Magazin

Hiteles autó, lízinges autó: meg szabad venni az ilyet?

használt autó tehermentes hitel lízing hasznos

Használtautó-vásárláskor a legtisztább eset, amikor az egyik magánszemély tulajdonában lévő tehermentes autó egy egyszerű adásvételi szerződéssel átkerül egy másik magánszemély tulajdonába. Vannak azonban komplikáltabb helyzetek is: amikor hitellel terhelt vagy lízingelt (ami lényegében ugyanaz) autó keres új tulajdonost.

A koronavírus várható hatásai az autópiacra

koronavírus gazdaság autóipar használt autó árak

Egy világméretű járvány még akkor is komoly hatást fejtene ki a világgazdaság minden területére, ha ez a gazdaság nem lenne szintén globalizált. Mivel viszont az, érdemes minden nagyobb beruházás, például autóvásárlás, akár használtautó-vásárlás előtt is végiggondolni, milyen változásokra lehet számítani az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Most kell dízelt venni vagy nem szabad dízelt venni?

használt autó dízel környezetvédelem tipp

Igazi érzelmi és gazdasági hullámvasút a dízelmotoros személyautók története az európai autópiacon. A kezdetben gyenge, lomha motorokat a turbófeltöltő erőssé, a közvetlen befecskendezés harapóssá, a közös nyomócső és a többfuratú csúcsos, több ütemben lezajló porlasztás csendessé és finom járásúvá ugyanakkor egyre drágábbá is varázsolta. Aztán az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt további drága, sőt: a fogyasztást növelő segédberendezéseket kellett beépíteni a kocsikba.

Ismét terjed az internetes autóeladási csalás, vigyázat!

használt autó ebay hirdetés csalás hasznos

Legalább tízéves már az első hazai cikk az online autóhirdetések népszerűségét kihasználó csalásról, de a módszer azóta is újra és újra felbukkan. Érdemes résen lenni, mert megint szaporodnak a csalási kísérletek!

Honnan tudhatom, hogy voltak-e visszahívások a használtan vett autómra?

visszahívás Nemzeti Közlekedési Hatóság hasznos

Az újonnan vásárolt és márkaszervizbe hordott autóknál az úgynevezett visszahívások, tehát az időközben a gyártó által feltárt hibalehetőségek utólagos kiküszöbölésére történő extra szervizlátogatások "behívóit" mintegy automatikusan kapják meg a tulajdonosok. De még az elsőként eredetileg Magyarországon forgalomba helyezett autóknál, akár többszörös tulajdonosváltás után is előfordul, hogy az aktuális tulajdonos kap egy levelet egy visszahívásról. (Sőt: tudomásunk van egy 16 éves Nissanról, amely jelenlegi harmadik tulajdonosánál egy olyan légzsák cseréjére kapott visszarendelő levelet, ami abban a kocsiban eleve nem is volt beépítve. Azért ez már kicsit túlzott gondosság a gyártó részéről.)

Mit vegyek első autónak?

használt autó első autó hasznos tipp

Friss jogosítvánnyal indulók vagy hosszú kihagyás után újra autóba ülők számára nem praktikus egyből nagy, drága, erős kocsival nekivágni annak a hosszú folyamatnak, mely során a vezetés készséggé válik. De akkor mivel vágjanak neki?

Beszámított autók márkakereskedésből: jó ötlet?

használt autó autóbeszámítás beszámított autó hasznos

A régi vicc szerint egy munkát a vállalkozók el tudnak végezni jól, gyorsan és olcsón – de ezek közül egyszerre mindig legfeljebb kettőt lehet választani. Hasonló a helyzet a használtautó-vásárlással is. Egy kocsit meg lehet venni gyorsan, olcsón és a kocsi lehet kiváló állapotú is, de igen kicsi az esély rá, hogy ez a három feltétel egyszerre valósuljon meg.

Nem, nem fogod olcsón megcsináltatni bontóból!

használtautó bontó alkatrész ár hasznos

Ha az ember úgy istenigazából beleszeret egy autóba, vagy akár csak abba a képbe, amit egy hirdetés alapján felrajzol a fejében magának a kocsiról, elképesztő tévutakra képes navigálni magát a használtautó-vásárlás útvesztőjében. Ilyen például, amikor elképzeli, hogy a kiszemelt gyönyörűség kisebb-nagyobb hibáit majd olcsón és gyorsan megjavítja, bontóból származó alkatrészekkel.

A legmegbízhatóbb autók listája 2019-ből

WhatCar? megbízhatóság ranglista meghibásodás hasznos

A WhatCar? magazin minden évben széleskörű kutatást végez a brit autósok körében, hogy kiderítse, melyek a leginkább és legkevésbé megbízható modellek az autópiacon. Íme, a 2019-es eredmények!

Több autót vettek, kevesebbet importáltak tavaly a magyarok

használt autó új autó autópiac import trend

Továbbra is a Volkswagen, az Opel és a Ford a legnépszerűbb márkák a használtpiacon, viszont kevesebbet hoznak be belőlük kintről, többet vesznek meg itthon a vásárlók.

Ne csak jó legyen, szeressük is a használtan vett autót!

használt autó ellenőrzés extra tipp

Miket is szoktak javasolni a szakportálok, szaktanácsadók használtautó-vásárlás előtt? Próbáljuk feltárni a kocsi szerviz-előéletét, nézzük meg a futásteljesítményt, derítsük fel a korábbi sérüléseket. Tájékozódjunk a piaci átlagárról, kerüljük a túlárazott modelleket, keressük a titkos tippeket. Vizsgáljuk át a motort, váltót, futóművet, fékeket, a próbaúton keressük a fura zajokat, ellenőrizzük, minden működik-e.

Itt az E10 nevű új benzin – kell tőle félni, ha idősebb autónk van?

E10 üzemanyag bioetanol hasznos

A hazai benzinkutakon még a 2018-as évben váltotta le a korábbi 95-ös feliratokat az E5 jelzés. Mit is jelentett ez?

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×

0/0
Dokumentum