyek első autónak?

használt autó első autó hasznos tipp

Friss jogosítvánnyal indulók vagy hosszú kihagyás után újra autóba ülők számára nem praktikus egyből nagy, drága, erős kocsival nekivágni annak a hosszú folyamatnak, mely során a vezetés készséggé válik. De akkor mivel vágjanak neki?

Beszámított autók márkakereskedésből: jó ötlet?

használt autó autóbeszámítás beszámított autó hasznos

A régi vicc szerint egy munkát a vállalkozók el tudnak végezni jól, gyorsan és olcsón – de ezek közül egyszerre mindig legfeljebb kettőt lehet választani. Hasonló a helyzet a használtautó-vásárlással is. Egy kocsit meg lehet venni gyorsan, olcsón és a kocsi lehet kiváló állapotú is, de igen kicsi az esély rá, hogy ez a három feltétel egyszerre valósuljon meg. A márkakereskedésekben, újautó-szalonokban lévő beszámított autókat azoknak ajánljuk, akik számára a megbízható állapot és a gyorsaság a fontos.

Nem, nem fogod olcsón megcsináltatni bontóból!

használtautó bontó alkatrész ár hasznos

Ha az ember úgy istenigazából beleszeret egy autóba, vagy akár csak abba a képbe, amit egy hirdetés alapján felrajzol a fejében magának a kocsiról, elképesztő tévutakra képes navigálni magát a használtautó-vásárlás útvesztőjében. Ilyen például, amikor elképzeli, hogy a kiszemelt gyönyörűség kisebb-nagyobb hibáit majd olcsón és gyorsan megjavítja, bontóból származó alkatrészekkel.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum